A MAKKA és én – az első 5 év (gondolatok 10 km-es hótaposás közben)

Hírlevél feliratkozás

  Esik a hó

  és mi a Gödöllői-dombság havát tapossuk már kilométerek óta. A túra életünk egyik legnehezebb túrája. A terep igazán nem lenne nehéz, azonban a délelőtt során lehullott 20 centis hó megnehezíti az előre jutást. Ahogy teszem a lábam előre, egyiket a másik után, néha a kitaposott nyomotokban haladva, néha szűz hóban járva, a gondolataim a múltba révednek.

  A MAKKA-történet

  az én életemben pont 5 éve kezdődött. Akkor is péntekre esett 13-a, és én nagyon bánatos voltam. Életem egyik értelme köddé vált. Meglehetős önsajnálat, ahogy az illik. És egy találkozás, egy iránymutató beszélgetéssel: a 40. születésnap környéke a változás, váltás időszaka életünknek. Valaminek mennie kell, hogy a helyére új kerülhessen. Hiszen nekem szerencsés nap a péntek 13! Megnyílik egy új kapu!

  De merre keressem?

  – Mi az, amit ingyen is szívesen csinálnál? Mit szeretsz a legjobban?
  – Amit én a leginkább szeretek, a csavargás és a szabadság, függetlenség.
  – Hát, ebből nem fogunk megélni…

  Felnőtt úszásoktatás – az alapok

  Így aztán maradtam az általam oly kedvelt uszodában, ahol eddig is örömmel foglalkoztam a felnőttek és a gyerekek úszásoktatásával. És milyen jó hogy így tettem – továbbgondolkodásra sarkallt. Az egyesület az uszodai úszásoktatás tevékenységre született, de már az alapszabály megfogalmazásánál is a rekreáció, egészségmegőrzés, közösségi programok, kirándulások és túrák szerepeltek az elérendő célok és feladatok  között.

  A MAKKA név

  egy játékos mozaikszó, kis ferdítéssel. A teljes neve az egyesületnek MAKKA – Madárdomb, Akadémia-Újtelepi Turisztikai és Szabadidősport Egyesület. Még jó, hogy a két lakóhely első betűiből összerakosgattam a MAKKÁ-t, ilyen hosszú névvel ugyanis a létezés lehetetlen! 🙂

  Nordic walking – megszeretem?

  Aztán elém ugrott egy tanfolyam: nordic walking tréneri képzés. Ismertem a nordic walkingot látásból korábban is, de nem hagyott bennem mély nyomokat. Mire jó ez a botos vánszorgás? – kérdeztem magamtól akkor én is, mint oly sokan felületes szemlélők, azóta is. De hoppá! Lehet ezzel csavarogni? – tért vissza a kedvenc időtöltésem, fejembe kirajzolódó képekkel. Igen!

  A tanfolyamon ismét szerencsém volt, mint oly gyakran az életben: Géczi Anikó vezette a tanfolyamot. Az ő sugárzó egyéniségének és a nordic walking iránti szeretetének köszönhetem, hogy ma nordic walking oktató vagyok. Ő bizonyította be nekem ennek a mozgásformának a sportértékét, s világított rá egészségmegőrzésben betöltött szerepére. Anikónak azóta is nagyon hálás vagyok ezért.

  Gabi néni – az első nordic walking tanítvány

  2012. május – az első tanítványom Gabi néni, Dr. Dancs Gabriella néhai gyógyszerész volt, aki még uszodai tanítványomként kitörő örömmel fogadta, hogy nordic walking oktató leszek. Gabi néni volt a 75 éves próbanyuszim, neki is hálával tartozom, mindig szeretettel fogok Rád gondolni.

  Még több nordic walking tanítvány

  2012. szeptember – a nordic walking gőzerővel indult el Rákosmentén. Egy pályázatnak köszönhetően ingyenes tanfolyamot tartottunk 3 hónapon át Mattyasovszky Anna kolléganőmmel. Nehéz és egyben csodálatos időszak volt ez. Hétről hétre szerdánként benépesült a Népkert, sok százan érdeklődtek a nordic walking után, népszerűek lettünk. A Makka és a nordic walking. 🙂

  Szenior sport

  És ez volt az az időszak, amikor a huszonéves koromban már halvány gondolatként átsuhant megérzés tudatosodott: szeretek az idősebbekkel foglalkozni, s fontos az ő sportolásukat, rekreációs mozgásukat segíteni, mert jelentős szerepe van aktivitásuknak az egészségük megőrzésében.

  Nordic walking túrák

  Rendszeres nordic walking óráinkat a kerület számos zöld területén túrák egészítették ki, csavargásainkat országossá bővítettük. Egy idő után azonban úgy éreztem, hogy a nordic walking önmagában kevés, termi mozgásformával kell kiegészíteni a nordic walkingot, ezt a csodálatos, egész életen át űzhető egyszerű mozgásformát.

  Szenior torna – Fitt Ball

  2013-ban szerveztük meg a Fit-ball Majálist, s innentől a szenior torna is beindult. Akkor még a gimnasztikai labdák használatára épült a mozgásanyag, ma már ez kibővült. Pályám során ez volt az első alkalom, hogy termi torna foglalkozásokat vezettem, s az ismerkedésünk nem volt zökkenőmentes. Ma már látom számtalan előnyét és szükségességét gerincünk állapotának megóvásában, egészségünk, önállóságunk fenntartásában. Tornánk mozgásanyaga ma is ebben a preventív szemléletben szerveződik. S tanulom folyamatosan az újabbnál újabb technikákat, ezen a területen úgy érzem, folyamatosan képeznem kell magam. A torna népszerűsége azonban egyesületen belül egyre nagyobb, mely tény örömmel tölt el.

  Podmaniczky kastély

  2014. őszén “költöztünk” mai helyünkre, a Podmaniczky kastélyba. Ez a csodás épület ma a bázisunk, a termi mozgásformák helyszíne. Öröm számomra ez az egymásra találás, köszönet az üzemeltetőnek a ma már több éves rugalmas együttműködésért.

  Aqua nordic walking

  2015-ben újdonságként lépett az életünkbe az aqua nordic walking, mely mozgásforma azóta is csak nálunk gyakorolható Magyarországon. Vízben a nordic walking szárazföldön végzett alap mozgásanyagát színesítjük, használjuk változatosan, vidáman. S élünk a melegebb víz lazító hatásával, hetente két alkalommal.

  Nowathlon

  Megszerveztük az első NOWATHLON-t a Magyar Szabadidősport Szövetség támogatásával, s ma már a harmadikra készülünk. Ebben a rendezvényben az a szép, hogy a teljes szervezést és lebonyolítást a makkások végzik, szeretetből és lelkesedésből, önkéntesen. Bizonyítva ezzel is hogy a kor a megszerzett tapasztalatot és a tudást növeli.

  Csupán 5 év

  telt el a kezdetek óta, de az elért eredményeket, programokat, sporttársakat számba szinte venni lehetetlen.

  • több, mint 500 alkalommal nordic walkingoztunk együtt,
  • több, mint 1500 ember ismerkedett meg a nordic walking technikával,
  • több, mint 40 kerületen kívüli túrát tettünk együtt,
  • legyalogoltunk sok ezer kilométert együtt,
  • kapcsolatok születtek, barátságok szövődtek, s naponta találkozunk ismerős sporttárssal kerület-szerte,
  • sírtunk és nevettünk, főztünk és ettünk, izzadtunk és fáztunk, de mindezt együtt tettük.

  Együtt

  Erősek vagyunk, mert EGYÜTT vagyunk, csapattá kovácsolódtunk, s erőnk ebben rejlik.

  Az egyesület legelső dokumentumain a 2012. február 18. szerepel. Lassan 5 évesek leszünk. Az elmúlt 5 évben megszámlálhatatlanul sok szeniorral találkoztam, aki tenni szeretett volna önmagáért egészségéért. Sokat tanultam Tőletek, megszerettelek Benneteket, példaként tekintek Rátok, minden tiszteletem a Tiétek! Több lettem általatok, a Makka első 5 éve kitörölhetetlen, s meghatározza életem további alakulását. Köszönet mindenkinek.