A szenior sport társadalmi hatása

Hírlevél feliratkozás

  A szenior  sport társadalmi hatása nem megkérdőjelezhető

  A XXI. század fejlett társalmaiban általános és egyre súlyosabb probléma a lakosság elöregedése. A demográfiai görbéken már sokkal nagyobb “szelet” a nyugdíjasok része, mint az aktívaké. A nyugdíjkorhatár emelkedésével egyre tovább kell az egyéneknek munkavégzésre alkalmas állapotban tartaniuk magukat, fizikailag és szellemileg egyaránt. A születéskor várható élettartam emelkedésével egyre többen élnek meg magas kort, azonban nem mindegy, hogy ezt miként teszik. A szenior sport segítségünkre lehet.

  Fittek – betegek : idősebb korban nagy a szórás

  Ha összehasonlítjuk nyugdíjba vonuló, vagy már nyugdíjas, azonos korú férfi és nőismerőseinket, észrevesszük, hogy életünk harmadik harmadában fittségük és egészségi állapotuk óriási szórást mutat.  Kutatások bizonyították, hogy egészségünk megőrzéséért, időkori állapotunkért jórészt saját magunk felelünk, azok a döntések, amelyeket meghoztunk és az az életmód, ahogyan életünk korábbi életszakaszunkban. Azonban az érdekeltek körében ez még nem elég egyértelmű és közismert, a felvilágosító tevékenység ránk, civilekre, szenior sport trénerekre vár.

  Aktív életmód, aktív öregedés – legyen a Te döntésed!

  Az egészség megőrzésében jelentős szerepe van az aktív életmódnak. Szükséges, hogy találjanak az idősek olyan mozgásformát, melyet saját életkoruknak és állapotuknak megfelelően, egész életük végéig élvezettel gyakorolhatnak – élvezve annak áldásos hatását. Egyesületünk komplex életmód programot dolgozott ki időseknek, ahol a főszerep a mozgásé. Rendszeres szenior edzéseket szervezünk és vezetünk. A szenior sport kihagyhatatlan tényező az egészség és a fittség megőrzésében, a  betegségek megelőzésében a jó életminőség fenntartásában.

  Aktivitásmérő – a saját tréner

  Mindenkinek jó szívvel ajánlom az aktivitásmérők használatát. Ezen eszközök segítségével kimutatható az adott időszak alatt megtett lépések és méterek száma, az egyén aktivitása. Levezethető az egyén napi kalória szükséglete. Bizonyítható, hogy általában az idősek, de a fiatalabbak is hazánkban passzívak és ehhez képest sok kalóriát visznek be. Ez a két oka az elhízásnak.

  Elhízás – metabolikus szindróma – népbetegség – vezető halálok

  Az elhízás ma már népbetegségnek számít, s metabolikus szindróma tünetegyüttes kialakulását okozza: nő a vérnyomás, a koleszterin, a vércukorszint megemelkedik, szív-érrendszeri megbetegedések alakulnak ki. Ez többlet terhet ró az egészségügyre, így a társadalomra, de az egyén családjára, gyerekeire, aktív munkavállalókra egyaránt.

  MAKKÁs aktív szeniorok

  Munkám során, a MAKKA Szabadidősport Egyesület hétköznapjaiban látjuk ,hogy ez a negatív tendencia megállítható – nálunk egyenlőre még piciben. A hozzánk járó idősek, klubtagjaink rendszeres sporttevékenységük révén fizikai épülésük mellett szellemileg is feltöltődnek, ismeretségekre tesznek szert, új, élményekkel teli mozgató rugó van az életükben. Csökken a súlyuk, javul az állóképességük és az erejük, szervezetük jobban ellenáll a betegségeknek. Céljuk, hogy minél tovább megőrizzék önállóságukat, önellátási képességeiket. Szeretnének maguk segíteni a családjukon és nem a családjuk segítségére szorulni.

  szenior sport