Nordic walking – gumipapuccsal az erdőben?

Hírlevél feliratkozás

  A Kőszegi-hegységbe tervezett nordic walking túránk lejárásakor ma ismét rácsodálkoztam osztrák szomszédaink számomra furcsa nordic walking “népszokására”. Nevezhetjük népszokásnak, hiszen annyira elterjedt náluk!

  A történet sok évvel ezelőtt kezdődött, mikor frissen megszerzett nordic walking tudásommal először jártam nyugati szomszédainknál. Mannával túrát jártunk le, s mindig felcsillant a szemünk, amikor nordic walking bottal közeledett valaki velünk szemben. Sporttárs! Juhé!

  Közelebb érve azonban értetlenül néztünk az illetőre. Az első szembeötlő dolog, hogy mindenki hajlított könyökkel, maga előtt szúrva közlekedik nordic walking botjaival. Ezt a technikát nyugodtan nevezhetjük osztrák stílusnak, mert mindenki így használja nordic walking botjait. Annyira általános volt, hogy egy idő után azt gondoltam: ezek hegyi népek, csak jól tudják, én tanultam meg valamit rosszul a nordic walking tréneri tanfolyamon. Manna azonban megnyugtatott, nem bennem van a hiba, tényleg nem így tanított bennünket Blum Anikó.

  A második problémával már csak később szembesültünk, mikor a talajra pillantottunk (addig ugyanis a szemükbe nézve, vidáman “Grüssgrottoltunk”). Mindenki gumitappancsban, azaz a gumipapuccsal együtt használja a nordic walking botokat. 🙂

  Ezt a kiegészítőt, mely minden nordic walking bothoz jár, az aszfalton való használathoz fejlesztették ki ugyanis. Akkor miért használják szomszédaink földúton? Ma már tudom, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gumipapucs levehető a botról. A boltban így árulják, akkor az oda való. Punktum.

  A két probléma valahol összefügg. A gumitappancs használata nem teszi lehetővé ugyanis a szabályos nordic walking technika kivitelezését. Ez okozza, hogy a nordic walking botokat aszfalton, gumipapuccsal sokan hajlított könyökkel, maguk előtt használják.

  A mai pocakos osztrák úr kivételesen szép nordic walking technikával gyalogolt. Botja végén azonban megpillantottam a szokásos fekete bumszlit. Tiszteletem neki ismeretlenül is, hogy a nehézségek ellenére végrehajtotta a szabályos nordic walking technikát. De kérem, valaki szóljon a szomszédoknak, hogy gumipapucs nélkül könnyebb!