Gyógyfürdő Dél-Pesten

Hírlevél feliratkozás

  Spa Karácsonykor is

  Egy rövid spa-élménnyel indítottuk a 2016-os karácsonyt, megtörve a készülődés munkálatait, kieresztve a feszültséget, átmozgatva izmaimat és felfrissülve a korszerű fürdő nyújtotta spa-szolgáltatásoktól. Ha minden igaz, ezzel a gyors reggeli kikapcsolódással hagyományt teremtettünk, azonban állításom valódiságáról csak a jövő dönt.

  Pascal? – Nem is rossz!

  Szép téli reggelre ébredve megállapítottuk, hogy a dél-pesti uszodák karácsonykor zárva tartanak, márpedig elgémberedett csigolyáim medence után sóhajtoztak. Végül felfedeztük, hogy a fél éve megújult és fedett résszel bővített Paskál Gyógyfürdő bizony nyitva tart. A  Paskál fürdő  vagy Pascal fürdő, ki hogyan ismeri, Zuglóban található, a nordic walkingosok körében méltán népszerű Rákos-patak partjától egy ugrásra, az Egressy úton. A tőlünk autóval negyed óra alatt elérhető fürdőzés nagyon vonzónak tetszett, s a karácsonyi készülődés közepette is beiktathatónak tűnt. Nyitás után nem sokkal már ott voltunk. Sajnos a nordic walking idő hiányában most kimaradt. Pedig a Rákos-patak partja Zuglóban is remek terep a nordic walkingozáshoz.

  Az első benyomások Pascal Gyógyfürdőről

  Mindig kíváncsian várom egy új fürdő meglátogatásakor, hogy itt vajon hogyan oldották meg az öltözés-öltözőszekrény kérdéskört, mert csúnya hibákat lehet véteni. Ezek nem komoly problémák, de a komfort hiánya, az apró kényelmetlenségek összességében rontják a fürdőzés élményét. Az itteni kabinos,  szekrényes megoldás azonban szimpatikus és egyszerűnek tetszett. Átöltözés után ugyanis tetszőleges szekrényt választhattunk a ruhák elhelyezésére, amit a belépőként is használatos karórával tudtunk bezárni. Ha véletlen elfelejtenénk a későbbiekben szekrényünk számát, azt kihelyezett paneleken ellenőrizhetjük.

  Mozgás nélkül nem élhetek!

  Természetesen első utam a sátorral fedett 33 méteres úszómedencéhez vezetett. Nem szeretem oly nagyon a 33 méteres medencéket, mert többet úsztam 25 méteres medencében, s a nagyobb medencehossz olykor végtelennek tűnik. Azonban mozgásra szomjas porcikáim nem reklamáltak. Természetesen ünnep lévén nem voltak tömegek a medencében, s így ideális körülmények között úszhattam le az eltervezett 30 hosszt. A víz hőmérséklete 28 fok körül lehetett, úszáshoz kellemes, ideális. A medence megközelítése a sátras folyosón szintén kényelmes volt.

  Szolgáltatások a Paskál fürdőben

  Amikor végeztem, elindultam körülnézni. A Pascal fürdő kültéri strandmedencéjét hóesésben teszteltem, csodás élmény volt a gőzbe olvadó óriás hópelyhek látványa. Fehér karácsonyunk van! A beltéri medencék most kényelmesek voltak, azonban egy szokásos hétköznap szerintem szűkösnek bizonyulhatnak. Szeretem az élmény-elemekkel ellátott kül- és beltéri résszel is rendelkező medencét, a kétfajta nyakzuhany remek masszázst adott úszás után.

  Gyógyvíz – gyógyhatás a Pascal fürdőben

  A Paskál fürdő vize a Széchenyi fürdő vizével azonos, nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos kloridos hévíz, melynek fluoridion-tartalma is jelentős. Ízületi degenerációk esetén jótékony hatású.

  Hideg és meleg a Pascalon

  Nem jártam a geotermális szaunában, mely Budapesten egyedülálló, ezt legközelebb mindenképpen kipróbálom. Most kedvenc váltófürdőmet részesítettem előnyben. A két kicsiny merülő medence az épület egy zugában, szabadtéren kerültek kialakításra, szorosan egymás mellett. Így könnyen közlekedhetünk a forró és hideg medencék között. A váltófürdő élettani hatása megér egy külön “misét”, erről majd később. Röviden csak annyit, hogy Kneipp szerzetes vezette be használatát. A fürdőt mindig a meleggel kezdjük, majd váltsuk 3-4x a két eltérő hőmérsékletű medencét. Serkenti vérkeringésünket, az anyagcserét és javítja a szervezetünk ellenálló-képességét.

  Másfél óra felfrissülés elég volt ahhoz hogy újult erővel végezzem az utolsó simításokat az Ünnep előtt, köszönet a Paskál fürdőnek, hogy ilyenkor is nyitva tart! Jöhet a Karácsony!