Nordic walking oktató a bálban

Hírlevél feliratkozás

  Tegnap este iskolai szalagavató bálba voltam hivatalos. Arra azonban nem számítottam, amivel a megnyitón szembesültem…

  Az iskola a végzősök szalagavató báljához impozáns helyszínt választott. A jelentős méretű “küzdőtérre” a fiatalok nevük elhangzása után, egyesével vonultak be. Közel 150 fiatal járását tanulmányozhattam – nem teljesen stresszmentes helyzetben.

  A járás, gyaloglás nordic walking botok nélkül sem könnyű

  A szervezők kemény feladat elé állították a végzős lányokat és fiúkat, akiknek több ezres nézőközönség előtt kellett bevonulniuk 30-40 métert is megtéve, lazán, elegánsan, a számukra szokatlan alkalmi öltözetben. A lányok helyzete persze sokkal nehezebb volt, mint a fiúké hiszen nekik még a – talán életükben először viselt – tűsarkú cipőkkel is meg kellett küzdeniük. Bízom benne, hogy a májusi érettségin mindannyian jobban vizsgáznak…

  Nordic walking oktatóként gyakran látom, hogy a botok használatának gyakorlása közben még járni is elfelejt néhány tanítványom. Tegnapi megfigyelésemből pedig azt szűrtem le, hogy járni még a nordic walking botok nélkül sem mindenkinek egyszerű.

  Gyakorolj tűsarkúban járni!

  A legjellemzőbb probléma az volt, hogy a lányok még soha nem mentek ennyit tűsarkú cipőben, lehet, hogy az csak a cipőbolt gyors próbáján volt eddig a lábukon. 8-10 centis sarkakon billegni még nyugodt körülmények között sem egyszerű, nem stresszhelyzetben, rutin nélkül. A lányok 90%-nak gyakorolnia kellett volna a járást tűsarokkal. És anélkül is.

  Járás, mozgás alkalomhoz illően

  Sokan nem megfelelő lépéshosszt választottak, s ez nem csak a cipő miatt okozott problémát. Alkalmi ruhában, kisestélyiben viselkedni kell, a mozgásunkat a ruhához (is) igazítanunk kell. Nem lépünk mérföldest miniben!

  Nordic walking bottak persze könnyebb…

  Nemcsak a lányoknál, a fiúknál is megfigyelhető volt, hogy járás, mozgás közben a felsőtestüket egyáltalán nem mozgatják. Sokan úgy néztek ki, mintha valami speciális, csak a felsőtestre kiható bénulás érte volna őket, annyira mozdulatlanok voltak deréktól felfelé. Mindennapos feladatom, hiszen gyakran okoz problémát az ellentétes kéz-láb használatának megtanítása a nordic walking oktatás elején. No , most megtapasztalhattam az okát: sokan egyáltalán nem mozgatják a karjukat járás közben, pedig az segíti az előrehaladást. A “bénulás” a karokra is kiterjedt. Mekkora erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a kar automatikus munkáját leállítsuk, a karokat magunk mellé zárva menjünk?

  Húzd ki magad!

  A fiúk zakója jótékonyan elfedte az esetleges testtartási hibákat, a lányok testhezálló, váll nélküli ruhája azonban nem volt ilyen kegyes. Csajok! Hogy lehet előre esett vállakkal lépdelni egy gyönyörű, szexi ruhában, csodálatos alakkal??? Miért nem húztátok ki magatokat, hogy érvényesüljön csinos mell-vonalatok, dekoltázsotok???

  Volt aki “könyvet” szorongatott a hóna alatt. Legalábbis erre utalt, hogy a felkarját, könyökét szorosan a teste mellé zárva, csak az alkarját lengette. A járás ezen módja sem volt túl elegáns.

  Felső kereszt szindróma – legközelebb erről kéne írnom!

  És hányótoknál láttam sajnos a mai technika-használat káros mellékhatását! A fül normális esetben a pontosan a vállunk fölött helyezkedik el. Aki azonban sokat “kockul”, azt elárulja előre esett feje, sok esetben egész törzse előre dől. Ezek a tanulók az orrukkal érkeztek meg, s csak később tűnt fel testük többi része. Futnak a fejük után.

  Nordic walking oktatás – járás tanítás akár testnevelés órán is

  Mivel nem volt más dolgom, fiamnak kielemeztem a beérkezők járás-problémáit. Egy idő után már neki is szemet szúrt, tényleg, milyen furcsán járnak a végzősök! Elszomorított a látvány. Egészséges, fiatal gyerekek, szépségük és erejük teljében. Mindennapos testnevelésen “nevelkedve”. Tény, hogy nehezítettek voltak a körülmények, de nem lehet minden járáshibát a szokatlan izgalomra és a sosem viselt öltözetre fogni.

  Hiányok vannak a tudatos testtartás és járás terén. Hogy lehet valakinek harmonikus (sport)mozgása ha a probléma az alapoknál van, nem ismerjük a helyes testtartást és nem tudunk járni? Miért csodálkozunk a kialakuló mozgásszervi problémákon, fájdalmakon?

  A sok rossz példa között üde színfoltként jelent meg egy HÖLGY. Hosszú ruhája szélét fogva, mosolyogva vonult végig a parketten. Kellő finomsággal és eleganciával szinte lebegett. Harmonikusan mozgott teste minden porcikája, nem találtam kivetni valót, sőt szemet gyönyörködtetett a járása. Végre! Látod, fiam? – mondtam, így kell bevonulni, megjelenni. Ő ismerte a tüneményt, s egyből hozzátette: igen Anya, ő táncosnő!