makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

Depresszió, túlsúly, magas koleszterin-szint?

Szabadulj meg tőle mozgással!

A depresszió a szív- és érrendszeri problémákat kialakulásában ugyanakkora kockázatot jelent, mint a magas koleszterin-szint és a túlsúly – ezt állapította meg a német Helmholz Zentrum München Kutatóközpont, a Müncheni Technikai Egyetem (TUM) és a Német Szív- Érrendszeri Betegségek Központja (DZHK) kutatóinak közösen végzett legújabb kutatása.

Védekezzünk hát mindhárom probléma ellen egy lépésben – MOZGÁSSAL!

350 millió depressziós világszerte

A WHO szerint világszerte hozzávetőleg 350 millió ember érintett depresszióban. A kutatók megállapították, hogy a depresszió ugyanannyira érinti a testet is, mint a lelket. Ladwig porfesszor és csapata 3428 fő, 45-74 év közötti férfi páciens adatait elemezte, 10 évig követve az állapotukat. A csapat összehasonlította a depresszió hatását a fent említett négy nagyobb kardiovaszkuláris kockázati tényezővel.

Kétség nem fér hozzá, hogy a depresszió az egyik rizikófaktora a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. A kérdés az, hogy milyen a kapcsolat a depresszió és a többi rizikófaktor között – pl. dohányzás, magas koleszterinszint, túlsúly, vagy magas vérnyomás – mekkora szerepük van az egyes tényezőknek? Vizsgálatunk kimutatta, hogy a depresszió miatt bekövetkező halállal végződő szív-érrendszeri betegségek ugyanolyan gyakoriak, mint a magas koleszterin vagy túlsúly miatt bekövetkezők. Ennél csupán a magas vérnyomás és a dohányzás jelent nagyobb rizikófaktort. A teljes népességre nézve az összes szív- érrendszeri elhalálozásnak 15%-ban kiváltó oka a depresszió. Ez arányaiban hasonló a többi kockázati tényezőhöz, mint a  magas koleszterint-szint, túlsúly, dohányzás. A magas rizikófaktorral rendelkező páciensek körében ezért a komorbid depresszió diagnosztikai vizsgálatának általánosnak kell lennie. (Karl-Heinz Ladwig – HZM)

(Forrás: The Journal on Active Aging)

Magas koleszterinszint? – Csökkentsd mozgással!

A koleszterin-szintünket jelentősen befolyásolja táplálkozásunk és fizikai aktivitásunk. Szervezetünkben kétféle koleszterin van jelen a HDL és LDL koleszterin. Ebből az LDL koleszterin az, melynek magas szintje egészségünkre veszélyes rizikófaktor. Csökkenti az ér rugalmasságát, növeli az érelmeszesedés kockázatát, hiszen az erek falán megtapadva plakkokat képez, s szűkíti a keresztmetszetet, akadályozza a vér áramlását, szövetelhalást, szívinfarktust okozhat. Ezzel szemben a HDL koleszterin a jó koleszterin, mely segít a “takarításban”: az LDL koleszterint a májba szállítja, mely lebontja azt. A HDL koleszterin szintje helyes táplálkozással és sportolással növelhető. Nem gyógyszeres lehetőségként javasolt még a mérsékelt alkohol fogyasztás (napi 1 db vörösbor), dohányzás abbahagyása és a testsúly csökkentése is.

Cél tehát az össz-koleszterin csökkentése, ezen belül a HDL koleszterin növelése. Az életmód-váltást mindig kis lépésekben érdemes elkezdeni: csökkentsd 20%-kal a kalória bevitelt és növeld 30 perccel a napi mozgást!

Túlsúly? – fogyj vidáman!

A túlsúly és elhízás a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának komoly rizikófaktora. Az esztétikai és egészségügyi problémákon túl az életünk nehezebb, ha a nap 24 órájában többlet kilókat kell magunkkal cipelnünk, ha más nem, ezért érdemes megszabadulni néhánytól. Minden írásomban hangsúlyozom, hogy a tartós fogyás divatos fogyókúrákkal nem érhető el, ahhoz életmód-váltásra van szükség. Nincs olyan csodadiéta, mellyel mozgás nélkül tartósan fogyhatunk, s bizony az sem mindegy, hogy a fogyás miből megy végbe? Az izom mennyiségét vagy a testzsír arányát csökkentjük? Ebben remek segítséget ad az Inbody Testösszetétel-mérő készülék, melynek eredményét értékelve lehet személyre szabottan, praktikus tanácsokkal ellátni az életmód-váltást elhatározó túlsúlyosokat. A gép és a program nálunk már bizonyított.

Mozgás nélkül nincs tartós testösszetétel-változás

A fogyáshoz erősítő és állóképességi edzéseket is végeznünk kell. Az izom tömeg növelés az alap-kalória szükségletet is növeli, így az elfogyasztott étel jobban hasznosul, kevesebb megy “tartalékba”. A gyaloglás, nordic walking, futás, kerékpározás, úszás, remek állóképességi mozgások, melyek segítségével testsúlyunk csökkenthető. A hangsúly azonban a kitartáson, rendszerességen és intenzitáson van. Ha egyszer elmész kirakat-nézegető sétára a barátnőddel, attól még komoly eredményeket ne várj!

Depresszió? Mozogj a szabadban!

A depressziónak természetesen betegség, melynek gyógyításához orvosi, gyógyszeres segítségre van szükség. Sok esetben azonban még nem súlyos a helyzet, s a múló rossz kedélyünkön magunk is könnyen segíthetünk. Tegyünk hát ellene! A sportolás, mozgás, társas együttlét, szabadban tett kirándulások mind-mind olyan tevékenységek, melyekkel a kedélyünk, s a depresszív állapot javítható. A nordic walking szuper megoldás erre, hiszen társaságban, jó levegőn sportolunk, minden adott ahhoz, hogy mosoly jelenjen meg az arcunkon.

Ha nem vagy egyedül, minden könnyebb – győzzük le a depressziót, csökkentsük testsúlyunkat és koleszterinszintünket együtt!

Keress magadnak társat az életmód-váltáshoz. Ha egymást motiváljátok, mindkettőtöknek könnyebb lesz. Mindig van és lesz is olyan pillanat, mikor az ember eltérne a céljaitól. Kifogásokat keresni és találni könnyű: nem süt a nap, esik az eső, csak ezt a szelet csokit, majd holnap, sok a dolog, stb. Ne fogadd el a kifogásokat, s biztasd erre társadat is! Tedd meg minden nap azt a kis lépést, amit elhatároztál, meglátod, milyen büszke leszel magadra. S segíts másoknak is ebben, hiszen együtt könnyebb!

senior torna csoportok
KURZUSOK & EDZÉSEK