Évek óta rendszeresen használom az Egyesült Államokban kifejlesztett Szenior Fitnesz Tesztet. A tesztet a 60-90+ korosztályra fejlesztették ki, végrehajtása nem nehéz, hétköznapi körülmények között is kivitelezhető, többször ismételhető.

Hírlevél feliratkozás

  A szenior korban végzett sportolás, aktív élet legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint fiatal korban, hiszen az életminőséget határozza meg. Aktívan tehetünk az ellen, hogy idősebb korunkra független, önálló helyzetünket vesztve elesett/kiszolgáltatott/nem önellátó/ápolásra szoruló helyzetbe kerüljünk. Minden mozgásformát jó szívvel ajánlok ebben a korban, ami alap egészségi és fittségi állapotunknak megfelel, örömmel végezzük és gyakorlására rendszeresen van lehetőségünk. A szenior torna funkcionális gyakorlatainak céljai: állóképesség javítása, erő fejlesztése, ízületi mozgásterjedelem megtartása vagy növelése és egyensúlyérzék javítása. Ezen képességek szükségesek a mindennapi életben fellépő feladatok megoldásához.

  Mit vizsgál a Szenior Fitnesz Teszt?

  A Szenior Fitnesz Teszt vizsgálja

  • a váll és a csípő ízületeinek mozgékonyságát,
  • a kar és a lábak erejét,
  • az állóképességet,
  • gyorsaságot-robbanékonyságot,
  • egyensúlyérzéket.

  Ezek a mindennapi életben szükséges képességek (szatyor cipelés, unoka felkapása, cipő befűzése, telefonhoz felpattanás, fésülködés, mindennapi ügyintézés, stb.), melyek önállóságunk alapvető feltételei.

  Miért javaslom a Szenior Fitnesz Teszt elvégzését?

  A fent felsorolt képességek mérésével kimutathatóak az erősségek és a gyengeségek egyaránt. Ha életmódváltás ill. aktivitásbeli változás nem történik – akkor a Szenior Fitnesz Teszt által kimutatott gyengeségek a mindennapi, önálló életvezetéshez szükséges képességek kiesését vetítik előre. Jó hír azonban, hogy a teszt nem determinál, az értékelés javaslatokat is tartalmaz a funkciók jövőbeni fenntartásához. De ehhez természetesen változtatni kell a mindennapi aktivitáson. Ne gondolj nagy változásokra, már a pici változtatások is eredményre vezethetnek! Ehhez adok tanácsokat a teszten résztvevők részére.

  A teszt elvégzésével megtudjuk, hogy kortársainkhoz képest hogy állunk, többszöri ismétlésével saját fejlődésünk is tükröződik, a mérés rendszeres ismétlésével az elvégzett aktivitás/edzésmunka eredménye mérhető ill. korrekciók alkalmazhatóak.

  Javaslom a mérést komplett állapotfelmérés részeként végezni, melyet kiegészít testösszetétel-mérés is. A részvételi díj 6000.-Ft/alkalom. A teszt elvégzését a mozgás megkezdésekor mindenképpen indokolt. A felmérés nyomon követése érdekében fél évente érdemes megismételni. Időről időre hirdetünk csoportos felmérést, az aktuális időpontokról és helyszínekről az alábbi gombra kattintva tudsz tájékozódni:

  BEJELENTKEZÉS