makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

Eredményes fogyókúra, alakformálás – testösszetétel-mérés segítségével

Nem érzem magam fogyókúrás szakembernek, nem vagyok dietetikus sem. De olyan hölgyekkel dolgozom, akik küzdenek az évek alatt felrakódott plusz kilókkal, mi több rajtam is van egy-kettő. Ezért segíteni próbálok abban, hogyan dolgozzuk le magunkról a nem kívánt párnákat. Nagy örömünkre jó eredményekről számolhatok be!

Amikor már nem hiszel a fogyókúrában

Annyiszor kezdtünk már neki, sikertelenül vagy csak időleges eredményekkel, igaz? Sok szenvedéssel és koplalással leadtunk néhány kilót ami sokkal gyorsabban jött vissza, mint ahogy lement, sőt még plusz kilók is érkeztek, igaz? Személyes “jó” kapcsolatban vagyunk a jojó-effektussal, ugye? Oly sokat kellene ledolgozni, hogy kimondani sem mered, mennyi a túlsúlyod, nem? Ennyitől lehetetlen megszabadulni! – legalábbis így vélekednek a legtöbben.

Fogyókúrázni én sem szeretek

A fogyókúra megvonással jár és a sikere megkérdőjelezhető. A megvonás kellemetlen, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Azt is mondhatjuk, hogy nem vagyunk boldogok akkor amikor fogyókúrázunk. Csendesen megsúgom Neked, hogy én szeretek enni. Az evés ma már a kalória-bevitelen túl örömforrás is. Szeretem a hétköznapok rohanását megtörő nyugodt családi vacsorákat és szeretem a hétvégék nagymamákkal-nagypapákkal együtt elköltött étkeit. Ezek olyan apró örömök, melyek hiányoznának, ha nem lennének.

Amikor csak én fogyókúrázom a családban

Csinos, sportos férjemnek kalória-csökkentésre és diétás étrendre nincs szüksége, ugyanez igaz kamasz gyermekemre is. Amikor elkészítek egy csodás hétvégi ebédet és én esetleg a 90 napos diétám soron következő étrendjén rágódom, kvázi külön étkezem, hát az sem a tökéletes boldogság állapota. És megéri egyáltalán az önsanyargatás? A tökéletesen betartott 90 napos nálam jól működik, de félévente ismételnem kell, hiszen a kilók visszakúsznak. Miért van ez? És egyáltalán így van értelme?

A fogyókúra csak időleges változtatás

A fogyókúra szóban benne van az időlegesség, hogy csak egy ideig tart a változtatás. Sajnos, ez nem fog hosszútávú eredményt hozni, ezzel mindannyian tisztában vagyunk. (ugye?) És ott rejtőzik a gonosz kismanó is, aki arra buzdít bennünket, hogy csak az étkezésen változtassunk, pedig itt kalória-mérlegről (és annak két serpenyőjéről!) és életmód-változtatásról kell inkább beszélnünk a hosszútávú eredmények érdekében.

Mi az a kalória-mérleg?

A kalória mérlegre nem állhatunk fel, de le tudjuk írni. Leginkább a libikókára emlékeztet, vagy gyermekkoromban a piaci kofák által használt kétkaros mérlegre. A két serpenyőbe pakolt súlyok és gyümölcsök egyensúlya helyett mi most a kalória bevitel és a kalória felhasználás egyensúlyát keressük. Nem kúraszerűen, élethosszig, szenvedés nélkül, vidáman!

Kalória-egyensúly jelentése

Igen, már említettem, ez matematika, fogyókúra-matek. Persze nem kell olyan rettentő komolyan venni, megy ez jókedvűen is! A testsúlyunk alakulása számítható. A bevitt kalóriát, azaz energiát maradéktalanul fel kell használnunk ahhoz, hogy ne kerüljön a többlet energia elraktározásra. A plusz energiát a zsírraktárakban halmozzuk fel. Ki itt, ki ott. Van aki a derekán, van aki a combján-fenekén. Jó volt ez az őskorban, amíg várni kellett, hogy a férfiak újabb bölényt ejtsenek, ma azonban jó esetben már hűtőben, kamrában a következő étkezésre való. Ha a felhasználás nagyobb, mint a bevitel, akkor ideális körülmények között ezek a zsírraktárak megnyílnak, hogy rendelkezésünkre bocsájtsák az elraktározott zsírt, melyet a szervezetünk felhasználható energiává alakít át. Tehát 3 eset fordul elő:

  • A bevitt kalória pont megegyezik a szükségletekkel, azaz a felhasználással, ekkor a súlyunk állandó, nem változik.
  • A bevitt kalória több, mint amennyit felhasználunk, ekkor a súlyunk gyarapodik.
  • A bevitt kalória kevesebb, mint a felhasználás, ilyenkor a testsúly csökken.

Fogyókúra – két ismeretlenes egyenlet

A matek nyelvén valahogy így fogalmazhatunk. Két ismeretlen vagy két változó van az egyenletben. A két változó a bevitt kalória mennyisége és a felhasznált kalória mennyisége egyaránt megváltoztatható, s így az egyenletünk végeredménye is változik. Ne szorítkozz a bevitel csökkentésére, gondolj a felhasználás növelésére is!

Fogyjunk vidáman!

Rengeteg utánaolvasás, cikkezés, blogozás közepette ismét alakulni hívtam a csapatomat. Egy ideje már bármikor használhatjuk a testösszetétel-mérő készüléket, hiszen rendelkezésünkre áll egy Inbody. A mérést követően igyekeztem olyan írásokat közre adni, mely a testsúlyváltozást szabályozó tényezőkről szól, s itt nem elsősorban a drasztikus kalória-megvonásra koncentráltunk. Szerencsések vagyunk azért is, hiszen sokan együtt sportolunk mindennapjainkban. A mérés óta azonban többen a szokott aktivitási szintünket is megnöveltük, a vágyott eredmény érdekében. S talán lényeges, hogy mindezt együtt csináltuk, egy közeli határidő, ellenőrzési időpont kitűzésével, görcsök nélkül, boldogan. A céljaink nem nagyok, kis lépésekkel jutunk messzire. Motivált bennünket az is, hogy a testösszetétel-mérő készülék bizony belénk lát, s tükröt tartva elénk minden rosszalkodásunkra és igyekezetünkre rávilágít.

A megismételt testösszetétel-mérés eredménye pozitív

Kb. 6 hét telt el az előző mérés óta. Cél a testsúly-csökkentés, ezen belül izomtömeg növelése és testzsír-csökkentés volt. Nagy örömömre az ismételt mérésen részt vevő tanítványaim szinte mindegyike jól vizsgázott, s a három paraméter egyaránt jó irányba mozdult el. Fogytunk egy keveset izomtömeg-növeléssel, zsírégetéssel! El nem tudom mondani, hogy mekkora örömet szerzett a tömeges jó eredmény számomra. S bizakodást adott mindannyiunknak arra nézve, hogy a megindult folyamat folytatható, hiszen új időpontot tűztünk ki, amikor ismét szembe nézünk önmagunkkal – és az Inbodyval. 🙂

Következő testösszetétel-mérés időpontja

Testösszetétel-mérés 6 hetente – fogyókúra másként

A mérést 6 hét múlva ismételjük. A programunkhoz bárki csatlakozhat. A tőlünk távol élőket tanácsokkal segítem. Csak rajtad múlik, az egészségedért Neked kell tenned. Kifogásokat mindig találsz, az a legkönnyebb. Halogatni nem érdemes. Olyan változtatásokra biztatok mindenkit, melyek vállalhatóak, nem esnek nehezünkre. A cél másfél kiló hat hét alatt. Nem a világ. A lényeg egy új, aktívabb, felelősebb életmód kialakítása. Mert Te vagy a felelős önmagadért, egészségedért és a testsúlyodért!

BEJELENTKEZÉS