Megállni tilos!

Hírlevél feliratkozás

  Véget ért a Jégkorszak! Ma, több, mint 1 hónapos kényszerpihenő után ismét nordic walking botokat ragadtunk, s útra keltünk. Konklúzió 14 km után: Megállni tilos, a mozgást soha ne hagyd abba!

  Merzse-mocsár
  Merzse-mocsár

  Nordic walking túra a XVII. kerület körül – immár harmadszor

  A mai túránk, a Kerület kerülő első szakasza volt. Érdekes nordic walking túra ez, melyen immár harmadszor járjuk körbe lakhelyünket a XVII. kerületet. Az út 90%-ban zöld területen, erdőben, mezőn vezet, ami azt hiszem ritkaságnak számít Budapesten.

  Szeretjük ezt a túrát. Különleges, hiszen a megszokott nordikos terepeket ilyenkor láncra fűzzük, s autós-tömegközlekedős szemmel szokatlan pontokon bukkanunk fel a kerület határán. “Hol is vagyunk most? Ja! Máskor nem arról szoktunk jönni?” Érdekes felismerések ezek.

  Nordic walking – állóképességi sport

  Először 4 évvel ezelőtt csábítottam kerülni a kerületet, akkor még 4 szakaszra bontottuk a teljes útvonalat. Egy éve már 3 napra szűkítettük ugyanazt a kört, amire idén csak 2 napot szánunk. Hiába, javul az állóképességünk! 4 éve erőnk utolsó tartalékaival vonszolódtunk a mainál rövidebb szakaszon, itt ma könnyedén leküzdöttük a hosszabb távot.

  Nordic walking állóképesség nélkül?

  Persze a könnyedség viszonylagos. A januári kényszerpihenő miatt az előzőleg megtervezett fokozatos felkészülés a mai 14 km-es távra kártyavárként dőlt össze. Legutóbb január 9-én Gödöllőn tapostuk a havat  10 km hosszan. Harminckét napja! Előtte egy hónapos téli szünetünk volt. Hajjaj! Hezitáltam a túra későbbre halasztásán, de programtorlódás miatt ezt mégsem tettem. Hiszen így is oly sok elmaradt nordic walkingos kirándulást kell pótolnunk! Tehát bíztam a csapat kondíciójában. Az összegzés tanulságos, ezért megosztom Veletek:

  kedvenc példaképeim
  kedvenc példaképeim

  Nordic walking + kiegészítő edzések

  • A túrára a vártnál többen, 17-en jöttünk össze, 45-72 év között.
  • Sokan hosszúnak ítélték a távot, ezért maradtak távol. Arra gondoltak, hogy tavaly mennyire elfáradtak a 3 szakaszra bontott körön, s hogy ez kettőbe választva túl nagy kihívás lenne számukra. Valószínűleg nem gondolták végig azt, hogy azóta sok-sok kilométert gyűjtögettünk a bakancsunkba, s annak eredménye segítségünkre lesz.
  • A túrát vállalók 90%-ban részt vesznek hetente kétszer AKTÍVszenior torna foglalkozáson vagy aqua nordicwalking órákon is, illetve kutyával rendszeresen gyalogolnak. Ez azért lényeges, mert ők ezáltal edzettebbek mint azok a társaink, akikKerület kerülünk
  • heti 1-2 nordikon vesznek csak részt. Ezért merték vállalni a hosszabb távot.
  • A táv teljesítése alatt éreztük a nordic walking szempontjából kihagyott időszak állóképességünkre gyakorolt negatív hatását. Töredelmesen be kell vallanom, én is olyan kellemetlen érzéseket tapasztaltam a csípőmben, ami számomra teljesen szokatlan. Aggódtam is rendesen, hogy legfiatalabbként én leszek a gyenge láncszem a csapatban! Nem vigasztalt, hogy a többiek is érezték a kihagyást imitt-amott.

  Utóhang

  Most, hogy már kiáztattam tagjaimat egy kád forró fürdővel, s az elvesztett kalória (aktivitás-mérőm szerint 1985 kcal!) is jórészt pótlásra került, a következő fogadalmakat teszem:

  a bátrak

   Ha ismét kitör a jégkorszak vagy más természeti csapás miatt nem nordikozhatunk, a nordic walking edzéseket termi órákkal pótoljuk. A nagy nehezen megszerzett kondíciónkat külső tényezők nem rombolhatják!

   1. Ha hóakadály, jégtorlasz, cigánygyerekek égből potyogása lehetetlenné teszi a termi órákra való eljutást, akkor a digitális technika vívmányait segítségül hívva online torna foglalkozást tartunk. (Feladat: Technikai előkészületek haladéktalan megtétele, szükséges felhasználói ismeretek megszerzése!)
   2. Hőn szeretett szabadságomat a csapat kondíciója érdekében decemberben és augusztusban rövidebbre fogom. (Értetek még ezt is vállalom!)
   3. Minden nordic walking edzésen hangsúlyos lesz az eddig is végzett botos torna, erősítő hatású gimnasztika.
   4. Meleg szívvel javaslom az erősítést mindenkinek!

   /Köszönet a képekért Évának és Idának!/