11 egyszerű szokás, mely felgyorsítja az anyagcserét, segíti a fogyást

Hírlevél feliratkozás

  Szeretnél egészségesebben élni és fogyni? Az első dolog, hogy fordíts kellő figyelmet az anyagcserére: nagyban befolyásolja, hogy mennyire vannak feltöltve a sejtjeid energiával és tápanyagokkal. Az anyagcsere-zavarok legtöbbször a testsúly növekedését eredményezik.

  A Bright Side csapata készített egy listát azokról a pozitív szokásokról, melyek segítségével felgyorsítható az anyagcsere, s így egészségesebbé és fittebbé válhatsz:

  Rendszeresen étkezz!

  A gyomrunk kicsi. Ezért rendszeres időközönként meg kell töltenünk. Így fogja a legtöbb energiát felhasználni, hiszen tudja, hogy időről időre meg fogja kapni azt az energia-utánpótlást, amire szüksége van. De ha szabálytalan időközökben táplálkozol, akkor az energiát el fogja tárolni felhasználás helyett, mert nem biztos benne, hogy lesz utánpótlás a közeli jövőben. Ha 3-4 óránként táplálkozol, az ösztönzi a testedet az energia teljes felhasználására.

  Igyál több folyadékot!

  A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel hozzájárul a jó anyagcseréhez. Ha a testedtől vízhiányos, kevesebb kalóriát égetsz. A máj a vízvisszatartásra koncentrál, és nem fordít kellő figyelmet a zsírégetésre. Ezért kell többet innod! Ha nem tudsz meginni sok vizet, igyál teát. A zöld tea megfelelő a napi folyadékpótláshoz.

  Légy barátságban a tejtermékekkel!

  A tejtermékek sokféle tápanyagot tartalmaznak, melyek alapvetően szükségesek a zsírégetéshez és az izomépítéshez egyaránt. Pl. a tejtermékekben található kálcium jelentős szerepet játszik az anyagcserében.  Minél több kálcium található a zsírsejtekben, annál több zsírt éget el.

  Légy fizikailag aktív!

  A fizikai aktivitás bármely formája, legyen az kocogás, gyaloglás, nordic walking, tánc, vagy tornagyakorlatok végzése, hozzájárul a gyorsabb anyagcseréhez. Az erősítő gyakorlatok a legmegfelelőbbek, mivel elősegítik az izomszövet gyorsabb növekedését. Az izomzat akkor is használ energiát, amikor pihenünk, szóval az anyagcsere növelésének egyik legjobb módja, ha ellenállásos (erősítő) gyakorlatokat végzünk rendszeresen.

  Kelj korán!

  A napfény hatással van az anyagcserére. A reggeli napfény arra ösztönzi a testedet, hogy elindítson olyan fizikai folyamatokat, melyek függenek a nappalok és éjszakák váltakozásától. Ezek szintén energiafelhasználással járnak.

  Ne hagyd el a szénhidrátokat!

  Ne kényszeríts magadra olyan diétákat, melyek teljesen nélkülözik a szénhidrát fogyasztást. Ilyenkor ugyanis a szervezet nem képes a szerotonin előállítására.

  A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de úgy hisszük, hogy fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), bipoláris zavar, valamint idegi zavarok kialakulásában. (Wikipédia)

  A szénhidrát hiánya negatívan hat az agyműködésre és stresszt okoz a szervezet számára. Persze, fogni fogsz, de vízvesztéssel és nem zsírégetéssel.

  Ne nassolj!

  Ha nagy kedvelője vagy a chipseknek, szendvicseknek és édességeknek, akkor tartsd szem előtt, hogy a gyakori nassolás lassítja az anyagcserét. A táplálkozásunkból nyert energia 3-4 órára elegendő. Ezt követően a szervezet zsírégetéssel nyer energiát. A köztes étkezésekkel vagy nassolással ezt a zsírégetést akadályozod meg és hízni fogsz.

  Használj jódozott sót!

  Manapság népszerű tengeri só nem helyettesíti a jódozott sót. A jódhiány hátrányosan befolyásolja a pajzsmirigy működését, mely negatív hatást gyakorol az anyagcserére.

  Táplálkozz organikusan!

  A nem organikus termékek előállításához felhasználnak különböző adalékanyagokat, antibiotikumokkal és növekedési hormonokkal kezelt állatok húsát, szintetikus műtrágyákkal és növényvédő szerekkel kezelt növényeket. Nem hangzik túl jól, igaz? Pedig a legtöbb élelmiszer így készül. Kezdj el tudatosan táplálkozni!

  Figyelj oda a vasszintedre!

  Vas hiányában az izmok oxigén-ellátása elégtelen lesz, mely aláássa az egészséged. Ha hiányzik a vas az étkezéseidből, fogyassz több húst, halat és almát.

  Ne stresszelj!

  A legtöbb anyagcsere probléma oka hogy képtelenek vagyunk stressz-mentesen élni. Amikor stresszelünk, a pajzsmirigyünk lelassítja az anyagcserét, mely súlygyarapodást eredményez.

  Figyelj az egészségedre!

  Szerző: Devin Hopp, Bright Side