Talp kérdések

Hírlevél feliratkozás

  Talpfelmérés 1,5-2 évente – ne halogasd!

  Az elmúlt időszakban letett vizsgáim és mindennapjaim okán került az utóbbi időben nagyobb figyelem a lábainkra és a talpfelmérésre. Ugyan a cipő sok mindent eltakar, azonban fontos szemérmeskedés nélkül beszélni a témáról. Legyünk őszinték: ma már nem olyan csinos a lábunk, mint hajdanán, nem olyan kényelmes a körömcipő és a tűsarkú sem, mint fiatalabb korunkban, jobban oda kell figyelni a kényelemre cipővásárláskor, s nehéz kérdés megfelelő lábbelit választani alkalmi öltözetünkhöz. Mindenek előtt érdemes elvégeztetni egy számítógépes talpfelmérést.

  Megfelelő cipőválasztás

  S a lábunk fáj, fáradékony, de legalábbis érzékeny. Ennek okai könnyen visszavezethetőek, talpfelmérés során kimutathatóak. Részben oka ennek, hogy nem gyalogolunk eleget mezítláb egyenetlen felszínen, s cipőbe bújtatott lábunk izmai nem dolgoznak. Ez civilizációs ártalom, megvalósítása ma már nehézkes lenne.  És hiába a gerinctorna, nordic walking, ha azt cipőben végezzük. A speciális, mezítláb végzett lábtornára, átmozgatásra minden nap szükségünk van. A problémák másik gyökere pedig a nem megfelelő cipőválasztás. Munkánk miatt vagy hiúságunk okán gyakorta viseltünk magas sarkú, tűsarkú cipőt, csinos, keskeny felsőrészű topánkát esetleg hegyes orrú lábbelit. (én is azt vallottam évekig, hogy a tűsarkú vizuálisan 5 kg-ot karcsúsít rajtunk…) Amikor sok órán át ilyen csinos darabokba szorítjuk a lábunkat, no annak ára van, melyet az idő haladtával sajnos meg kell fizetni.

  az ideális cipő orra kerek

  Deformitások és következményeik

  Legutóbbi lábdeformitásról szóló cikkemben részletesen leírtam, hogy a civilizációs ártalmak és a divat milyen elváltozásokat, láb-betegségeket okoz. Sajnos ezek a láb problémák ha nem foglalkozunk vele, nem múlnak el. Idővel romlanak, s egyre nagyobb gyötrelmeket okoznak mindennapi életünkben. A rossz láb a probléma gyökerétől távolabb is okozhat fájdalmat és betegséget: oka lehet a térd- csípő- és derékfájdalomnak, ízületi kopásoknak. A megoldás a mi kezünkben van:

  1. számítógépes talpfelmérés alapján egyedileg készített, megfelelő talpbetét használatával

   a talpfelmérés és a talpbetét viselése nem fáj! 🙂

   segíthetjük a megváltozott statika helyrebillenését. Ennek érdekében dolgozunk együtt a Podiarttal,  talpfelmérés és talpbetét-készítés terén az ország egyik legtapasztaltabb cégével, hogy mérje fel a lábainkat. A számítógépes talpfelmérésen való részvétel díjtalan. A talpfelmérés eredményeként egyedi, kézzel készített talpbetét megrendelhető. A betétekre a gyártó 6 hónap garanciát vállal, ez idő alatt jelezni kell feléjük a felmerült problémákat, akik annak megfelelően módosítanak az elkészített betéteken vagy készítenek újabb talpfelmérését.

  2. végezz rendszeresen lábtornát.

  A speciális feladatokkal az izmok gyengülése megállítható, a rövidült izmok nyújtásával és a gyengültek erősítésével a láb funkcionális működése javítható, a deformitások kialakulása kitolható vagy fékezhető. Fontos tudni, hogy tornát annak is folyamatosan végeznie kell, aki korrekciós műtéten esett át, különben a műtéttel elért eredmények nem fenntarthatóak. A feladatokat együtt is megtanulhatjuk illetve letöltheted online, otthoni gyakorlás céljából. A lényeg a folyamatos gyakorlás.

  3. Gondolkodj felelősen, legalább gyere el az ingyenes talpfelmérésre

  és hallgasd meg a szakember tanácsát!

  S ha a lábad rendben van, talpaljunk tovább! Mondjuk medvehagymáért:

  Medvehagyma túra

  Március 28-án medvehagyma gyűjtő túrára megyünk a Bakony keleti, hozzánk legközelebb eső nyúlványára. Itt két túrát te

  szünk, mindkettő kb. 4,5 km hosszú, bármelyik kihagyható. A “bázis” a Természetjátók telepe lesz, itt pihenünk meg és piknikezünk. Hazafelé útba ejtjük Székesfehérvárt, megnézzük a Bory-várat is. Olvasd el a részleteket és tarts velünk:  Medvehagyma-túra.
  Amennyiben a medvehagyma később kelne, a túra időpontját módosítjuk.

  BEJELENTKEZÉS