Tedd be a fejed a vízbe – INGYENESEN!

Hírlevél feliratkozás

  Az Emberi Erőforrás Minisztériumának “TÁRT Kapus programjának” támogatásával most ingyenesen segítek azoknak, akik tudnak ugyan úszni, de a mozgásuk nem elég hatékony.

  A legtöbb, leggyakoribb úszás-probléma abból adódik, ha valaki emelt fejjel úszik mellúszásban. Ez a testhelyzet nem optimális vízfekvés, a fej emelésével a csípő süllyed, a lábak lefelé, a medence alja felé néznek. A lábtempó nem igazán előrehajtó, sőt a legtöbb esetben a kivitelezése elmarad, vagy nem hatékony. A hobbi úszók ilyenkor leginkább a kartempó segítségével haladnak előre.

  Az emberi test ilyenkor leginkább egy mérleghintára emlékeztet, melyet mindenki ismer. A mérleghinta működése közben az egyik vége, és a rajta ülő emelkedik, míg a másik vége és az ott hintázó süllyed, földet ér. A mellúszó emelt fejét tekinthetjük ilyenkor a mérleghinta egyik végének (ez van fönt) és a csípőt, lábakat a másik végének, ami persze mélyen lent kalimpál.

  A mélyen elhelyezkedő csípő és lábak miatt a törzs “meneteles”, előre haladás közben több vizet tol maga előtt, mint közel vízszintes testhelyzetben, így az ellenállása is nagyobb lesz. A lábak lefelé néznek, így a rúgás inkább lefelé irányul, előre hajtó ereje csekély.

  Emelt fejjel a gerinc ívben hajlik, kifejezetten megterhelve az amúgy is terhelt nyaki és ágyéki gerincszakaszt. Ezt az úszást ezért nem nevezhetjük gerincbarát úszásnak, gerincbarát mozgásformának, gerincbarát rekreációs vagy rehabilitációs mozgásnak.

  Ha a fejét az úszó behajtja a vízbe, akkor a csípő és a lábak emelkedni fognak (mérleghinta-elv), a lábtempó jobban előrehajtó hatású, mint volt az emelt fejjel.

  Megváltozik az úszás ritmusa is. A kar-láb-kar-láb-kar-láb végtelen és fárasztó ismételgetése helyett áttérünk a kar-láb-siklás tempóra, ami több pihenést és több előrehaladást eredményez egyszerre.

  A helyes levegővétel elsajátításával kisebb esélyünk lesz arra hogy vizet nyeljünk vagy hogy a víz az orrunkba menjen. Ez hihetetlenül hangzik, de igaz.

  A levegővétel technikájának elsajátítása és az, hogy megszokjuk azt , hogy a fejünket a vízbe hajtjuk, a legtöbb esetben 5-10 perc után problémamentesen végrehajtható. Ennek elsajátítása urán  lehetőségünk lesz arra is, hogy hatékonnyá tegyük a lábtempót, mely mellúszásban a legfőbb előrehajtó, maga a motor.

  Az Emberi Erőforrás Minisztériumának “TÁRT Kapus programjának” támogatásával most ingyenesen segítek a fentiek elsajátításában, de más felnőtt úszás óráimon is szeretettel látlak!

  Időpontok: 2018. november 26, december 3, 10, 17. este 19-19.45
  Helyszín: XVII. kerület Uszoda u. 2. (belépőjegy váltása kötelező)

  BEJELENTKEZÉS szükséges!

  haladó úszásoktatás felnőtteknek, stílusjavítás