Nordic walking esőben és napsütésben

Hírlevél feliratkozás

  A nordic walking oktatásodon tanultak szerint – kezdő nordic walking-osként – ezen a héten is beiktattuk a napirendünkbe a mi 1,5 km-es, 35 perces erdei körünket. Elkapott azonban az eső, és rögtön kiderült, hogy nem öltöztünk megfelelően. Tapasztalataid szerint mi a legjobb? Tudunk helyesen öltözködni az esős nordic edzéshez, vagy inkább hagyjunk ki egy ilyen napot?
  Mária kérdése általános kérdés a kezdő sportolók, kezdő nordic walkingosok körében, akik még nem szoktak rá a mozgás ízére. Ha az időjárás nem ideális, a kezdők még könnyen találnak kifogásokat az aznapi nordic walking vagy más kültéri edzés kihagyására. A nordik walking szerelmesei pedig megoldják a problémát, hiszen az edzést nem lehet kihagyni – az ő szervezetüknek már szüksége van a rendszeres testmozgásra.
  Idén tavasszal nem volt kegyes hozzánk az időjárás, sokszor jelentős mennyiségű csapadékkal igyekezett bennünket otthon marasztalni. A tavasz vége felé pedig már az egyre emelkedő hőmérséklettel kell megküzdenünk. Mindkét szélsőségre fel lehet készülnünk, nézzük, hogyan.

  Nordic walking esőben – Menjek? Maradjak?

  Rendszeresen telefonáltok nordic walking órák előtt, ha az időjárás változékony, hogy vajon lesz-e nordic walking? Kisebb esőben és városi környezetben még elindulunk, de hosszabb túrát erősebb, esetleg áztató esőben nem indítunk el. De beszéljünk öltözködésről és külön a terepviszonyokról is.

  Hogyan öltözködjek esős időben, ha nordic walkingozni indulok?

  Esős időben csak akkor érdemes elindulni nordic walking oktatásra vagy nordic walking túrára, ha megfelelő vízhatlan ruházattal rendelkezünk. Természetesen esernyőt fogva nem tudunk nordic walking botot is kézbe venni, tehát az esernyő, mint lehetőség kiesik. A vízhatlan felszerelés viszont nem csak esőkabátból áll, hanem vízhatlan nadrágra és cipőre is gondolnunk kell.
  Az esőkabát széles körben elterjedt ruhadarab, azonban nem mindegy, milyet választunk. Ha esőben nem is indulunk esetleg útnak, a hátizsákban mindig ott kell hogy pihenjen az esőkabátunk, hiszen nordic walkingozás, túrázás közben hirtelen megváltozhat az időjárás, s elkaphat bennünket egy zápor, zivatar. A megfelelő darab kiválasztásánál érdemes figyelembe venni szokásainkat is. Aki csak rövidebb túrákat tesz egy városi parkban, annak nem érdemes a legdrágább, lélegző anyagból készült kabátot megvásárolnia, hiszen viszonylag gyorsan talál eső elleni menedéket, nem tartózkodik sokáig az esőkabátban.

  Mit bír egy esőkabát? – nordic walking túra szakadó esőben

  Aki azonban hosszabb túrára indul, annak körültekintően kell választania. Itt már érdemes a kabát szellőzését is figyelembe vennie, nem lesz elég a régi típusú nejlonkabát. Erre azért van szükség, mert testünk párát termel, s ha ez bennreked a kabát alatt, akkor a vízhatlan kabát alatt is át tudunk nedvesedni – izzadásunk okán.
  Az eső elleni ruházatoknál jelölni szokták a vízállóság mértékét, pl.  2000 mm vízoszlop nyomásának ellenáll, v. ez az érték akár 10000 is lehet. Minél magasabb ez a szám, a vízállóság annál tökéletesebb, az ár pedig annál magasabb. A jó esőruházatok esetén árulkodó jel még, hogy a varrások mentén le vannak ragasztva v. hegesztve, hogy a víz átszivárgását megakadályozzák. Nézzük ezt is meg vásárlás előtt.
  Lényeges, hogyha lélegző anyagból készült esőkabátunk van, akkor az alatt viselt rétegeknek is ilyen tulajdonságal kell rendelkezniük, a megfelelő párolgás érdekében.
  A legtöbben a vízhatlan nadrágot nem ismerik, pedig a legtöbb sportboltban elérhető áron megvásárolhatóak ezek a praktikus darabok. Használatukkal, a nadrágunk tetejére húzva megvédhetjük combunkat és lábszárunkat a nedvességtől.

  Nordic walking kamásliban

  Amennyiben már nem esik, de korábbi eső miatt nedves az út, érdemes kamáslit húznunk. Ezek a lábszárvédők megakadályozzák hogy a nadrágunk szára, cipőnk felső része vizes vagy sáros legyen nordic walking közben. Hasznos viselet lehet eső után.
  S jön a következő kérdés:

  Terepviszonyok és nordic walking az időjárás tükrében

  Amikor nordic walkingozni indulunk, városlakóként sokszor el sem tudjuk képzelni, hogy a barátságos napsütés ellenére a hegyoldal még vizes, sáros lehet, ami megnehezíti, időnként lehetetlenné teszi a közlekedést. A cipőnk vízállóságán túl a talp recézettsége is fontos. Hoztam már le a Mátrából sima talpú kínai cipős túratársat, aki nem vette komolyan az intelmet: hegyre túracipőben indulunk. Egy agyagosabb talaj nem tudja olyan gyorsan elszívni a nedvességet, mint például az Alföld homokja, hiszen az agyag víztartó réteg. Az agyagos talaj nagyon csúszhat, ha nedvességet kap. Az agyag ezenkívül ragad is, így bizony akár több kilót is cipelhetünk bakancsainkon, s lépésről lépésre aggódhatunk a biztos talajfogásért. Igen, ilyenkor nagyon nehéz a túrázás, főként ha a terep nem vízszintes. Tanácsom: kezdő nordik walkingozók és túrázók ilyenkor ne induljanak útnak – még megfelelő esőfelszerelés megléte esetén sem!
  Nálunk a XVII. kerületben a Gödöllői-dombság lábánál túrázunk legtöbbet. A környék az egykor erre hömpölygő Duna hordalékából épület fel, a talaj homokos, kavicsos, többségében jó vízáteresztő talaj, ami gyorsan szárad. De amikor pl. a Pilisbe indulunk nordic walking túrára, már óvatosabb a szervezés, hiszen ott hamarabb találkozunk csúszós-agyagos területekkel. Túravezetőként gyakran felhívom a figyelmet a terep várható minőségére.

  Nordic walking erős szélben

  Egy kérdés amire a kezdő nordikosok nem gondolnak. Az erős szél bizony akadályozhatja, főleg a kezdő nordic walkingozókat. Egy erős oldalirányú szél képes a nordic walking botokat a lábunk közé sodorni, ami elesést idézhet elő, balesetveszélyes! Így erős szélben azok, akik bizonytalanok, vagy még nem olyan régen nordic walkingoznak, ne induljanak útnak!

  Nyár – a nordic walking ideális időszaka!

  Az állítás persze más szabadban űzhető sportokra is igaz, azonban némi megkötéssel. A nyári időszakban – ha meleg nap várható, mi törekszünk nordic walking oktatásainkat és kistúráinkat a kora reggeli órákban illetve napnyugta környékén bonyolítani, hogy a legmelegebb időszakot elkerüljük. Azonban így is lényeges védekezni a test túlmelegedése ellen: a meleg ellenére nem árt ha könnyű, de hosszú ujjú, hosszú szárú ruházatot választunk. Fejünket feltétlen fedjük világos színű kalappal, kendővel, s jó ha az még a nyakunkat is takarja, arcunkat árnyékolja.

  Nordic walking és rovarok

  Ez részben megvéd bennünket a káros sugárzással szemben, illetve a zárt öltözet hasznos lehet a kullancsok, szúnyogok ellen is. Használunk rovarriasztó termékeket is, egyre népszerűbbek az ultrahangos változatok, melynél nem szükséges ismeretlen kemikáliákat felvinni a bőrünkre. Esti órákban előfordul hogy jól záródó napszemüveget veszek fel (esetleg cserélhető színtelen lencsével) hogy elkerüljem az apró bogarak szemembe kerülését.
  Ha mégsem sikerült megakadályozni a kullancs bőrbe jutását, a lehető leghamarabb el kell távolítanunk azt a bőrből, lehetőség szerint egyben. Ehhez megfelelő kanalak, csipeszek kaphatóak.

  Folyadék pótlás nordic walking közben

  Sokan nem visznek magukkal vizet nordic walking túrára, mely nagyon helytelen! A szervezet sportolás és nyári meleg hatására is párologtat, az elvesztett folyadékot pedig feltétlen pótolni kell ásványvízzel vagy izotóniás/sportitallal. Főleg az idősebbek tartanak attól, hogy a bevitt folyadék miatt aztán pisilniük kell, s ezért inkább nem isznak. A kiszáradás és a rosszullét nagyon gyorsan felléphet ilyen körülmények között, akadályozzuk meg a nagyobb baj kialakulását!

  BEJELENTKEZÉS