Wellness a Dandár fürdőben

Hírlevél feliratkozás

  Tél volt, hó esett és mi melegedni vágytunk. Az idő szűkössége miatt barátnőm lakásához legközelebbi, általunk még nem ismert budapesti gyógyfürdőre esett a választásunk:Dandár Fürdő! Elmesélem, mi milyennek láttuk a Dandár Gyógyfürdőt, az egykori Dandár Tisztasági Fürdőt.

  Gyógyfürdő a belvárosban – Dandár fürdő

  Dandár fürdő gyógymedencék

  A Dandár fürdő a IX. kerületben, a körúthoz és a Soroksári úthoz közel található, mondhatni belvárosi elhelyezkedésű gyógyfürdő. Az 1930-ban átadott, eredetileg tisztasági fürdőként üzemelt Dandár utcai fürdő létesítmény 1978-ig a Széchényi fürdőből hozatta a vizét tartálykocsival. ma már ezt igen nehéz elképzelni. Napjainkban azonban már saját kúttal rendelkezik a Dandár. Vízösszetétele megegyezik a Gellért fürdő vizével, nátriumot is tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, fluoridion-tartalma is jelentős. Jó hatással van a gyulladásos, és degeneratív ízületi problémákra, porckorongsérvre, idegzsábára, illetve idült és félheveny ízületi gyulladások esetén.

  Wellness és gyógyszolgáltatások akár 2 óra alatt a Dandár fürdőben

  Dandár fürdő

  Dandár fürdő szauna

  2014-ben a Dandár fürdő szolgáltatásai kültéri medencékkel és wellness részleggel bővültek. A szolgáltatások azonban ezzel együtt sem túlságosan sokoldalúak, hiszen egy pici, meghitt fürdőről beszélünk.

  A fürdőben érve elsőként a pénztárhoz mentünk, ahol termál és kombinált termál + wellness jegy váltására van lehetőség. Pozitívum, hogy tudunk 2 órás jegyet is váltani, mely költséghatékony, s ennyi idő alatt a szolgáltatásokat végigjárhatjuk, élvezhetjük kapkodás nélkül.

  2 beltéri gyógymedence a Dandár fürdőben

  Az épületben 3 medence várja a látogatókat, egy 20°-os merülő medence, mellette 36 és 38°-os gyógymedencék. A három medence egy légtérben helyezkedik el, a folyosótól oszlopsor tagolja.

  A további medencék kint találhatóak, egy kis belső udvarban, épületekkel határolva. Érdekes élmény, igazából a szomszéd házak ablaka pontosan a kültéri medencére néz, a medence felé feszített árnyékoló nyújt csupán némi takarást a kíváncsi tekintetek elől. A kültéri termál medencék hőfoka 36 és 38 °C. A medencék kellemes kialakításúak, élményelemekkel rendelkeznek: nyakzuhany, pezsgőfürdő.

  Úszni ne ide gyere! – A Dandárban nincs úszómedence

  A medencék mérete és hőfoka miatt az úszás lehetőségét hiányoltuk, természetesen a honlap figyelmes átolvasása után ez nem lett volna meglepetés számunkra. Így a mini-szaunavilág felé vettük az irányt.

  Szauna-blokk

  Az újonnan kialakított szauna blokk minimális szolgáltatásokat nyújt, azonban ezeket megfelelő minőségben kínálja. A finn szauna hőmérséklete és térkínálata megfelelő volt, a gőz is kellemes ellazulásra és felfrissülésre nyújtott lehetőséget. A szauna blokkban jég adagoló és zuhany kínált lehűlést, nyugágyak szolgálják a pihenést hőlégfürdő közben. Lehetőség van a szauna blokkból közvetlen kimenni a kinti részre, ez főként télen előnyös, mikor a külső hideg levegőn hűthetjük a szaunában felhevült testünket. Összességében korrekt szolgáltatást találtunk itt, bár a tér hangulata, a design nem felel meg szerintem a mai elvárásoknak.

  Értékelés

  Jól akartuk érezni magunkat, s ez sikerült is. Bosszantó negatívumokról nem tudok beszámolni. Az úszómedencét hiányoltuk. Összevetve az eddig bemutatott budapesti fürdőkkel, a következő szubjektív sorrendet állítanám fel:

  1. Rudas fürdő
  2. Paskál fürdő
  3. Dandár fürdő