makka moda
Podiart
Közösség

Talpbetét sportolóknak

Gyakran érkeznek hozzám profi vagy hobbi szinten sportolók, akik fájdalomra, sérülésre panaszkodnak. Sokszor az orvosuk irányítja őket végül a talpfelmérésre, talpbetét készítésre.

Számítógépes talpvizsgálat
PODIART Talpbetétek
Talpbetétek sportolóknak
Lábtorna gyakorlatok
Kinesiotape kezelés

Sport talpbetétek egyéni felmérés szerint a saját lábára készül, a betét használatának figyelembe vételével. Betétjeink: kosárlabdás, futó, focis, kerékpáros, túra, tenisz, golf (más sportágakhoz is ajánlott)

Egyéni talpfelmérés, tanácsadás és betétrendelés:

BEJELENTKEZÉS

Magyarországon a talpbetétek készítése nem TB finanszírozott, ezért nem szükséges hozzá orvosi beutaló. Viszont mindenkinek érdemes felméretni a talpát, a sportolóknál ez különösen fontos. A lábboltozatok megváltozásával kialakuló lábdeformitások (hosszboltozat-süllyedés, harántboltozat-süllyedés) ugyanis mai civilizált világunkban népbetegség.

A vizsgálat helyszíne:

Megközelíthető:

 • 67 autóbusszal az Örs vezér teréről

 • 202E autóbusszal a KÖKI-ről

 • 198 autóbusszal Pestszentlőrinc irányából (XVIII. kerület)

 • ingyenes parkolási lehetőség a helyszínen

Megnövekedett terhelés a lábakon

Sporttevékenység során egész testünket nagyobb terhelés éri, mely a szervezet alkalmazkodását, adaptációját váltja ki. E megnövekedett terhelés során a lábat is többlet terhelés éri. A boltozatok megváltozása esetén az azt fenntartó szalagok és izmok feladatukat nem tudják betölteni. A láb szerkezetét ugyanis hármas boltozat teszi ellenállóvá, ennek csökkenésével a rázkódásokat a láb nem tudja kirugózni, s a boltozatok nem tudják a talpi idegeket, ereket védeni. Az eleve túlnyúlt izmok gyengék és nem adják azt a támasz, stabilizáló funkciót, ami a mozgás kivitelezéséhez szükséges lenne, így helyben vagy távolabb is okozhatnak sérülést. A feszes, rövidült izmok pedig ennek a nem optimális hossznak az okán lesznek sérülékenyek.

5 ok, amiért érdemes talpbetétet viselni sportoláskor:

 • Csökkenthetjük a bokaszalagok terhelését.

 • Megakadályozhatjuk, hogy korai fáradtságérzet hátráltassa az ideális teljesítményt.

 • Tompíthatjuk a térd, csípő és gerinc  ízületeiben keletkező rugalmatlan ütközéseket.

 • Megakadályozhatjuk a láb és a gerinc ízületeiben kopásos elváltozások, fájdalom kialakulását.

 • Megelőzhetjük az izom-diszbalanceból kialakuló sportsérüléseket.

A rossz helyzetben lévő boltozat rugalmatlan, mely a térd- csípő-ízületekben, csigolyák között is rugalmatlan ütközéseket kelthetnek – a sport talpbetét viselésével ezek az ütközések tompíthatóak.

Talpbetét viselésével ideális helyzetbe hozzuk a láb csontos szerkezetét, így az állandó feszülésben lévő izmok “megpihenhetnek, munkájukat hatékonyabban végezhetik. A sport talpbetétek mindegyikében poron, azaz rugalmas, ütközés-elnyelő réteg is beépítésre kerül, ami tovább fokozza az ízületek védelmét. A különböző sport talpbetétek figyelembe veszik az adott sporttevékenység speciális, lábat érő terhelését is. A talpbetéteket ez esetben is személyre szabottan, az adott láb sajátosságainak figyelembe vételével készítjük.

Néhány szó a merev talpbetétekről

A merev talpbetéteket spártai mivoltuk miatt senkinek nem javaslom. Hogy ellenérzés van sokakban a talpbetétekkel szemben, jórészt ezeknek a ma már korszerűtlen kínzó eszközöknek köszönhető. Egy Podiart szendvics szerkezetű betét viselése, melyet az egyén talpának sajátosságai szerint és a használat, életmód ismeretében készítünk el, sohasem kellemetlen, sőt inkább kényelmes, komfortos.

Merev talpbetéttel ne sportolj!

A merev talpbetét sportoláshoz egyáltalán nem használható. Ezek a betétek ugyanis megakadályozzák a láb természetes gördülő technikájának kivitelezését. Talajfogáskor ugyanis először a sarok érintkezik a talajjal, majd végiggördülve a talpon, végül a lábujjakról rugaszkodunk el. Persze abban az esetben, ha a cipőnk talpa puha és hajlékony, illetve a gördülés kivitelezését merev betét használata sem akadályozza.

Ismerek olyan férfit, aki a merev betét viselésével is igyekezett (nem tudatosan) a helyes gördüléssel járni. Eredménye a cipőtalp kettétörése volt a viselt merev félbetét végénél. 🙂

Van-e olyan sportmozgás, mely nem igényel talpbetét viselést?

Azoknál a sportmozgásoknál, ahol a talp a talajjal érintkezik, s onnan gyalogló, futó vagy ugró technikával elrugaszkodik, szükséges talpbetét viselése, persze, ha a láb boltozatai ezt szükségessé teszik. Nem szükséges talpbetét használata sakk, bridzs, úszás, vizilabda, szinkronúszás, légtorna, rúdtánc, tatamin végzett küzdősportok esetében. Gondolkodom, van-e még ilyen… 🙂

Talpbetét plusz lábtorna – sportolóknak is!

A talpbetét viselését az izmok “kezelésével” kell kiegészítenünk: a túlnyúlt és gyengült izmokat erősítsük, antagonista rövidül párjukat pedig nyújtsuk. Ideális teljesítményt ugyanis csak optimális állapotú izmoktól remélhetünk. Ehhez állítottam össze lábtorna gyakorlataimat, melyet proprioceptív gyakorlatokkal kiegészítve személyesen is betanítok. A földrajzilag távol élők online vagy kártyák formájában kapják meg a gyakorlatokat.

Hétköznapi talpbetét vagy speciális sportolói talpbetét?

Ha hétköznap viselt talpbetétedet teszed bele sportcipődbe is, nem ártasz vele – persze ha nem merev betétről beszélünk. Nyugodtan használhatod a megszokott talpbetétedet sportoláshoz is. Azonban tudd, hogy a speciális sportbetétek többet tudnak a hagyományosnál:

 • sokkal ellenállóbbak,

 • ütközéselnyelő réteggel rendelkeznek, amivel a hagyományos betétek nem vagy nem minden esetben.

 • ezüstionos higiénikus fedőréteggel borítottak.

 • A speciális sport talpbetéteket úgy fejlesztették ki, hogy figyelembe vették az adott sportmozgás egyedi sajátosságait is. Nézzük ezeket:

Podiart egyedi sport talpbetét

Talpbetét futóknak

Ma a futó cipőket már csak látszólagos, többnyire kivehető betétekkel látják el, hiszen a gyártó úgy gondolja, hogy annak eltávolításával mindenki a saját lábára egyedileg tervezett betétet helyezze. (igaz ez a többi cipőre is)

Futó betéteink hajlékonyak, így nem akadályozzák a futó technika részét képező gördülés végrehajtását. A betétbe épített speciális ütközés-elnyelő réteg (viszkoelasztikus poliuretán) tompítja a repülési szakasz végén lévő talajfogást, melyet az elrugaszkodás fázisában “visszaad”, hatékonyabban indítva ezzel a repülési szakaszt. Szükség esetén, ha a láb azt megkívánja, szupinál, tehát ellensúlyozza a láb befelé dőlését. Fontos tudni, hogy szupinált betétet csak neutrális cipőben szabad viselni. A futást és a cipőt kényelmessé, komfortossá teszi. A betéteket ezüstionos higiénikus fedőréteggel készítjük, ez a nedvszívó réteg higiénikusabbá teszi a cipő és a betét viselését.

futó talpbetét

Talpbetét focistáknak

A sportág lábat érintő speciális jellegzetessége a gyakori irányváltások, fékezések, megindulások. Ehhez olyan betét szükséges, ami a lábat megfelelően tartja és ellenáll ennek a jelentős igénybevételnek. A külső és belső talpél támasza ezt szolgálja ezeknél a betéteknél. Itt is a szendvicsszerkezet része az ütközéselnyelő réteg, amellyel egy kirugózatlan, keményebb talajfogás sem okoz ütődést a távolabb elhelyezkedő ízületekben.

focis talpbetét

Talpbetét kerékpárosoknak

A kerékpárosok szintén speciálisan terhelik a lábukat. Az ő esetükben a meghajtás erejét az előláb adja át a “vasnak”, így a harántboltozat területe, a metatarsusok terhelődnek.  A részükre készített kerékpáros talpbetét sajátossága, hogy tehermentesíti az előlábat, csökkenti a területre eső terhelést. Ezt plusz poron beépítésével érjük el. A külső és belső talpél megtámasztásával a lábszár és így a térd helyzete is stabilizálható.

biciklis talpbetét

Talpbetét teniszezőknek

Legújabb sport talpbetét termékünk a teniszezőknek

készült. A tenisz talpbetét feladata, hogy a sportágban előforduló, elsősorban a hüvelykujjat és az 1. metatarsus fejecsét érő csavaró mozdulatot “puhítsa” és ellenálljon ilyen nagy igénybevétel esetén is. A betét alul-felül csúszásmentes anyagból készül, így csökkenteni tudja a lábfej előre csúszását a cipőben és így a köröm esetleges bevérzését is. A betét felső részét egy  rugalmas hab alkotja, ez alatt helyezkedik el az ütközéselnyelő réteg. Viszonylag vastagabb (6 mm), nagy rugalmasságú és ellenálló betét. A talpbetét megrendeléséhez feltétlen hozd magaddal a teniszcipődet is!

talpbetét teniszezőknek

Túra talpbetét

Természetesen – nordic walking oktatóként – ez az egyik személyes kedvencem. A túra talpbetétet, mint neve is elárulja, elsősorban a hosszútávú gyaloglók, nordic walkingozók számára fejlesztették ki. Előnye, hogy rezgéselnyelő réteggel rendelkezik, terhelés csökkentő hatással bír hosszas gyaloglás esetén. Sarokpatkó beépítésével a sarok talajfogásánál fellépő ütközést tompítjuk. A túra talpbetét felületét borító anyag ellenáll a cipőbe esetleg beszivárgó nedvességnek is.

túra talpbetét

Amennyiben más sportágat űzöl, de szeretnél betétet csináltatni, kérem keress fel személyesen, hogy az igényeidnek és a használatnak, sportmozgásnak megfelelő betétet készítsük el.

BEJELENTKEZÉS

EZ IS ÉRDEKELHET…

Felnőttkori lábfejdeformitások, okai, kezelésük

lábtorna

Babaláb, gyerek lúdtalp – mikortól kell talpbetét?

Lábtorna – a talpbetét ideális kiegészítője

lábtorna

Talpbetét sportolóknak

Egyedi talpbetét otthonra

Talpkérdések – Blog