Nordic walking vizsga

Hírlevél feliratkozás

  Tapasztalatom szerint a nordic walking tudásunk képes beporosodni. Gyakran látom, hogy régóta botozók is komoly technikai hibákkal nordikoznak. Ezért találtam ki a nordic walking vizsgát.

  Amikor valaki először érkezik hozzánk, mindig javaslunk 4 technikai órát neki, amikor pontosan elmondjuk, megmutatjuk, megtanítjuk a nordic walking technikai elemeit. Részletesen elmondjuk, hogy melyik elem használatára miért van szükség. Azonban az idő múlásával a tudás megkopik.

  Nordic walking vizsga

  Az elmúlt időszakban ingyenes ismétlő oktatásra hívtam tanítványaimat, amikor úgy tettünk mintha először lenne nordic walking bot a kezünkben. Lépésről lépésre átvettük a nordic walking technikai elemeit. Hogy könnyebben megjegyezzük, pontokba foglaltam a legszükségesebbeket:

  1. hátul szúr
  2. nyújtott kar
  3. csípő mögött a kéz
  4. vállfordítás
  5. lendületes járás
  6.  🙂

  Ezt fogjuk most ellenőrizni Ildikóval a következő szerdai nordic walking órákon, bízom benne, hogy mindenki fejből tudja már, hogy mit takar a hármas, kettes és a négyes. Vizuális típusoknak teszem fel a képet Marco Kantaneva csodálatos mozgásáról, no meg a “bácsi” sem csúnya… Kantaneva az, akinek köszönhetjük azt hogy nordic walkingozhatunk, s nélküle ma nem lenne MAKKA sem.

  Marco Kantaneva

  Marco Kantaneva

  “A nordic walking sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti neve sauvakävely (ejtsd: “szauvakevëlü”), amely egy finn szó, jelentése „botos gyaloglás”.

  A sportág mai formájában meglehetősen fiatal: az 1980-as évek közepén Tom Rulinka amerikai sportszakember kidolgozott egy, a maihoz hasonlító mozgásformát, ami akkor nem lépett túl az USA néhány államának határain, de mára nagy népszerűségnek örvend a tengerentúlon, mi több Európában és más kontinenseken is egyre több hívet szerez magának egyszerűsége, s hatékonysága miatt. A Nordic walking, korábban Nordic Pole Walking néven, 1997 tavaszán mutatkozott be hivatalosan önálló sportként. Finnországban, Marko Kantaneva sportoktató, aki sífutással is foglalkozott, tanulmányokat folytatott a Finnish Sport Institutenál, Vierumäki-ban 1994 és 1997 között. Szakdolgozati témájául választotta a sífutók nyári, botos edzésprogramját. Dolgozata nem csak oktatói figyelmét keltette fel, hanem a Finn “The Central Association for Recreational and Outdoor Sports” igazgatójának érdeklődését is. Markó Kantaneva-tól egy rövid összefoglalót kértek az új sportról, amihez fotókat is vártak. Mivel ekkor még nem léterezett Nordic Pole Walking bot, így rövidebb sífutó botokkal kezdődött meg a munka, melyeket az Exel Oyjni poliészter elemeket és sportszereket, közte sífutó botokat gyártó cég bocsátott a fotózás idejére Marko rendelkezésére.” (Wikipédia)

  Várunk Benneteket nordic walking vizsgára. Hozzatok magatokkal szép időt és jó nordic walking technikát! 🙂