makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

Aqua nordic walking

Az aqua nordic walking az aquafitnesz egy speciális változata. Az aqua fitnesz itt a nordic walking mozgáselemeivel egészül ki, melyet vízben végzünk, kihasználva a közeg előnyeit.

Megközelíthető:

 • 67E, 161, 161E, 162, 162A, 169E, 195, 202E, 262 jelzésű autóbuszokkal Keresztúr Városközpont, onnan kb 4 perc gyalog

 • ingyenes parkolási lehetőség a helyszínen

aqua nordic walking

Helyszín: XVII. Ferihegyi úti tanuszoda

 • kedd 11.45 – a Covid rendelkezések miatt jelenleg az óra szünetel!

 • 1 alkalom: 1800.- Ft,  bérlettel 1400 Ft (klubkártyával 14 pont)

 • azoknak akik szeretik a nordic walkingot, szeretnek vízben tornázni, akik jelentős túlsúlyuk, ízületi kopásuk v. más probléma miatt szárazföldön nem terhelhetőek

BEJELENTKEZÉS

SZÜKSÉGES FELSZERELÉS:

 • úszósapka

 • úszódressz, fürdőruha vagy bikini

 • papucs

 • törölköző

 • Ne hozz magaddal nordic walking botot, a szükséges eszközöket mi biztosítjuk. 

aqua nordic walking

KINEK AJÁNLOM:

A részvételt elsősorban a kezdő vagy kis segítségre szoruló funkcionális csoport tagjainak javasoljuk, de “aktív” résztvevőink is vannak, akik szívesen végzik ezt az egyszerű, mindenki által könnyel elsajátítható mozgásformát. Úgy gondolom, az aqua nordic walking foglalkozásokon való részvétel remek

A vízben végzett mozgás jó szívvel ajánlható azoknak is, akik eltökélten változtatni akarnak életmódjukon, de“ugródeszka” egy aktívabb mozgásforma órái felé. Ajánlom azoknak akik

nem sportosak,
sosem sportoltak,
vagy
az utóbbi időben legyengültek,
túlsúllyal rendelkeznek, ami nem teszik kényelmessé a szárazföldi mozgást,
ízületek gyengék, s kisebb terhelést bírnak,
ízületi mozgásterjedelmük korlátozott (nehezen veszik fel a kabátot pl.)

A víz támogató közeg, még azok számára is, akik egyébként bottal, egyéb járássegítővel mozognak szárazföldön. Lehet, hogy a vízben szuper-mennek fogja magát érezni, mivel itt nem kell segédeszköz és az eséstől sem kell tartani. A medencét két oldalán korlát szegélyezi, ezekben meg tudunk kapaszkodni a vízben. (Figyelem! A medencébe falra szerelt létrán  jutunk be és ki onnét, segíteni tudunk, de ezt teljesíteni kell tudni.)

Aqua nordic walking = aquafitnesz sekély meleg vízben

Az órákat sekély vizű medencében tartjuk, ahol a résztvevők lába kényelmesen leér, s a víz legfeljebb a résztvevők válláig ér. Ez a vízmélység lehetővé teszi, hogy azok is biztonsággal és jó kedéllyel vegyenek részt a foglalkozásokon, akik amúgy a vízzel nincsenek jó barátságban, úszástudásuk nem biztos, vagy egyáltalán nem tudnak úszni. Azonban az is észrevehető, hogy az órákon rendszeres résztvevői közül azonban már többen kedvet kaptak az úszástanuláshoz is.

A víz hőfoka 30-31 fok, ami azért lényeges, mert ilyen hőmérsékletű vízben biztos, hogy senki sem fázik (sőt!) és nem kellemetlen a vízbe érkezés sem. A viszonylag meleg víz segíti az izmok ellazulását, a stretching feladatok hatását fokozza.úszástanuláshoz, a kezdeti nehézségek legyőzésére, a barátkozásra és a víziszony legyőzésére nagyszerű lehetőség az aqua nordic walknig foglalkozásokon való részvétel.

Aqua nordic walking eszköz – bot vagy tölcsér?

Az aqua nordic walkingnak alapvetően két ága ismert, az egyiknél a résztvevők nordic walking botokat használnak a vízben. Mi egy másik irányba indultunk, speciális aqua nordic walking eszközzel dolgozunk, ami leginkább egy tölcsérhez hasonlít. Mindkét változat az ellenállást adja, az egyik a medence aljával érintkezve, a másik pedig formájánál fogva a víz ellenállásával.

Megyünk, mendegélünk? – Mi történik az Aqua nordic walking foglalkozáson?

A foglalkozások jelentős részében a nordic walking mozgáselemeit használjuk, azonban lehetőség van arra, hogy olyan járásokat, sőt ugrásokat, szökdeléseket, futásokat is alkalmazzunk, melyeket résztvevőink a szárazon nem lennének képesek végrehajtani. Így az óra változatosabb mozgáselemek terén mint maga a eredet, a szárazföldi nordic walking.

A nordic walking kibővített mozgáselemein túl az órákon lehetőség van egyensúly érzék fejlesztésére, erő és mozgásterjedelem növelésére, melyek később a hétköznapi életben alkalmazhatóak:

Így az óra különböző részeiben a cél más és más, fő feladatai

 • mozgásterjedelem növelése
 • állóképesség fejlesztése
 • erő növelése
 • egyensúlérzék javítása
 • ügyeség fejlesztése
 • és értelmi funkciók “karbantartása”

Archimedes és az Aqua nordic walking

Archimedes óta tudjuk, hogy a vízben könnyebbek vagyunk (minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt…) így a vízben a súlyuk csupán 10-40%-át viseljük, s ez meglehetősen csökkenti az ízületek terhelését. A csökkent ízületi nyomás okán az ízületi fájdalom is csökken aqua nordic walking foglalkozásokon. Ebben a kímélő helyzetben tudjuk erősíteni az ízületeket áthidaló és mozgató izmokat, ami összességében az ízület működését fogja javítani.

Bemelegítés – levezetés az Aqua nordic walkingon

Az óra elején aquafitnesz elemekkel illetve vízi gimnasztikával melegítünk. A fő részt többnyire az állóképesség fejlesztés és erősítés teszi ki. Kihasznájuk a víz ellenállását és gyakran sodrását is, a mi rendkívül vidámmá és változatossá teszi a gyakorlatok végzését.

Az egyensúly gyakorlatok itt biztonságos környezetben végezhetőek, hiszen aqua nordic walking órán nem kell tartanunk az eleséstől s attól hogy megütjük magunkat, esetleg megsérülünk. Ezek végrehajtása sokszor a vízben könnyebb, hiszen a víz valamelyest támaszt.

Ügyességi feladatokkal is színesíthető az óravezetés, s ezek lényegesek a koordinált mozgás, az idegrendszer működésének fenntartása a központ-periféra kapcsolat, ideg-izom kontroll erősítése a funkcionális stabilitás és propriocepció (ízületi érzékelés) érdekében.

5-10 perces levezetés az aqua nordic walking óra végén is szükséges, mint minden más mozgás után. Nyújtó hatású stretching gyaroltaokat végzünk, melyet jól  támogat a meleg közeg.

BEJELENTKEZÉS

Eszközök amit használunk:

 • speciális aqua nordic walking eszköz
 • minden ami ellenállást ad
 • therra band szalag,
 • úszólap
 • vizinudli
 • korlát.

Helyszínek:

 • a XVII. kerületben rendszeresen
 • közösségi megrendelés alapján országszerte

A foglalkozásokra bejelentkezés szükséges.