makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

a jó nordic bot vagy nordic walking bot

A jó nordic walking bot nem olcsó sporteszköz,
viszont ha jól választottál, hosszú ideig használhatod örömmel, panaszmentesen.
Ne kapkodd el a vásárlást és kérj szakértő segítséget!
Szívesen segítek Neked is!

nordic walking túrák
nordic walking oktatás
nordic walking botok készleten
oktatás kártyák, online oktatás

Szempontok:

5 jó tanács nordic walking bot vásárlása előtt:

  • Ne boltban vagy interneten vásárolj!

  • Vedd igénybe oktató segítségét a bot kiválasztásakor!

  • Próbálj ki több bottípust a vásárlás előtt!

  • Csak akkor vásárolj botot, ha már kialakult a nordic walking technikád!

  • Ne szín alapján dönts!

MEGVÁSÁROLHATÓ NORDIC WALKING BOTOK

A jó nordic walking bot ideális hossza

Legtöbb kezdő nordic walkingos talál az interneten egy mérettáblázatot, mely alapján ki tudja választani az ideális méretet. Itt általában a testmagasságból indulnak ki a táblázat szerkesztői. S nem veszik figyelembe a fent említett tényezők egyikét sem ezen az egy adaton kívül. Mai tanítványom 10 cm-re volt magasabb nálam és 25 cm-rel hosszabb botot adtam a kezébe, mint amilyet én használok. A nagy eltérésnek legalább 4 oka volt.

A nordic walking bot megfelelő hosszúságát befolyásolja a testmagasságon kívül a könyök talajtól mért távolsága, az illető mozgása, fittsége, egészségi állapota de még a terep is. Ezen tényezők összevetésére a bolti eladó nem fog vállalkozni, nincs is tisztában azzal hogy mit kellene figyelembe vennie és milyen súllyal. A nordic walking bothossz meghatározása csak oktatáson történhet, de nem az első alkalommal. Az oktatónak a kialakult mozgás figyelembe vételével szabad csak végleges döntést hoznia s ez nem egy óra alatt alakul ki.

A nordic walking bot anyaga

Megkülönböztetünk alumínium, üvegszálas, kompozit és karbon botokat. Mi alumínium botokat nem használunk, mert nehéz és merev. Az üvegszálas nordic walking botok a legkedvezőbb árfekvésűek, azonban sokaknak zavarja finom rezgése a könyök- vagy vállízületét. Mások ezt egyáltalán nem érzik. Még egy érv amellett, hogy a botokat az oktató segítségével ki kell próbálni, nem vaktában vásárolni. Általában a nagyobb súlyú vagy magasabb illetve sportosabb nordikozóknak nem ezt a típust ajánljuk.

A többi nordic walking bot anyagába változó mennyiségű szénszálat kevernek. Ezek a kompozit botok, a gyárt minden esetben jelöli, hogy a bot anyaga hány százalék karbont tartalmaz. A leggyakoribb típusok a 20-30%, 50%, 70% és 100% karbontartalmú nordic walking botok. A karbon rugalmasabbá teszi a botokat, nagyobb terhelés esetén ajánljuk ezeket. Persze olyan is van, aki szín alapján választ :), fittyet hányva a bot karbon hányadára.

Fix vagy összecsukható nordic walking bot?

Többet használjuk lakóhelyünk közelében a botokat, mint amennyit utazunk velük, ezért mindenképpen fix botok javaslok. Van természetesen összecsukható botunk is, bizonyos esetekben erre is szükség lehet, azonban a fix bot az igazi nordic walking bot. Próbáld ki óránkon ezt is, azt is, hogy megérezd a különbséget!

Nordic walking bot hegye

Kapható kisebb-nagyobb gömb heggyel rendelkező bot is. Azonban ezeknek a botoknak a talajon való megkapaszkodása nem olyan tökéletes, mint a penge hegyé. Penge párti vagyok. Előnye: számtalan. Hátránya? Ne szúrd a cipődbe…

A markolat mindig sima

Ha a markolat alján és tetején kiszélesedő tányérral rendelkezik a bot, amit Rád akarnak sózni, tudd, az nem nordic walking bot! Ilyen markolata a síbotoknak és túrabotoknak van. Ez esetben maga a markolat is hullámos, az ujjak helye ki van képezve a jobb fogás érdekében – a síboton és a túraboton. A mi botunk markolata egyenes, mely a helyes nordic walking technika végrehajtását segíti. Anyaga lehet fekete puha műanyag vagy parafa, esetleg műanyag ragasztású parafa őrlemény is. Mi ez utóbbi kettőt kedveljük.

A nordic walking csuklópánt nem U alakú pánt

A mi csuklópántunk kesztyű-szerűen simul a kezünkre, mely lehetővé teszi a helyes technika végrehajtását. U-pántos bottal nem lehet nordic walkingozni. Csak gyalogolni. De minek? Van jobb!

Egyik nagy élelmiszer-láncunk botja ugyan nordic walking csuklópántot kapott, azonban ez a csuklópánt (és így a bot is) a helyes technika végrehajtását ellehetetleníti. Gyanakodj, ha az üzletben vagy interneten 3-4000 Ft-ért kínálnak botot! Jó hír viszont, hogy a már megvásárolt botot az élelmiszerboltban – blokk ellenében – visszacserélheted, ha még nem használtad azt.

Levehető vagy állítható csuklópánt

A nordic walking csuklópántok egy része lecsatolható a nordic walking botról. Ez kényelmes sportolás közben ha orrot fújunk vagy megállunk inni. Ilyenkor ugyanis a kezdők össze-vissza hadonásznak a csuklójukra erősített botokkal, veszélyeztetve a közelükben lévő gyanútlan sporttársakat. Azonban könnyen elveszítheti a figyelmetlen nordikos a piciny pántot. Az állítható változat nem csatolható le a botról, viszont a mérete viszonylag tág határok között állítható. Így tökéletesen felveszi a kezed méretét. Dönts ízlésed szerint!

Gumipapucs – meg a strand

Jó néhány évvel ezelőtti vicces sztori

Tatára indultunk, nordic walking túrára. Mivel hosszabb szakaszt kellett megtennünk aszfalton, ezért a programleírásban röviden jeleztem: “gumipapucsot hozzatok!” . Jött is a visszakérdés: “Akkor fürdőruha és törölköző is kell?”

A gumipapucs vagy gumitappancs minden botnak tartozéka, ezzel együtt tudod megvásárolni. Erdőben, földúton a használata nem szükséges, ilyenkor zsebre vághatod, vagy ha olyan a bot megoldása, akkor felhajthatod. Akkor használjuk, ha aszfalton közlekedünk (és zavar a vídia hegy kopogása). Sokan nem tudnak erről, hogy ez a gumitappancs bizony levehető a botok végéről, így az erdőben, földúton is ezekkel közlekednek. Egyrészt ez nem biztonságos, hiszen a gumitappancs a földúton könnyebben megcsúszik, másrészt derültséget okoz a gyakorlottabb sporttársak körében.

MEGVÁSÁROLHATÓ NORDIC WALKING BOTOK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK…

pulzusmérés

Nordic walking, mert a botokkal csavarogni is lehet

nordic walking gimnasztika

Pulzusszám, sportolás pulzusmérő órával

talpbetét sportolóknak

A nordic walking élettani előnyei

nordic walking élettani előnyei

Nordic walking ideális öltözetben

nordic walking bot