makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

Babaláb, gyerek lúdtalp

Mikortól kell talpbetét a gyereknek?

A minap hihetetlen történettel keresett meg egy édesapa: bölcsődés gyermekének készítsünk kényelmes korrekciós talpbetétet, mert az ortopéd orvos gyerek lúdtalp miatt felírt merev talpbetétet a baba nem szereti. Szakmailag elképesztő, mégis a mindennapjainkban gyakran felvetődő kérdés: kell-e korrigálni a kisgyermek lábát és ha igen mikortól és hogyan foglalkozzunk vele?

Baba lábának kialakulása

Magzati póz, “O” láb

Ennek megértéséhez induljunk ki a magzati pózból: a méhen belül a babák un. magzati pózban helyezkednek el, ilyenkor a láb csípőben és térdben hajlítva szorosan a törzshöz simul. Az újszülött is ebben a hajlított helyzetben tartja magát, a hajlító izmok dominanciája jellemző ilyenkor. Ez majd 2 hónapos kor körül csökken. Ha az újszülött kinyújtja a lábát, látható, hogy a láb befelé görbül (“O” láb), a lábfej bokából szintén befelé fordul. Ez élettanilag normális, nem kóros jelenség, hiszen így tartotta magát az elmúlt hónapokban is. Aggódó anyukák megnyugtatása a 6 hetes ortopédiai szűrővizsgálaton következik be. 🙂 Az “O” láb helyzet vagy varus állás kb. 2 éves korra egyenesedik ki, orvoshoz csak akkor forduljunk, ha ez elmarad.

Mozgásfejlődés baba korban

A stációk, melyet nem minden baba tart be, de siettetni nem szabad: a fej emelése 2 hónapos kor körül kb 45°-os, 3 hónaposan 90°-os hason fekve, alkartámaszban. 4-6 hónaposan hátról hasra fordul, kb. egy hónappal később ez már megy fordítva is.

O láb

Ezt követi a négykézlábra emelkedés, hintázás, négykézláb közlekedés, felülés segítséggel, majd egyedül. 10-12 hónapos korban emelkednek 2 lábra, majd tesznek meg pár lépést. A járás kialakulásának időszaka a 18 hónapos kor körül jellemző. A fenti lépések ettől eltérően is alakulhatnak, de a folyamatot semmilyen módon és segédeszközzel (pl. bébikomp) nem sürgethetjük vagy módosíthatjuk.

Talpboltozatok kisgyermek korban

Mint látható másfél éves kor alatt a baba talpa nem igazán érinti a talajt. A boltozatok kialakulása, az izmok és szalagok megerősödésével csak ekkor veszi kezdetét. Végleges kialakulásuk 6-8 éves kor körül várható. Tehát a felnőtt korra jellemző haránt és hosszboltozatok a babák és kisgyermekek talpán még nem figyelhetőek meg, ez teljesen normális ebben a korban. Nem nevezhető ez gyerek lúdtalp – nak. Az is előfordul, hogy a boka befelé dől, ez a combcsont fejének csípőízületben való elhelyezkedésével függ össze. Nyitottabb csípő esetén a lábfej kifelé forgatott helyzete jellemző, ilyenkor a talp belső boltozata laposnak tűnik, a boka befelé borul. A csontok fejlődésével ez is változik.

X-láb

O-láb, X láb

A kezdeti, babakori “O” láb helyzet 2 éves kor körül egyenesedik ki, utána kb. 4 éves korig az “X” láb helyzet jellemző, ilyenkor a térdek enyhén befelé tartanak, míg a bokák és a lábfej eltávolodik egymástól. Oka a szalagok gyengesége. Túlsúly esetén az “X” láb vagy valgus állás később is fennmaradhat, ezért a túlsúly csökkentésére kell törekedni. Orvoshoz akkor forduljunk, ha a két láb tartása között eltérés,  aszimmetria figyelhető meg.

Talpbetét az óvodásoknak?

A fent leírt okok miatt a felnőtt lábhoz viszonyított eltérés élettani sajátosság. Ne is hasonlítjuk össze a kicsik lábát a felnőttek lábával. Ebben a korban talpbetét viselését nem ajánljuk, erre ekkor még nincs szükség. Sok mozgással segíthetjük a talp és lábszár izmainak erősödését. Lehetőséget biztosítunk a sok (mezítlábas) mozgásra, mely a gyermekek természetes igénye. Kerüljük a túlsúly kialakulását, mely többlet terhet jelent a lábnak és megakadályozza annak optimális fejlődését.

baba mezítláb

Cipő vagy mezítláb?

A babák cipőjének feladata a láb hideg elleni védelme. Ezért a még nem járó vagy éppen csak totyogó gyermekük, aki úgyis csak a lakásban közlekedik, ne viseljen kemény talpú cipőt. Elegendő egy csúszás elkerülését is szolgáló puha bőrtalpú lábbeli, babacipő, zokni, de maradhat mezítláb is.

Milyen a jó gyerekcipő?

Ha már utcán is közlekedik, válasszunk neki

 • hajlékony, tehát nem merev talpú cipőt, ami a talp és a lábujjak mozgását nem akadályozza
 • legyen megerősített az orrész
 • puha és állítható a felsőrész (tépőzár, csat, fűző) ami elég széles a még esetleg széles előláb számára
 • magas és kemény sarok-bokarésszel
 • elég hosszú a lábához – egy ujjunk férjen be a sarka mögé

Úgy gondolom, sok szülő esik bele abba a hibába, hogy gyenge minőségű, rossz cipőt választ a kisgyermekének, mondván úgyis kinövi, erre a kis időre jó lesz. Azonban a talp optimális fejlődéséhez elengedhetetlen a jó lábbeli. Amit kicsi korban megspórolunk egy olcsóbb cipő vásárlásával, később gyerek lúdtalp miatt talpbetétek vásárlására fogjuk fordítani, esetleg a megtakarított összeg többszörösét is. Nem baj, ha nincs minden ruhához megfelelő színű cipőcske (ilyennel is találkoztam már) Minden évszakra legyen a gyereknek egy JÓ cipője!

Miért alakul ki lúdtalp gyerekeknél?

A gyerek lúdtalp kialakulása részben genetikai, öröklött eredetű. Másrészt a mozgásfejlődés sürgetése a kiváltó ok: ha a gyermek maga még nem áll fel, ezt mi ne forszírozzuk, hiszen az ehhez szükséges izmok és szalagok fejlettsége, azaz inkább fejletlensége ezt nem teszi lehetővé. A túlsúlyos gyermek lábára nagyobb terhelés jut, amihez általában gyenge izomzat társul, ezért kerüljük a plusz kilók felrakódását! Szűk, vagy merev cipő viselése is deformitásokhoz vezethet. Figyeljünk oda, hogy a gyermek gyorsan növő lábára mindig megfelelő méretű cipőt válasszunk! Hagyjuk a kicsit a szabadban is “mezítlábazni”, ami stimulálja a talpi reflexeket és sokoldalúan fejleszti a lábfej izomzatát. A parkettán vagy sima felületen való járás sokkal kevesebb ingert biztosít, mint a fű, homok, kavics. Ráadásul a gyerekek nagyon élvezik ezt a kalandot!

Mit tegyünk ha a gyerek lúdtalpas?

Mikor gyanakodjunk lúdtalpra?

A fent leírtak alapján a gyerek lábát akkor mutatjuk meg szakembernek, ha aszimmetriát észlelünk vagy fájdalmat jelez. A fájdalom nem minden esetben a talpon jelentkezik, hanem a lábszer elülső oldalán is lehet. Ha fáradékonyságra, később gerinc fájdalmára panaszkodik, szintén lehet a lúdtalp a kiváltó ok.

Mit tehetünk?

 • vigyük el gyermek ortopédiára, vagy számítógépes talpvizsgálatra
 • szakember javaslata alapján készíttessünk neki egyedi talpbetétet (boltban készen vásárolt betét nem megfelelő)
 • vásároljunk neki jó felépítésű cipőt
 • végezzünk vele rendszeresen játékos talptornát
 • biztosítsunk elegendő lehetőséget  a mozgásra
 • csökkentsük az esetleges túlsúlyát

Milyen a jó talpbetét?

A legfontosabb kritérium, hogy a saját lábára készül, számítógépes talpfelmérést követően. A másik ismérve a jó talpbetétnek, hogy viselése nem kényelmetlen a megszokás időszakán túl, ami maximum egy hónap rendszeres viselés mellett. Semmi szín alatt nem javasolnék egy gyereknek merev talpbetétet, ami spártai módszer, rettentő kényelmetlen, és a talp esetleg még meglévő izommozgását is megakadályozza.

PODIART talpbetétek – a kellemes viselet

Az általam javasolt és készített Podiart talpbetétek kényelmesek, nem okoznak fájdalmat viselőjének. Ezek puha betétek, ami a mozgás kivitelezését nem gátolják. A talpról készített számítógépes felvétel alapján a technikusok a láb egyedi igénye szerint szerkesztik meg és rakják össze a korrekcióhoz szükséges modulokat a talpbetétben. Az anyaga polifoam, bőr, noene alapon polifoam, bőr vagy mikrofiber borítás, mindegyik bőrbarát, még mezítláb is kényelmes viselet. Erős fájdalom esetén kényelmi szivacsot, poront építünk a talpbetét megfelelő részébe.

Miért szükséges talpbetét viselése?

A betétekkel a láb statikáját állítjuk vissza. Ez azért fontos, hogy a test más területein a lúdtalp és a megváltozott alátámasztás ne okozzon távoli, kóros elváltozásokat.

A lúdtalpas láb belső oldala lesüllyed, a boka befelé dőlhet, a lábszár helyzetének megváltozása miatt a térdízületben a csontvégek másként találkoznak, ami térdfájdalmat, hosszútávon térdízületi kopást eredményez. A combcsont feje is másként helyezkedik el a csípőben, ami szintén fájdalmat, kopást, izomrövidülést illetve az ellentétes oldalon izom túlnyúlást egy gyengülést okozhat. És meg is érkeztünk a derékfájdalomhoz. További problémák is levezethetőek, akár fejfájást is okozhat a kezeletlen lúdtalp.

Meddig kell viselni a talpbetétet?

Sok fiatal felnőtt érkezik hozzám talpfelmérésre, akik elmondják, hogy gyerekkorukban viseltek talpbetétet. Aztán ennek elhagyásával jelentkeztek azok a tünetek, amik miatt végül hozzám fordultak. A talpbetét viselése nem elhagyható.

Milyen gyakran cseréljük?

A betét cseréjét gyerekeknél a láb méretváltozása indokolja. Ha a láb mérete már nem változik, 1-1,5 évente akkor is érdemes kontrollra jelentkezni. Ilyenkor ellenőrizzük a talpbetét állapotát illetve összehasonlító felvételt készítünk a talpról. Ez alapján döntünk esetleges új betét készítéséről vagy a korábbi további viseléséről.

Válaszom az apukának

A merev talpbetét viselését 3 év alatti gyermeknek nem javaslom. A kicsi lábát meg fogom nézni, felvételt készítünk róla hogy összehasonlítsuk későbbi időpontban készült felvételekkel. Talptornát, sok mezítlábas mozgást javaslok. És megfelelő cipő viselését.

A vizsgálat helyszíne:

Megközelíthető:

 • 67 autóbusszal az Örs vezér teréről

 • 202E autóbusszal a KÖKI-ről

 • 198 autóbusszal Pestszentlőrinc irányából (XVIII. kerület)

 • ingyenes parkolási lehetőség a helyszínen

BEJELENTKEZÉS