Fogyás 40 felett – a nők fogyását nagyban befolyásolja az őket ért stressz szintje. Avagy nincs olyan egészséges étrend amely legyőzné a hosszan tartó stressz által kiváltott magas kortizolszintet a szervezetben. A stresszhormonnak is nevezett kortizolt a mellékvese termeli akkor amikor testünknek “vészhelyzeti üzemmódba” kell lépnie. Azonban ha hosszú ideig túl sok van belőle, azt megszenvedi a szervezetünk.

Hírlevél feliratkozás

  A negyven és hatvan közötti nők az első olyan generáció, akinek egyszerre kell helytállnia a munkában és a háztartásban egy felgyorsult és egyre stresszesebbé vált világban. Gyors változások követik egymást életünkben, melyek folyamatos tanulást, készenlétet és alkalmazkodást igényelnek, s hozzá kellett szoknunk ahhoz is, hogy semmi sem stabil és biztos, egyik percről a másikra változhatnak életünket jelentősen befolyásoló tényezők. Semmi sem biztos többé, oda a biztonságérzetünk, mely sokaknál stresszt generál.

  Fogyás 40 felett stresszben?

  De stresszt okoz a rossz minőségű táplálék, a felborult napirend és így a nem állandó alvási ritmus is, a gyógyszerek és egyéb szervezetünket érő kemikáliák, a félelmek, érzelmi megingások, a túl kevés mozgás míg másoknál esetleg a túl sok sport. A leggyakoribb stressztüneteink a következők:

  • alvászavarok,
  • űzöttség érzése,
  • ingerlékenység,
  • koncentrációs problémák,
  • fogyásra való képtelenség,
  • túl sok evés,
  • étkezések kihagyása,
  • gyakran jelentkező vágy édesség, kávé, alkohol vagy energiaitalok iránt.

  Stresszhatás alatt a nők gyakran esznek túl sokat

  Egy kutatásból kiderült, (azonban ezt mi is megtapasztaljuk saját magunkon kutatás nélkül is) hogy stressz hatására a nők többet esznek. Magyarázata logikus:_ a stressz alatt fellépő magas kortizol szint hatására csökken a jó érzést kiváltó szerotonin és dopaminszintünk, nem érzünk örömöt vagy boldogságot, úgy érezzük napjaink beszürkültek, energiánk és motivációnk odalett. Ezért valami olyasmire vágyunk, ami energiát ad és jó érzést kelt bennünk. Sok függőséget okozó élelmiszer így működik: ilyen az édesség, a junk food (azaz hulladékkaja, mely zsírban és cukorban gazdag, tápanyagban szegény) és a kávé is.

  Így hízhatsz a stressztől

  A kortizol, akárcsak a cukor, olyan energiabomba, melynek hatására glükóz szabadul fel, ami lehetővé teszi a vészhelyzet elhárításához szolgáló extra energia mozgósítását, az akcióba lendülést, menekülést. Azonban ha nem kell mentenünk az életünket, ez a fel nem használt glükóztöbblet zsírsejtekben elraktározódik. Így lehet hízni a túl sok stressztől.

  40 év felettiek hasi elhízása

  A 40 feletti nők hasi elhízásának legjobb receptje tehát a sok stressz, melyet édességek, feldolgozott élelmiszerek, alkohol és kávé segítségével próbálnak “orvosolni”. Hogy tehetünk ellene? Ügyelnünk kell kortizol és inzulin-szintünkre, hogy azok ne termelődjenek magasabb szinten. Fogyás 40 felett csak ezen élelmiszerek, rossz táplálkozási szokások, stresszoldók kiküszöbölésével lehetséges.

  Hormonok tánca az elhízás ellen: kortizol és oxitocin

  Súlyunk és egészségünk megőrzése érdekében a mindennapi, állandósul stressz csökkentése nélkülözhetetlen. Nem fogyhatunk tehát stresszes hangulatban! Mivel  kortizol termelést tudatosan nem tudjuk csökkenteni, annak termelését az agytörzs, az “ösztönlényagyunk” szabályozza, ezért annak kiváltó okát kell minimalizálnunk (stressz) vagy kompenzálnunk másként: oxitocin termeléssel. Az oxitocin ugyanis egy olyan hormon, mely csökkenti a stresszt, így ellene dolgozik a fokozott kortizol termelésnek. Oxitocint termel a testünk akkor amikor boldogság ér bennünket: ezt kiválthatjuk beszélgetéssel (ugye milyen fontos, hogy kibeszéljük magunkból a problémáinkat?), szeretteink átölelésével, vagy szeretkezéssel. De segít az ellazulásban minden, ami örömöt ad. Keress olyan hobbit magadnak amivel ki tudod kapcsolni az agyadat, legyen ez zenehallgatás, felnőtt kifestő, keresztrejtvény-fejtés, filmnézés, vagy egy könyv. Választhatsz persze aktív elfoglaltságot is magadnak, menj ki a természetbe, kirándulj, utazz, találkozz barátaiddal a szabadban, sportolj, mozogj a jó levegőn.

  Fogyás 40 felett – 8 tipp a kortizolszint kordában tartására

  1. megfelelő étrenddel próbáljuk kordában tartani a vércukor szintünket
  2. növeljük a C vitamin bevitelünket, mely segíti a mellékvese működését
  3. növeljük az ómega-3 zsírsavak bevitelét, mely szintén segít csökkenteni a kortizolszintet. Jelentős forrása a lenmag, diófélék, halolaj, krillolaj, algaolaj
  4. kávé, csokoládé, energiaital és alkohol helyett zöld-, fehér- vagy gyógytea, növényi tej, gyömbéres forró víz
  5. a macskagyökér, zsálya és a rózsagyökér olyan gyógynövények, melyek elősegítik a pihenést, csökkentve a kortizolszintet
  6. ölelés, beszélgetés, szeretkezés segítségével növeljük oxitocin-szintünket
  7. lélegezz lassabban, észre fogod venni, hogy megnyugszol
  8. szedjünk magnéziumot vagy vegyünk forró magnéziumpelyhes (keserűsós) fürdőt. Adhatunk hozzá nyugtató illóolajat, például levendulát is

  Változókori tünetek és stressz

  Sok nő érkezik a változókorba kimerült mellékvesével, a folyamatos stressz következtében fellépő túlzott kortizol termelés miatt. Ez megmagyarázza, hogy manapság sokan szenvednek a változókor heves tüneteitől. Sokan a változó kort gondolják elhízásuk kiváltó okának, pedig inkább a stresszt kellene a tünetek mögött keresni. Bármilyen egészségesen étkezünk is, a stresszt nem tudjuk megemészteni. Fogyni csak stresszmentesen lehet.

  Felhasznált és ajánlott irodalom: Marjolein Dubbers: Hormonkontroll

  EZT IS OLVASD EL

  30 tipp a sikeres életmód-váltáshoz

  fogyás

  Inbody testösszetétel-mérés a fogyás elősegítésére

  inbody-testosszetetel-meres

  SPA&WALKING DAY – az életmódváltás első lépése