kurzusok & edzések

komplex szenior mozgásprogramom összeállításánál arra törekedtem, hogy mindenki találjon
ízlésének és aktuális fittségi állapotának megfelelő mozgásformát és csoportot

kurzusok & edzések

KEZDŐTŐL A HALADÓIG

felnőtt úszásoktatá

úszás

nordic walking

szenior torna

Sokan úgy tartják, hogy az egészség a szerencsén múlik, jobban mondva a genetikán.
Jó géneket örökölni azonban csak jó indítást jelent az életben,
a továbbiakban az egészség fenntartásában és az öregedés késleltetésében
már az egyéni felelősség, a megfelelő életmód játszik szerepet.

Mozgás és működés – funkcionális fitnesz

Egy kieső képesség, ami a mindennapi önálló életben nehézséget okoz csak az első jele az öregedésnek, melyet továbbiak követnek, ha ez passzivitást eredményez. A passzivitás, azaz az aktivitás hiánya gyorsabb öregedéshez és funkcióromláshoz vezet, ezt számtalan vizsgálat kimutatta, s ha körülnézünk környezetünkben, laikusként is tapasztaljuk. Az aktív életmód egy fantasztikus öregedést megelőző “gyógyszer”, mely főszerepet játszik abban hogy fiatalnak érezzük magunkat és képesek legyünk fiatalosan élni. Ajánlom mindenkinek!

Ezért a szeniorok mozgatására irányuló programoknál mindig funkcionális célokat kell kitűznünk. A cél az, hogy képes legyen az idősödő ember az önálló életvezetését minél tovább fenntartani, a napi önellátási feladatait megoldani. Ide olyan egyszerű tevékenységek tartoznak mint pl. az öltözködés, fésülködés, ágyból-karosszékből való felállás képessége, kádba be ill. kiszállás, bevásárlás az ahhoz szükséges gyaloglással és cipekedéssel együtt.

Ha az öregedésről beszélünk, az lehet

 • kronológiai – nő a megélt évek száma, egyre több gyertyát gyújtunk a születésnapi tortánkon. Ezen változtatni nem tudunk. Mondják, jó annak aki megöregszik, van akinek még ez sem sikerül. A teendőnk összesen az elfogadás.
 • fiziológiai öregedés – a test romló fizikai állapotát jelenti, melyet jelentősen befolyásol az életmód és az aktivitás. A TE döntéseid azok, melyek ezt jelentősen befolyásolják. A fiziológiai öregedés folyamatát saját magunk felgyorsíthatjuk, de le is fékezhetjük. Rajtad, rajtam, rajtunk múlik. A romló képességek és az aktivitás hiánya között az összefüggés nagyon szoros.

Az idősebb populáció beosztása fizikai képességeik szerint:

 1. fizikailag elit
 2. fizikailag aktív
 3. fizikailag független, önálló
 4. önálló, kis segítséggel
 5. fizikailag elesett, állandó segítségre szoruló

A fenti kategóriák nem determináltak, a csoportok között átjárási lehetőség van. Felfelé és lefelé egyaránt. Lefelé csúszni sajnos egyszerű , nem kell érte semmint tennünk. A fölfelé vezető út azonban küzdelmes, tenni kell érte. De lehetséges felfelé “osztályt” váltani.

Öregedő test

A legtöbb funkcionális veszteség, ami természetesen jelentkezik egy öregedő test esetében összefüggésben van a a neuromuszkuláris (ideg-izom) és csontrendszer változásaival:

 • csökken az izmok ereje
 • romlik a sebesség és a reakcióidő
 • a szalagok, porcok, izmok vesztenek rugalmasságukból, melynek eredménye a csökkent mozgásterjedelem
 • károsodnak az ízületi felszínek
 • romlik az egyensúly
 • csökken a tüdőkapacitás, a maximális pulzus és az állóképesség
 • csökken a csontsűrűség
 • kóros eltérések a testtartásban

A fent leírt változások, a gyengébb és megrövidült izmok, csökkent flexibilitás, testtartás romlása, csökkent állóképesség, egyensúly problémák, lassabb reakció mind olyan területek, melyek pozitív irányba befolyásolhatóak a célnak megfelelő feladatok végzésével.

Mozgás és függetlenség

A rendszeres mozgás egy életstílus, mely bizonyítottan és nagyban hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Ahogy fent is leírtam, az aktivitás hozzásegít hogy tudjunk önmagunkról gondoskodni, s inkább mi segítsünk az unoka körül, minthogy a fiatalok segítsenek bennünket. Az aktivitás hiánya rövidtávon nem vezet a temetőbe. Azonban jelentősen rontja életminőségünket, kiszolgáltatott helyzetbe taszít bennünket. Vizsgáld meg, mit tudnál tenni annak érdekében hogy jelenlegi helyzetedet fenntartsd vagy javítsd azt. Ne gondolj nagy dolgokra. De a nagy dolgok is az első lépéssel indulnak, Te is azt tedd meg először!

Az önálló életvitel a boldog élethez nélkülözhetetlen társas kapcsolatokhoz is hozzásegít. Egy kártyaparti a barátnőnknél, egy kellemes séta az unokával, kerti munka közben beszélgetés a szomszéddal mind csak akkor lehetséges, ha ki tudunk szállni az ágyból, karosszékből, meg tudunk fürdeni egyedül, fel tudunk öltözködni önállóan, toalettünket el tudjuk végezni, és képesek vagyunk otthonunk elhagyására – a magunk akaratából és erejéből.

Egyensúly

A test egyensúlyának megtartásához és a gravitáció leküzdéséhez a rövidült izmainkat meg kell nyújtanunk, a gyengült izmokat erősíteni szükséges, az izom imbalance megakadályozása érdekében. Mit is jelent ez?

Az egymással ellentétesen működő izmoknál vagy izomcsoportoknál gyakran megesik, hogy az egyik oldalon lévő izom megrövidül, a vele ellentétes enged ennek a hatásnak és túlnyúlik. Az izmok többnyire ízületek fölött futnak, azok működését befolyásolják. Az ilyen izom egyensúly eltolódás esetében az ízület normál működésére már nem lesz képes, a mozgásterjedelem csökken. További következmény a testtartás és testegyensúly megváltozása. Az időseknek  szervezett szenior torna foglalkozások célja ezen potenciális izom-egyensúly változásoknak a helyreállítása, melyek leggyakrabban a csípő és a váll-mellkas tájékát érintik, s fejtik ki hatásukat a teljes test funkcionális működésére.

Legáltalánosabb példája ennek a “felsőkereszt szindróma”. Arcunkon, tehát koponyánk első felén ülő szemeink által irányított mozgásainkat, manipulatív munkavégzésünket a mellkasunk előtt hajtjuk végre, hiszen ott látjuk a munkafolyamatot. (Főzés, kézimunka, barkácsolás, kertészkedés, számítógépen végzett tevékenység, stb.) Ha ezen egyoldalú tevékenységnek nem dolgozunk ellene ezzel ellentétes hatású tornagyakorlatokkal, akkor a mellizom megrövidül, a hátizom túlnyúlik, a nyaki hajlító izmok rövidülnek, a feszítők túlnyúlnak, bicepsz rövidül, tricepsz túlnyúlik. A megváltozott, optimálistól eltérő hosszúságú izmok megfelelő erőkifejtésre nem képesek, fáradnak – fájdalmat, fáradtságot okozva ezzel.

Miért fontos a testmozgás idősebb korban (is)?

A cél a testegyensúly és funkcionalitás fenntartása, a kialakult izom-imbalance javítása és további romlás megelőzése.

EZ IS ÉRDEKELHET…

Depresszió, túlsúly, magas koleszterinszint – szabadulj meg tőle mozgással!

szenior sport

Közösség:
MAKKA
Szabadidősport Egyesület