Egyensúly tréning

Hírlevél feliratkozás

  Közismert tény, hogy az idősek könnyen megbotlanak, elesnek. Egy-egy ilyen botlásnak nagyon komoly, kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

  A legjobb amit tehetünk az esések megelőzése. Minden szenior torna foglalkozásnak szerves része az egyensúly-érzék javítása, esésprevenció.

  Miért esnek el gyakrabban az idősek?

  Idős korban az egyensúly és a mozgékonyság romlása elkerülhetetlen. Azonban nem mindegy, hogy ez a romlás milyen szintről indul. Ha jobb a kiinduló állapot, akkor a funkciók csökkenése során is egy “magasabb” szintre lépünk vissza, ezért fontos a megelőzés.

  Mi okozza az esések gyakoribbá válását?

  Az egyensúly és a mobilitás fenntartása több rendszer együttműködése révén valósul meg:

  • látás – szemünk vizuális ingereket továbbít az agyba, nagyon lényeges információ az egyensúly fenntartásához;
  • az izom- vagy testhelyzet-érzékelés a proprioceptorok útján megy végbe, ezek olyan receptorok, melyek az izmok, ízületek helyzetéről adnak információt a központi idegrendszernek;
  • vesztibuláris rendszer – a belső fülben helyezkedik el és a fej mozgásán keresztül szerez információkat;
  • idegrendszer – ide futnak be az “adatok”
  • mozgató rendszer – ide küldi az utasításokat az idegrendszer, itt jön létre a “válasz”, a testhelyzet-változtatás.

  Romló funkciók idősebb korban az esések számának növekedését eredményezik:

  Korral összefüggő változások:

  • romlik a látás a szem problémáinak következtében (szürke-hályog, glaukóma, makula degeneráció)
  • izomérzékelés: romlik a periféria, reszketés – rosszabb érzékelése a talajfogásnak, rosszabb ízületi pozíció érzékelés
  • vesztibuláris rendszer: akkor kulcsfontosságú a szerepe, ha az előző két rendszer ellentétes v. eltérő információt küld. A 30-as éveinktől kezdve azonban az információt beszerző érzékelő szőrsejtek sűrűsége csökken, s ez a folyamat idősebb korban gyorsul.
  • idegrendszeri folyamatok romlása jól dokumentált. A “mozgásterv” elkészülte és a végrehajtás közötti idő növekszik (pl. reakciógyorsaság, mozdulatgyorsaság, izomválasz), az adott helyzetben választható mozgás-stratégiák között egy idős nehezebben választ.
  • mozgatórendszer: 50 és 70 éves kor között az izomerő átlagosan 30%-kal csökken. Az izom-összehúzódás ereje és ennek fenntartási képessége valamint kivitelezési gyorsasága egyaránt romlik.
  • kognitív zavarok a 65 év felettiek 10%-ánál, 80 éve felettiek kb. 50%-nál fordulnak elő (pl. demecia). Az absztrakt és téri feladatokban, helyzetfelismerésben kifejezettebb a romlás („fluid intelligencia”)

  Egyensúly-érzék romlását több betegség is fokozza: stroke, arthritis, osteoporosis, Parkinson-kór, diabetes. Ezen problémák fennállása esetén a tréning elkezdése előtt feltétlen kérdd kezelőorvosod véleményét.

  Jó hír: a korral összefüggő változások az egyensúly és mobilitás terén visszafordíthatók, vagy lassíthatóak.

  Adott esetben, amikor egyensúlyunk elveszítjük, a fent leírt összetett érzékelés révén testünk válaszreakciót indít. (boka,csípő és lépés stratégiák). Ezek kivitelezésének feltétele a

  • megfelelő érzékelés,
  • megfelelő izomerő az alsó testtájon,
  • mozgékonyság a csípőízületben
  • mozdulatgyorsaság, “robbanékonyság”.

  Ezek a képességek fejleszthetőek, így az esés veszélye csökkenthető. Tornánk célja ezen képességek fejlesztése, megelőzés.

  Nem veszélyes az egyensúly tréning?

  Nem. A gyakorlatok fokozódó nehézségűek, egymásra épülnek. Az eszközök biztonságosak, egy esetleges egyensúlyból való kibillenés esetén gyors korrekcióra van lehetőség.

  Egyensúly tréning időpontja

  Az egyensúly tréninget minden szenior torna és lábtorna mozgásanyagába beépítjük és rendszeresen gyakoroljuk.

  Mit kell magammal vinnem az órára?

  Az egyensúly tréning gyakorlatait leginkább cipő nélkül, zokniban végezzük. Kényelmes laza váltóruhát és váltócipőt hozz magaddal. Legyen nálad váltó hosszúnadrág és rövid ujjú póló is a mozgáshoz.

  JELENTKEZEM SZENIOR TORNÁRA