Mellúszás? Gyorsúszás vagy hátúszás? Mivel kezdjünk?

Hírlevél feliratkozás

  Hogy látod magad álmaidban? – Avagy mi a cél?

  Amikor megérkezel az uszodába, biztos, hogy az első kérdéseim ezek lesznek:

  • Miből indulunk ki?
  • Mi a célod?
  • Van-e olyan egészségügyi problémád, amiről tudnom kell?

  S így elmondod azt is, hogy amikor az álmodod, hogy úszol, akkor mit látsz álmaidban? És én azon leszek, hogy megvalósítsam az álmaidat, jó foglalkozás az enyém, nem igaz? 🙂

  Három fontos kérdés ez. Az első csak a tájékozódást szolgálja, ritkán ellenőrzöm le amit mondasz, hiszen az elmondásotok alapján én már többnyire látom, hogy mik azok a hibák amik megakadályoznak Téged abban, hogy élvezd a vízi létet. A célod, az álmod az, amiért eljöttél, amit nekünk együtt meg kell valósítanunk, a “szerződés” lényegi része. Neked is bele kell adnod anyait-apait, meg nekem is, hogy ezt összehozzuk, remek közös út lesz, induljunk. És kérlek ne titkold el a valós állapotod, tájékoztass az egészségügyi problémáidról, ha van ilyen, mert ez megóv bennünket attól, hogy olyan  vízi gyakorlatokat végezzünk, ami Neked nem használ, nekem meg adott esetben fölösleges időtöltés.

  Egy esetben egy stram hetvenes férfi azt állította, hogy nincs egészségügyi problémája, amin ugyan csodálkoztam, de elfogadtam. A kurzus végén – akkor 3×1,5 órás kurzusokat tartottam – közölte, hogy már eléggé fáj a mellúszástól a csípője, az egyikben protézis van , a másikba hamarosan teszik be a protézist. Ha időben szól, hátúszni tanítottam volna. Mindkettőnknek elfecsérelt idő, neki ráadásul kidobott pénz…

  Melyik a legkönnyebb úszásnem?

  Hát kinek mi… De azért van egy metodikai sorrend, mely szerint felnőttkorban – ha az ettől való eltérést valami nem indokolja – haladni szoktunk.

  Többnyire mellúszással kezdem az oktatást, ami a leggyakrabban használt úszásnem – de nem a legkönnyebben elsajátítható. Azért ezzel kezdünk, mert a legéletszerűbb az, hogy mellúszásban kezdesz el úszni, ha vízzel találkozol. És azért úszol mellben, mert közben könnyen tudsz tájékozódni, hiszen elöl veszel levegőt, látsz magad elé. A levegővétel elsajátítása és a viszonylag összetett mozgás nem teszik könnyűvé a tanulást, de nem lehetetlen feladat belátható időn belül jól megtanulni mellúszni.

  Sokkal könnyebb lenne hátúszással kezdeni, mert a gyalogláshoz viszonylag közel álló mozgás miatt és amiatt hogy a levegővétel kivitelezése egyszerű. Hiszen az arcod a vízfelszín fölött van, így könnyedén lélegezhetsz. Azonban hanyatt fekve nehéz a tájékozódás, a vízbiztonsághoz szükséges egy hason fekvésben végzett úszás ismerete is, ezért nem fogsz Te sem elsőként háton úszni a zsúfolt Palatinuson nyáron, hiszen nem tudod, mikor kinek úszol neki. Ezért zt mi is későbbre halasztjuk, a mellúszás elsajátítása után hamar megtanulhatod a hátúszás technikáját is.

  A gyorsúszást a levegővétel teszi bonyolultabbá, ezért ezt az úszást tanuljuk meg harmadjára. Örömmel tanítom, szeretem tanítani, bízom benne, hogy eljutsz ide is. Azonban nem mindenkinek szükséges az ismerete, lehet élni gyorsúszás nélkül is.