Drasztikus fogyókúra léböjt kúrával?

Hírlevél feliratkozás

  Az életmódváltás első lépése: Spa & Walking Day

  Léböjt kúra

  A minap érdekes telefonbeszélgetésbe keveredtem. 65 éves férfi érdeklődött testösszetétel-mérésről. Súlya 145 kg, természetgyógyász tanácsára léböjt kúrát indít, melyet aktív sportolással tervez kiegészíteni, hogy fogyását elindítsa. Nem tartom magam fogyókúrás szakembernek, de volt miről beszélgetnünk…

  Sándor (nevezzük így) testösszetétel-mérésre jelentkezett. Ennek kapcsán mesélte el, hogy szeretne megszabadulni az életét megnehezítő és veszélyeztető túlsúlyától. A diéta vagy életmódváltás módjáról érdeklődtem, s közben megdicsértem, hogy milyen okos gondolat testösszetétel-méréssel kezdeni, hiszen így folyamatosan ellenőrizni tudja a diéta vagy életmódváltás hatására a szervezetében végbement változásokat.

  Így tudtam meg, hogy drasztikus változásokat tervez, hiszen nagy a feladat, jelentős súlytöbblettől szeretne megszabadulni. Léböjtkúrába kezd, melyet intenzív sporttevékenységgel fog kiegészíteni.

  Diéta és léböjt kúra

  Alapvető tévedés hogy a léböjt kúra nem diétás módszer hanem a szervezet működését segítő, méregtelenítő program. Idejét 3-5-10 napra javasolják. Ez idő alatt szerintem a programban résztvevők az alapkalória-szükségletüknek megfelelő kalóriamennyiséget sem viszik be a szervezetükbe. Tehát látszólag a léböjt kúra eredményes, a fogyás beindul – legalábbis a mérleg bizonyosan kevesebbet fog mutatni a kúra végén, mint kezdetekor. No de nézzük, mi is az alapkalória-szükséglet?

  Alapkalória-szükséglet – ez alap!

  Az alapkalória-szükséglet az az energiamennyiség, mely az életben maradáshoz, szervezetünk és szerveink működéséhez (pl. szív, tüdő, agy) feltétlenül szükséges. Ezt az energiamennyiséget akkor is be kell vinnünk, ha egész nap ágyban fekszünk, nem mozgunk, hiszen akkor is van keringés, légzés, élet. A következő hasonlatot mondtam Sándornak: az autó alapjáraton is fogyaszt üzemanyagot, üres tankkal nem tudom beindítani az autót.

  7 liter céklalé elég lesz!

  Sándor esetében az alapkalória-szükséglet akár 2000 kcal vagy több is lehet. A pontos érték a testösszetétel-mérésen megállapítható, a test felépítésében jellemző izom-zsír arány függvényében. A céklalé kalóriatartalma 43 kcal/100 g, tehát, ha Sándorunk egész nap heverészik, akkor ahhoz közel 5 liter céklalevet kell magába döntenie, hogy elegendő kalóriát vigyen be, ha kevés aktivitással a napi életmódját éli, tehát nem alszik naphosszat, akkor 6-7 liternyire is szüksége lehet. Amennyiben ezt a kalóriamennyiséget nem viszi be, a szervezet nem laca-facázik, megszerzi amire szüksége van. Honnan szerzi meg? Fehérje bontásba kezd, fehérjét pedig nagy tömegben talál izmainkban, tehát nem a zsírt, hanem a keservesen megszerzett izomzatot fogja lebontani. Sok esetben mértem már be ezt a folyamatot a koplalós diéta képviselőinek körében.

  Léböjt kúra és edzés?

  No de Sándorunk erős edzést is tervezett a diéta mellé, tehát a 7 liter céklalé nem lesz elég, szükség lehet a 8-9. literre is. Csak bírja vesével! 🙂 A sportolás indításakor a szervezetnek (izmoknak) gyorsan hasznosítható szénhidrátra van szüksége. A sporttevékenység kezdetén, alkatilag eltérően, de kb. az első 30-40 percben, a zsírraktárak megnyílásáig ez szolgáltat energiát a munkavégzéshez. Feltéve, ha van elegendő a szervezetben.

  Le lehet vezetni, hogy mennyi szüksége van a szervezetnek  fehérjére, zsírra és szénhidrátra. Bizony, szénhidrátot és zsírt diéta idején is magunkhoz kell venni, életünkhöz ezek nélkülözhetetlenek.

  Tanácsaim életmód-váltóknak

  Hogy ne írjam le a 30 perces telefonos tanácsadás összes részletét, végül azt javasoltam Sándorunknak, hogy

  • kis lépésekkel kezdjen
  • kerülje a drasztikus változásokat, ne csökkentse erőteljesen a bevitt kalóriát, ne változtasson drasztikusan az étrendjén és csak fokozatosan növelje az aktivitását,
  • kerülje az erőteljes edzéseket, pl. ne induljon neki futóedzéseknek ilyen súllyal, mert nem fogja bírni a térde
  • olyan változásokat eszközöljön, amit hosszútávon fenn tud tartani, hiszen neki életmódot kell váltania, nem pedig időleges kúrába fognia
  • kérje orvosa tanácsát, az életmód-váltást egy kivizsgálással indítsa
  • és jöjjön testösszetétel-mérésre 6 hetente hogy folyamatosan ellenőrizzük a változások testösszetételére és súlyára gyakorolt hatását.

  Témához kapcsolódó olvasmányok:
  Az Inbody testösszetétel mérő készülékről
  BMI meghatározásáról

  Testösszetétel-mérést 6 hetente végzünk, így ellenőrizzük az elvégzett edzésmunkát és étkezésünket. A részvételi díj bérleteseknek ingyenes. A mérésre egyéni időpontban is van lehetőség megbeszélés szerint, ilyenkor a részvételi díj 3000.-Ft, tanácsadással 6000.-Ft.

  BEJELENTKEZÉS

  EZ IS ÉRDEKELHET…

  SPA&WALKING DAY – Az életmódváltás első lépése

  Légy aktív! – 30 tipp a sikeres életmódváltáshoz

  Életmódváltás – Hogyan éljek egészségesen 50 felett?