Lábunk előtt a fél ország – nordic walking bottal a Bajtemetésen

Hírlevél feliratkozás

  Mindenkit nagyon sajnálok, aki nem lehetett velünk ma délelőtt. Csodálatos panorámában volt részünk a Bajtemetés 343 méteres magasságáról:

  a fél országot láthattuk, s beazonosítottuk a Velencei-hg-et, a Budai-hegyeket, Pilist, Visegrádi-hg-et, Börzsönyt, Cserhátot és a Mátrát. Mindezt egy helyben állva, szabad szemmel, köszönhetően a hidegfrontnak, szélnek, kristálytiszta időnek. Most 5. alkalommal jártam a Bajtemetésen, eddig ilyen szerencsében nem volt részem. A kép természetesen nem adja vissza az élményt, ahhoz útra kell kelni, menni, megküzdeni az elénk táruló emelkedőkkel és lejtőkkel, (volt benne részünk!) nem várt akadályokkal (lezárt útszakasz, kidőlt fa), a távolsággal (ja), fáradtsággal, hogy aztán együtt élvezhessük a látványt. Ma is egy szép élményt raktároztam el, amit még emlegetünk…

  Nordic walking túra minden pénteken

  Hajnalban még én is tartottam tőle, hogy nem lesz semmi a mára tervezett péceli nordic walking túrából, az eső elmossa. Aztán kisütött a nap, a szél messzire kergette az esőfelhőket, s csodálatos idő ígérkezett egy nordic walking túrához. A MAKKÁS lányokkal minden pénteken útra kelünk, szeretünk csavarogni, a nordic walking túrák remek társas együttlétek: együtt vagyunk, csacsogunk, s közben rendes tempóban faljuk a kilométereket. Van, hogy messzebbre megyünk, s van, hogy csak a “kertek alján” túrázunk. Szerencsére dél-Pesten bőven van lehetőség túrázni, nordic walkingozni.

  Nordic walking túra a Bajtemetésre

  Egy maroknyi csapat útnak indult. Ki autóval, ki busszal, de van aki gyalog érkezett. Nem voltunk sokan, az éjszakai eső sokakat megijesztett. Itt Pécelen, azonban nem igen esett. A turistautak szárazak voltak. A sárga jelzésen indultunk, szokott utunk azonban új parcellázások miatt lezárásra kerültek, így a piroson folytattunk Isaszeg felé. jelentős dimbek-dombok állták utunkat. A csapat fele annyival volt hetvenen innen, mint a másik fele túl, így nem kis erőpróba volt ezen emelkedők, majd a lejtők leküzdése. Ilyenkor kötelezően lecsatoljuk a botokat, hogy egy esetleges esésnél további sérüléseket ne szenvedjünk el a markolattól. Volt akit húztam, mást alulról támasztottam a kemény emelkedőn. Persze “duracell nyuszi” (aki ismeri, tudja ki ő) maga szaladt fel! A végén kényelemes emelkedőn folytathattuk az utat, s egy szekérúton értük el a Bajtemetést.

  Nordic walking túra a szovjet hadsereg állomáshelyén

  A Bajtemetés területét a szovjet hadsereg használta, itt volt az egyik kommunikációs zászlóalj. A 2, egyesek szerint rakétasiló a kommunikációs eszközök álcázását szolgálhatta. A laktanya épület elbontásra került, alapjai még kivehetőek. Mi a bunker tetejére másztunk fel, korábban erre a még a területen szolgálatot teljesítő katonák mindegyikének sem volt engedélye. A csodás panoráma innen tárul elénk, egyszerre láthatjuk a Velencei-hg-et, Budai-hegyeket, Pilist, Visegrádi-hg-et, Börzsönt, Cserhátot és a Mátrát. A Bükk fák által takart.

  Hazafelé

  A küzdelmes odaút után kényelmes szekérúton majd aszfalt úton értünk vissza a kiindulópontra. Útközben megtekintettük a Trianon-emlékhelyet is, kicsit megpihenve merengve a múlt ma megidézett emlékein.

  A nordic walking túra hossza a kitérővel 8,6 km volt, az érintett legmagasabb és legalacsonyabb pont közötti szintkülönbség 130 m volt. Kisgyermekkel és stramm nagyival egyaránt vállalható túra. A volt laktanyán való közlekedés körültekintést igényel, mivel az aljnövényzet takarásában árkok-gödrök bújhatnak meg.