Erdei séta két bottal – ezt hívják nordic walking-nak?

Hírlevél feliratkozás

  Nordic walking – erei séta két bottal? Hogyan fordítsam magyarra?

  A kérdés eleinte sokszor felmerült bennem is, mikor még kevésbé volt ismert a szókapcsolat és a sportág. Nordic walking –  ha kimondom, ki fogja érteni? Aztán eltelt öt év, magyar megfelelője nem született, s mi szép lassan megtanultuk, hogy mi is az a nordic walking – magyar fordítás nélkül is.

  Erdei séta két bottal – ezt hívják nordic walkingnak?

  Első megközelítésben rávágnám, hogy igen. De aztán mégis visszakozok. A nordic walking északi gyaloglásként vagy skandináv gyaloglásként lett lefordítva azoknak, akik nagyon vágynak a magyar megfelelőre, de a hazai elnevezés nem terjedt el. Ma már inkább az eredeti elnevezés az, melyhez gondolatunkban kép társul – akár erdei botos séta formájában is.

  Séta vagy gyaloglás?

  A séta inkább a járás egy kényelmesebb, lassabb, ráérősebb változatára utal, a gyaloglás fejezi ki jobban azt a lendületet és iramot, amit mi inkább gyakorlunk a botokkal. Persze ez függ attól, hogy ki tartja a kezében a botokat, honnan indult ki és mi a célja. Tényleg elképzelhető és van is rá példa, hogy olyan tanítványaim érkeznek oktatásra, akik a botok segítsége nélkül komoly táv megtételére nem képesek. Nekik sokat segít a bot, s könnyebben sétálnak vele. A többség esetében inkább úgy fogalmaznék, hogy a botok segítségével változik a séta gyaloglássá, pulzusnövelő állóképességi sporttá.

  A bot lendületet ad

  Sokan akik még nem próbálták a sportágat, úgy vélekednek, hogy a nordic walking bot az öregek sporteszköze, hiszen szegények már járni is alig tudnak, a botok segítségével mégis könnyebben elbotorkálnak.

  Tény, hogy a botok használata részben megkönnyíti a mozgást, de nem ez a fő oka a sportág népszerűségének. Mint ahogy nem is támaszkodásra használjuk, bár a felületes szemlélő így véli. A nordic walking bot használata ritmust és lendületet ad. A botok segítségével bekapcsoljuk a mozgásba a felsőtestet is, mely amúgy a járás mozgását nem segíti, a felsőtest izmait a járás közben – nordic walking botok használata nélkül – nem mozgatjuk meg.

  A nordic walking az izmok 90%-át megmozgatja

  A nordic walking aktívabbá teszi a mozgást, a felsőtestet is mozgásra bírja, s ez többlet kalória elégetését eredményezi. A mozgásban részt vesz a külső és ferde hasizom, a széles hátizom, a mély hátizmok is aktivizálódnak. Séta közben csupán deréktól lefelé aktívak az izmok, az előre haladásban azok nem igazán vesznek részt.

  Melyik korosztálynak ajánlom?

  Gyerekek és a nordic walking

  A legfiatalabbak a kisiskolások, akiknek botot szoktam adni a kezükbe. Ők könnyedén megérzik a ritmusát és élvezettel használják. Táborainkban első nap megtanítom nekik a technikát, hogyan használják a botokat, s a következő napokon már ők döntenek arról, hogy túráinkra botokkal jönnek-e vagy nélküle. Nem meglepő módon a botot választják, élvezik annak segítségét, lendületét.

  Sportos fiatalok és a nordic walking

  A fiatalok nem tartják sportnak a nordic walkingot, mindaddig amíg a kezükbe nem kerül egy jó nordic walking bot és nem tesznek meg vele néhány száz métert lendületesen. Ekkor ők is ráéreznek az ízére és örömmel használják. Léteznek futó és ugró botos technikák is, tehát aki sportolni szeretne, kihívásra vágyik, bátran válassza a nordic walkingot, az eredmény nem marad el. Egy esetben atlétika edző ismerősömnek tanítottam a futó és ugró technikáit, aki térdproblémái miatt volt kénytelen a futást helyettesítő mozgást keresni. A nordic walking mellett döntött, s koptatja azóta is a botjait rendszeresen. Fiataloknak, hétköznap elfoglaltaknak a nyári kora esti illetve hétvégi oktatásokat javaslom.

  Soha nem sportolt hölgyek és urak! Tanuljuk együtt nordic walking technikát!

  Rendszeresen találkozom olyanokkal, akik valahogy “megúszták” sport nélkül addigi életüket. Többnyire nagyon ügyetlennek tartják magukat, s bíznak benne, hogy talán ez az egyszerűnek tűnő mozgás lesz az első amit elsajátítanak és a későbbiekben élvezettel gyakorolhatják. Az első 10-20 perc után persze rájönnek, hogy annyira nem egyszerű megtanulni a helyes technikát, mint ahogy azt korábban gondolták, de akkor már nem engedem őket a “karmaim” közül, s hamarosan, túljutva a kezdeti nehézségeken ők is megkedvelik a botos gyaloglást. Ők leginkább a szerda délelőtti csoportos órát kedvelik.

  Túlsúly? A nordic walking gyakorlásában nem akadály

  Sokan a túlsúlyuk miatt vágynak a bot “segítségére”. A helyes technika megismerése után rendszeresen elmondják, hogy a bot nélkül nem lettek volna képesek ilyen táv megtételére. S persze az igazi nagy fejlődés csak ezután következik! Kezdtünk már úgy, hogy az első órán csak 4-600 méter megtételére volt képes a tanítványom, s hetek kitartó munkájával, szinte méterről métere növelve a távot jutottunk el a több kilométeres túrákig. Öröm látni a fejlődést, s részese lenni a sikerélménynek.

  Idősebbek is elkezdhetik a nordic walkingot

  Legidősebb tanítványom 90 éves korában kezdett el nordic walkingozni, neki orvosa gerincproblémái miatt ajánlott a botos mozgást. A kezdő órákat könnyű terepen tartjuk, s rövidebb táv megtételére is van lehetőség.

  Nordic walking – az állóképességi sport

  Akárcsak a futás, úszás, kerékpározás állóképességi sport. Segítségével a kitartásunk, állóképességünk fejleszthető, s egyre hosszabb távok fáradásmentes megtételére tesz bennünket alkalmassá. A botok nem csak az előrejutásban adnak segítséget, hanem a magasság legyőzésekor is. Az emelkedőn való feljutásban is aktív szerep jut a botoknak, aki kipróbálja, többet nem indul túrázni nélküle!

  Ha erdőben indulsz el, ha nem, ha sétálsz, gyalogolsz, vagy futsz akár a botokkal, a nordic walking nordic walking marad, magyar megfelelő hiányában. Ma már szerencsére sokan tudják, ismerik a jelentését és a szervezetre gyakorolt áldásos hatását is egyre többen megtapasztalják.

  JELENTKEZEM NORDIC WALKING OKTATÁSRA