makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

Közösség

Életünk egyik legjelentősebb változása, amikor véget érnek az aktív évek, a dolgos hétköznapok és ránk szakad a régen vágyott szabadság, nyugdíjba mehetünk. Hogyan éljük meg okosan ezt a komoly életmód-változást? Hogy maradjunk az aktív évek után is aktívak?
Segít a MAKKA Szabadidősport Egyesület! Ahová jó tartozni, ahol barátságok születnek és ahol mindig számíthatsz egy kedves szóra, ölelésre.

Nyugdíjazás – vége az aktív éveknek?

Ki így, ki úgy éli meg a nyugdíjazása pillanatát. Sokan nagyon várják, hogy sutba dobhassák a vekkert, s végre akkor kelhessenek, amikor a belső órájuk ébreszti őket. Ezzel párhuzamosan rengeteg régóta halogatott, megvalósítandó tervvel rendelkeznek, olyan szabadidős tevékenységeket, hobbikat vágynak kipróbálni, amire eddig nem volt idejük. Örülnek a nyakukba szakadt “én-időnek”, megvalósítják önmagukat a magánéletben. Végre nem valakinek a titkárnőjeként, beosztottjaként, szülőjeként, gyerekeként, testvéreként, házastársaként tekintenek magukra, hanem előlép az “én”, amikor jut idő önmagunkra is.

Azonban van olyan is, aki a nyugdíjazását traumaként éli meg, úgy érzi, hogy aktivitásán akarata ellenére kell változtatnia, elküldték, nincs szükség a munkájára, értéktelen, ő már nem kell. A születési dátuma, melynek okán “visszavonulót” fújtak gonoszan vigyorog rá, pedig ő szellemileg fittnek érzi magát, munkáját továbbra is aktívan végezné, ha hagynák. El nem tudja képzelni, hogy mit kezdjen magával a munkája nélkül, hogyan töltse ki napjait a szokásos elfoglaltsága, rituáléi nélkül.

Van, aki boldogan temetkezik bele ilyenkor a család segítésébe, unokák körül sertepertél, aktív nagyszülővé válik. Azonban olyan élethelyzet is van, amikor – számtalan okból kifolyólag – erre nincs lehetőség, mert nincs még unoka (ma a fiatalok sokkal később alapítanak családot), a család nem igényli a segítséget, vagy sajnálatosan messze élnek a gyerekek, unokák, vagy esetleg oly elfoglaltak, hogy a nagyira csak kevés idő, energia jut.

Aktív évek vége – ez már a vég?

Sokakat megráz a gondolat, hogy az aktív időszak lezárásával életük utolsó szakaszába lépnek, s a fejlődés, előre jutás szavak helyett, a csökkenés, kevesebb, visszalépés, vég szavak törnek elő, s az öröm helyett a keserűség, fájdalom érzése tölti meg a szívüket.

Aktív élet az aktív évek után

Így vagy úgy történik a nyugdíjba menetel, a lényeg, hogy életünk harmadik szakasza lehet életünk legszebb és legtartalmasabb időszaka is, ha ezért aktívan teszünk, hogy így legyen. Van élet az aktív évek után, s lehet ez az élet is aktív élet, ha megtaláljuk a módját. Azonban ehhez stabil, hosszútávú tervvel kell rendelkeznünk, hiszen nem csak a megszokott 2 hetes szabadságra készülünk. Fel kell hogy mérjük a lehetőségeinket, a képességeinket, összeírni a vágyainkat és a távlati céljainkat egyaránt az újfajta aktív életmód kialakításához. Ehhez önismeretre van szükségünk és némi szigorra, szükség szerint szelíd erőszakra önmagunkkal szemben.

Melyek az általánosan megfogalmazott vágyaink és elvárásaink életünkkel szemben nyugdíjas éveinkben?

  • megfelelő anyagi helyzet,
  • jó egészségi állapot,
  • önellátási, önrendelkezési képesség megőrzése,
  • társak, a magány elkerülése.

A MAKKA Szabadidősport Egyesület keretében végzett munkám révén és magánemberként egyaránt rengeteg remek példát látok arra, hogyan érdemes hozzáállni a nyugdíjas évek aktív és értelmes eltöltéséhez. Bízom benne, hogy magam is tanulok ezekből a remek példákból, s közzéteszek néhányat, hogy mások is okulhassanak belőle:

K. 86 éves, nyugdíjas otthonban él, manapság komoly betegségekkel küzd, melyek veszélyeztetik eddigi önállóságát, aktivitását. Kedélye ennek ellenére derűs, életszemlélete töretlenül optimista. Ragaszkodik hozzá, hogy fenntartsa önállóságát, mely pár hónapja veszélybe került: kerekesszékbe kényszerült. De a fájdalmak ellenére végezte szükséges tornáját, hogy a nyári időszakra eljusson oda, hogy lemehessen a medencéhez, napi úszó programját elvégezze. Sikerült! Ma már „trabanttal” (járókeret) közlekedik. Nyáron minden nap több, mint egy órát úszik, majd vízi tornát végzett. Az otthonban elérhető tornák közül betegsége óta a fekvőtornát kihagyja, de a széktornákon ott van. Meggyőződéssel mondja, hogy a mélabú, depresszió nem vezet sehová, ugyan néha őt is utoléri a rossz hangulat, de igyekszik gyorsan lerázni magáról, s élvezni az életet, mindennapjait.

E. 77 éves, mozgásszervi problémái és romló látása miatt sem panaszkodik, serényen végzi mindennapos otthoni tornáját, segíti a családját, unokáit. Keresi azon mozgásformákat, melyeket állapotának megfelelően végezhet, s ezekre rendszeresen eljár. Elesettebb társai mindig számíthatnak rá, támogatására, bíztatására, derűs kisugárzására. Vallja, hogy fejben kell jónak lenni, s ehhez szükséges az aktivitás, s hogy ne hagyjuk el önmagunkat. (Vagy fordítva?) Öröm számomra, hogy ő is a MAKKA Szabadidősport Egyesület tagja.

M. 72 éves, egyedül él, általánosan jó egészségi állapotban van, fitt. Megözvegyülése után úgy határozott, nem alkalmazkodik senkihez, hanem úgy éli az életét, ahogy mindig is szerette volna. Megtesz mindent annak érdekében, hogy jól érezze magát: kozmetikushoz, manikűröshöz jár, odafigyel a külsejére, rendszeresen tornázik, nordic walkingozik, utazik. Remek barátságra lelt sportolása kapcsán, akivel egyéb közös szabadidős programokat is szerveznek. Élvezi az életet, jól érzi magát a bőrében.

J. 76 éves, korábbi egészségügyi problémái ellenére aktívan fitten él házastársával. A lakótelepi életet az év felében vidéki aktív életre cserélik, ahol rendszeres fizikai munkával tartja magát fitten. Nyugdíjba vonulásakor úgy döntött horgászni fog, pedig addig szidta a „hülye horgászokat” akik naphosszat ülnek a botjuk mellett. Ő nem ül, a „haltelefon” hívja, ha kapás van, ennek köszönhetően remek a sprintje 30 méteren.

M. 60 éves, még aktív, dolgozik. Azonban lesi az előrejelzést, mikor fúj a szél, hogy mehessen szörfözni. A hétköznapokban ellipszis tréneren tartja magát fitten, ahol napi 1 órát sportol. Azt mondja, mozgás nélkül a munkája által keltett stresszt nem tudná feldolgozni. Jónéhány éve szakított a dohányzással és az alkohol-fogyasztással. Fizikailag élete egyik legaktívabb, legfittebb időszakát éli, most már hosszú évek óta.

I. 67 éves, néhány éve tökéletesítette úszástudását nálam, azóta heti 2-3 alkalommal barátnőjével együtt úszik, melyet szenior tornával és nordic walkinggal is kiegészít. Egy év alatt 12 kg-tól szabadult mg, súlyát tartja, alakja kamaszosan csinos. Dédmamakánt egy családot „menedzsel”, sikeresen véve a hétköznapi akadályokat, nehézségeket.

Sok-sok barátságra és személyes példaképre leltem a MAKKA Szabadidősport Egyesület tagjai között. A fenti felsorolást hosszan folytathatnám. A közös vonás azonban ennyi példából is leszűrhető:

  • Keress magadnak szabadidős elfoglaltságot, célokat!
  • Keress hozzá társat, társaságot, akivel együtt végezheted!
  • Tekints optimistán a jövőbe, vedd észre minden nap a szépet és a jót!
  • Légy aktív, tegyél önmagad a fittséged, egészséged megőrzéséért!
  • Mozogj, sportolj, végezz állapotodnak megfelelő sportmozgást!
  • Szakíts káros szenvedélyeiddel!

Aktív évek a MAKKÁ-val

5 éve van körülöttem egy kicsiny csapat, a MAKKA Szabadidősport Egyesület aktív szeniorjai, akikkel a mindennapokban ezekért a célokért dolgozunk. A kezdő lépés a nordic walking volt az aktív élet felé. A nordic walking remek kezdő mozgásforma azoknak is, akik soha életükben nem sportoltak, nem voltak ügyesek az iskolai testnevelés órán sem, s talán nem is szeretnek sportolni, mozogni. Viszont érzik magukon, hogy szükségük van valamiféle aktivitásra, aktív kikapcsolódásra.

Nordic walking – első lépés az aktív élet felé

Sokan érkeznek szorongva az első nordic walking órára, hiszen félnek attól, hogy nem lesznek képesek elsajátítani ezt a mégoly egyszerű mozgást sem, hiszen évek óta nem (vagy talán sosem) éltek aktívan, nem tanultak új mozgást, nem néztek szembe új kihívásokkal. Oktató társammal ilyenkor legfontosabb feladatunknak a megnyugtatást, a jó hangulat biztosítását tartjuk. Hiszen a szorongás akadálya lehet a nordic walking technika elsajátításának, és annak is, hogy felszabadultan jól érezzük magunkat a jó levegőn, társaságban, aktívan kikapcsolódva.

Nordic walking – a társas együttlét aktív formája

Nordic walking azért is csodálatos mozgásforma, mert közben lehetőség nyílik a beszélgetésre. Sok magányos idős (no meg persze fiatalabb) társunk lelt komoly barátságra a nordic walking gyakorlása közben, mikor kötetlen beszélgetésbe elegyedett az éppen mellé sodródóval. Mivel egymáshoz elég közel élünk, lakunk, ezek a barátságok a hétköznapokban is használható kapcsolatoknak bizonyultak. Hiszen olyan barátra leltek sokan, aki a közelben lakik, könnyen össze lehet jönni, meglátogatni egymást, közös aktív programokat szervezni, tartani a kapcsolatot, sokkal inkább, mint esetleg egy távolabb élő ismerőssel.Ezért is olyan népszerű a szerdai nordic walking óránk, tagjaink azt mondják, itt mindig találnak jó ismerőst, beszélgetőpartnert. Talán ez a MAKKA Szabadidősport Egyesület egyik titka…

A nordic walking a legtöbb esetben csak a kezdő lépés egy aktívabb élet irányába. Leginkább az életmód-váltás egyik első lépcsőjének nevezném.

A nordikos csajok kivirulnak, s a tavasz összes színét magukra öltik. S hogy mi volt előbb, a jókedv vagy a színes öltözet? Ma már nehéz lenne eldönteni, de tény, hogy a szürke és a fekete, nem ránk jellemző színösszeállítás. S talán a vidám színek jellemzik az élethez való viszonyulásunkat, lelki állapotunkat is. Nekik született meg és vált mások körében is népszerűvé a MAKKA MODA Szenior Sportruházat – ami ma már webáruházunkban is elérhető, nem csak Makkásoknak.

A sportos sikerélmény további mozgásos programokat eredményezett, ma már együtt túrázunk, tornázunk és úszunk sokakkal. Teszünk azért a hétköznapokban, hogy jól érezzük magunkat, együtt, aktívan.

Szenior torna – az aktivitás fenntartása érdekében

Lássuk be, bármilyen fittek és fürgék vagyunk, életkorunknak megfelelő speciális mozgásformákat érdemes választanunk, illetve egyes mozgásformáknál annak elemeit kell a szeniorokra szabni. Pl. a fiatalabbaknak tanítok nordic walking fut és ugró technikákat is, a szenioroknak esetleg kuriózum-gyanánt mutatom meg, rendszeresen nem használjuk azokat.

A szenior torna egy olyan gimnasztikai feladatsor, mely a gerinctorna, jóga, pilates feladatait is felhasználva, a szenior korosztály általános (és egyes eseteiben személyre szabott speciális) jellemzőit figyelembe véve állít össze a tréner. Aki ilyen órára érkezik, tudnia kell, hogy az ő korosztályának megfelelő terhelésre számíthat. Természetesen nem vagyunk egyformák és csoporton belül is előfordul akár 20-25 év korkülönbség is, kiinduló állapotunk, fittségünk is eltérő. (ezért tartunk 2 csoportban, két különböző erősségű tornát minden alkalommal, tekintetbe véve a kezdők és a fittebbek igényeit egyaránt)

Ideális testösszetétel az aktív élet elengedhetetlen feltétele

Gyakorta előfordul, hogy a sok éves, évtizedes mozgásszegény, inaktív életmódnak köszönhetően izmaink elgyengülnek, az ízületek mozgásterjedelme beszűkül. Ezt az állapotot nem lehet éppen fittnek nevezni, és sajnos az aktivitás hiányának következtében egészségügyi problémák is kialakulnak. Amennyiben ehhez helytelen táplálkozás is társul, további izomhiány alakulhat ki (csökkentett fehérje-bevitel, időszakos drasztikus diéták) illetve rengetegen cipelünk plusz zsírtömeget magunkkal. Az elhízás következménye pedig a metabolikus szindróma tünet-együttes (magas vérnyomás, magas vércukorszint, magas koleszterin, megemelkedett triglicerid-szint) mely népbetegségnek mondható a fejlett társadalmakban. Korszerű Inbody testösszetétel-mérő készülékünkkel rendszeresen monitorozzuk az elvégzett edzésmunkát, kiértékeljük a súlt és testösszetételt, látjuk az izomzat gyarapodását vagy éppen fogyását.

Aktívan – örömmel, boldogan

Cikkem végére tartogattam a csalit, a jó hírt: a mozgás révén szervezetünk endorfint termel. Ehhez a csodás anyaghoz örömszerző tevékenységekkel juthatunk hozzá, ilyenek az étkezés (csokifogyasztás), az italfogyasztás (alkoholos változat), egyes drogok használata és a szexuális élet (ha kielégítő). Ha részt veszel egy korosztályodnak megfelelő intenzív edzésen: nordic walkingozol, úszol, teniszezel, tornázol, pingpongozol, utána megmagyarázhatatlan boldogság fog a hatalmába keríteni. Ha másért nem, már ezért az érzésért megéri aktívan élni. A többi „mellékhatását” nem is említem.

EZ IS ÉRDEKELHET…

Életmódváltás – hogyan éljek egészségesen 50 felett?

Csak ülök a fán és lóbálom a lábam…

Kell egy csapat – gondolatok egy túrán…