Szilveszteri szösszenet

Hírlevél feliratkozás

  Az év 365. napján óhatatlanul végig gondoljuk az elmúlt év történéseit, életünk eseményeit. Készítünk egy leltárt, melynek ismeretében indítjuk el az újévet, a következő 365 napot. Persze ezek még a pezsgőzés előtti gondolatok, hiszen utána már komolytalanabbak következnek.

  Szeretem ezeket a fordulópontokat, hiszen a zárás mellett egy új kezdete is az előttünk álló 24 óra, s ha egy picit elgondolkodunk azon, ami mögöttünk áll, szebbé tehetjük azt, ami következik. Kicsit szakmai és kicsit szubjektív lesz ez az írás is, úgy, mint az eddigiek, ahogy már megszoktátok. Én a bohókás matricák helyett ezzel kívánok minden szerettemnek, ismerősömnek, rokonomnak, barátomnak és üzletfelemnek egy szebbet, élményekkel teli boldogságos Új Esztendőt.

  Szilveszteri délután

  Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen a Balatonon ülök egy csodás medence partján. Előttem a hagyományokkal dacoló türkizzöld medence, jobbomon az üveg túloldalán a kikötő, melyhez megannyi emlék köt, körülöttem egy szeretett és élhető város, ahová még mindig visszavágyom. Áldom az tervezőt, aki dacolva a világoskék medence hagyományával, a Balaton páratlan színét varázsolta az üvegfalon innen, tetszik. Idén én is dacolok a hagyományokkal, sokat felrúgtam, s talán ennek hatására újak születnek. S közben számadok, Nektek, Veletek, félhangosan.

  Újévi fogadalmak

  Nem vagyok újévi fogadkozó. Folyamatosan fogadkozok, vagy inkább csak gondolkodom az élet értelmén. S ami az utóbbi napok viszonylagos nyugalmából kihallatszott, az a gondolat, hogy felelős vagyok. Felelős vagyok a szeretteimért, hogy megkapják mindazt, amit tőlem remélnek és vágynak. Hiszen én vagyok egy személyben a szüleim lánya, a férjem felesége, a fiam anyja, a barátaim barátja, sokak edzője, néhányak példaképe. S hol vagyok ebben én magam? Itt: legalább ennyire felelős vagyok a 10-20-30 évvel öregebb Kovács Kriszta életéért is. Hogy az olyan legyen, amilyennek legmerészebb álmaimban képzelem, és ne olyan, amilyenre sikeredik. S ehhez kell a perspektivikus szemlélet, döntések sorozata, ha tetszik, megfelelő újévi fogadalmak. Ugye tudod, hogy ez Rád is igaz?

  Félig üres – Félig tele!

  S ahhoz, hogy fogadkozzunk, változtassunk, döntsünk, előbb összegeznünk kell. Talán a mai nap megfelelő erre, nem gondolod? Persze 365 nap történéseit a legjobb memóriával sem lehet felidézni, a lényeg úgyis a lenyomat. Mi az, ami megmaradt és még most is rezeg Benned? Pozitív és negatív rezgések… Miből van több? Miért pont erre emlékszel ma? Ugye több a pozitív? Ha nem, gondold végig újra az évet, hidd el, több volt a pozitív, mint amit most előszedtél! S lehet, nem nagy dolgokra kell gondolnod, vedd észre a jót! A Kárpát-medencében ugyanis mindig félig üres a pohár. Persze csak ha nem döntesz másként. Nálam jó ideje félig tele van. Ez az én döntésem. Működik.

  Elégedett vagy az életeddel?

  Ki vagy Te? Mire vágysz leginkább? Mit szeretnél megélni? Milyen képességeidet szeretnéd kibontakoztatni? Mit szeretnél adni és mit szeretnél kapni? Mik a félelmeid melyek utadat állják? Vágyaid szerint élsz? Mennyire érzed teljesnek és boldognak az életedet? Mit kell tenned a teljesebb és boldogabb életedért? Mi akadályoz ebben? Megteszel-e minden tőled telhetőt ennek érdekében? Az összegzés szerintem valahol erről kell, hogy szóljon, nemcsak az év végén, minden nap, minden héten.

  Boldogság – egészség

  Vedd észre a jót, hiszen rengeteg van belőle. Idézd fel magadban minden nap, s keresd meg ezeket a tartalékokat az élet nehéz pillanataiban. Örülj a felhőtlen kék égnek, lásd meg a napkelte aranyát, a napnyugta vörösét, a ködös idő sejtelmességét, élvezd az eső monoton csepegését. Mosolyogj embertársaidra, s fürdőzz benne, ha visszamosolyognak rád. Hidd el, mindig lesz, aki visszamosolyog. 🙂 De Neked kell előbb mosolyognod. S ehhez kellenek a jók, melyet észre veszel, s a szép pillanatok, amit elraktározol. S a dac, ha ezeket nem találod, hogy akkor is mosolyogj.

  Volt idő 2019-ben, mikor nehezen ment a mosoly. Kinek nincs ilyen? Ültem szemben Veletek, s én utáltam legjobban az ábrázatomat. Igen, nehézségeket küld elénk az élet, elém is, eléd is. De meg kell, hogy rázzuk magunkat, meg kell, hogy találjuk a kapaszkodókat, mert egészségesen kell maradnunk. Ha egészség van, minden van, tartja az elcsépelt, de nagyon igaz mondás. Tehát ez a legnagyobb kincsünk, s én egyre inkább elhiszem, hogy az egészségünkért is mi magunk vagyunk felelősek. Nem az orvos, mi tudunk legtöbbet tenni az egészségünkért. Leginkább a boldogság keresésével és megtalálásával – még a legnehezebb élethelyzetekben is.

  Stressz – stresszor – stresszreakció

  Az élet ilyen, mindig küld elénk nehézségeket, feszült pillanatokat, akár hosszabb időszakokat is. Ez maga a stresszor. A kiszolgáltatottság, tehetetlenség az egyik legerősebb stresszor vagy stresszforrás. De bármi okozhat stresszt, amit mi szubjektíven nehézségnek érzünk, az életünkre negatív hatást gyakorló tényként élünk meg. Ezek léteznek, keletkezésüket nem igazán befolyásolhatjuk. Mondhatni, nem tehetünk ellene semmit. Azonban nem mindegy a fogadtatás. Hogy egy stresszor milyen hatást vált ki belőlünk. Ezt nevezzük stresszreakciónak vagy stresszválasznak, amit viszont már tudunk befolyásolni, tanulható, egy picit szemlélet kérdése. Ha mindig csak a negatívat vesszük észre, sokkal rosszabbul érint bennünket egy újabb stresszor felbukkanása. Tehát megint csak ott tartunk, hogy Te vagy a felelős a benned keletkező stresszért, azaz stresszválaszért.

  De beszéljünk egy kicsit a pozitív stresszről is, hiszen stressznek nevezhető a szervezet szempontjából egy keményebb edzés, akár nordic walking túra is. Képzeld, ez jó stressz, ami megerősít. Stresszválaszt szül, a szervezet adaptációját egy kellemetlen élethelyzetre (pl. nagy szintkülönbség legyőzése, hosszú túra) S a hatására ellenállóbb lesz a szervezet, jobb válaszokat küld fertőzésekre, gyulladásokra, betegségre, fizikai és pszichés terhelésre.

  Számomra az idei év jó néhány szép órája a teniszpályán talált meg. Stressz, hogy sárga labdák után futkározni fárasztó dolog. Még nagyobb stressz egy elrontott ütés. A stresszválaszom pedig, hogy minden labda után fel kell állni, mert jön a következő. Ezt megtanultam, a rossz stressz esetén is tudom alkalmazni. 🙂 S a jobb állóképességemmel ma könnyedén úsztam 40 percet, jobban bírom a napi akár 12 órát, s az élet elém gurította „sárga labdákat” is könnyebben lekezelem. És biztos, hogy mosolygok tenisz közben, de még utána is.

  Depresszió?

  Ki az akit még nem ért utol lightosabb vagy keményebb verziója? Disznó dolog, kemény meccs a legyőzése, de nem lehetetlen. Persze vannak esetek, mikor külső segítséget kell kérned, de amikor még csak rádkacsint, biztos, hogy tehetsz ellene. (Tudtad, hogy a depresszió a szív- és keringési rendszer megbetegedéseit vonja maga után s így az egyik vezető halálok a nyugati társadalmakban? Egy amerikai szaklapban olvastam.) A Te felelősséged, hogy fülednél fogva kirángasd magadat akkor, amikor még nem nagy a baj. De hogyan? Van rá receptem, sokan gyakoroljuk, együtt, karöltve. Mert tudnod kell, hogy nem vagy egyedül…

  Endorfin, az antidepresszáns „pirula”

  Én első körben biztos nem gyógyszerhez nyúlok. Soha nem szedtem hangulatjavítókat, na jó, tudjátok, a vörösbor ez alól kivétel lehet, jó társaságban, mértékkel. A legjobb antidepresszáns ugyanis az endorfin, amit boldogság hormonnak is nevezünk, s szerencsére nem kell érte patikába menni. Több kellemes tevékenységgel is begyűjthető, válassz kedvednek megfelelőt:

  • sportmozgás
  • szex
  • csokoládé
  • napsütés
  • nevetés
  • szerelem

  Természetesen az élvezeteket halmozhatod: biztos a siker, ha noridc walking közben a napsütésben nevetve csokoládét majszolsz, de ha szerelmesen szerelmeskedsz kedveseddel csokoládét eszegetve, az is tartós jókedvre hangolhat. Na jó, ne legyünk telhetetlenek, az összetevőket egyesével is adagolhatod. Bízom benne, hogy nem a csokoládé ragadta meg a figyelmedet. 😉

  Mi a Te endorfinod?

  A Te boldogsághormonodat Neked kell megkeresned. Figyelj arra, hogy ne teljen el egyetlen napod sem endorfin-nélkülözésben! Talán lehetne ez a közös újévi fogadalmunk kezdésként?

  Naponta tapasztalom munkám során, hogy mekkora hatása van a mozgásnak és a szabadban (napsütésben) végzett mozgásnak a hangulatunkra. Gondoltál arra, hogy az edzés után érzett eufória (endorfin szabadul fel a szervezetben) az, ami visszahoz a következő alkalommal is? Figyelem, hogy ez hányótók életét, mindennapjait változtatja meg, s boldog vagyok, hogy ennek részese lehetek.

  Itt térnék ki a közösség erejére is, a közösséghez tartozás el nem hanyagolható élményére. Sokszor beszéltem és írtam már erről, hogy mennyire fontos a valakihez, valahová tartozás élménye, hogy legyen, akinek fontos vagy, aki megkérdezi, mi van Veled és észreveszi a hiányodat, ha nem jössz. Kitörölhetetlen tanulság ez az én életemben, s örülök minden új barátságnak a Ti életetekben, s megbecsülöm azokat, akiknek a barátságával engem ajándékoz meg az élet. Élvezem és értékelem a mosolyotokat, s vigyázok arra, hogy Nektek is jusson tőlem elegendő.

  Mit tehetsz az egészségedért, boldogságodért?

  A recept a fenti sorokból kiolvasható. Nem nagy dolgokról beszélünk, de néha le kell ülni és egy nyugodt pillanatban elgondolkodni a fentieken. Összegezni, számba venni minden szépet és jót, nem természetesként venni, értékelni, megbecsülni, viszonozni. Adni, mert amit adsz, az megtöbbszöröződve jön vissza feléd, legyen mosoly, ölelés, kedves szó, segítség.

  Mit tehetek én érted?

  Edzőként furcsa évzáró gondolatok születtek, de azt hiszem, a lényeg benne van. A gyakorlatokon kívül, amit a gerinc érdekében a core izmok erősítése miatt végzünk, a nordic walking 5 alapeleme (ugye emlékszel még?) amit a tökéletes technika érdekében gyakorlunk, a levegővétel, ami könnyedebbé teszi a gyorsúszás kivitelezését mind kevés lenne azok nélkül az interakciók nélkül, amit közben egymástól kapunk és adunk. Érintés, barátság, mosoly, egy pillanat emléke mind tartósabb hatással van ránk, mint az edzéselmélet és sportélettanból megtanultak. Persze erre én is csak évek múltán jöttem rá, az iskolapadban ezt nem tanultam.

  Kis lépés az embernek, nagy lépés az emberiségnek

  S ezért várlak hétfőtől péntekig, hogy mozdulj ki, lépj a napsütésbe, mosolyogj a társaidra, légy közösségben, öleld át a másikat, győzd le önmagadat egy nehezebb edzéssel, és vedd észre minden nap a szépet. Mindig mondom, hogy a legelső lépés megtétele a legnehezebb. A leghosszabb út az előszobáig vezet, hogy felhúzd a cipőd, s kilépj az ajtón. Hogy vállald önmagadat, gyengeségeidet. Hogy elmenj mozogni, idősen, túlsúlyosan, ügyetlennek érezve magad, hiszen sosem sportoltál. S megküzdve a lelkiismereteddel, hogy ezt most nem a családodért, hanem önző módon csak saját magadért teszed. Juss túl ezen az első lépésen!

  Mi a Te újévi fogadalmad?

  2020 – új évtized. Új dátumbélyegzőt kell vennem, ez a szám a régin már nem szerepel. Apró döntés nemcsak erre az évre, de sok-sok következőre is. Ne csak egy évre fogadkozz, hanem vállalj felelősséget a teljes évtizedre önmagadért.

  Kislány koromban a 2020 nagyon távoli időpontnak tűnt, úgy gondoltam rá, hogy én már akkor nagyon öreg leszek. Az a kislány tévedett. Nem vagyok öreg. Drága apósom 8 éve megígérte, hogy a szebbik 40 év még előttem van. Igaza volt, élvezni fogom minden pillanatát a 2020-as éveknek, még akkor is ha néha nehéz. Tartsatok Velem!

  Tégy meg mindent annak érdekében, hogy az újév szebb legyen, mint az előző, s 365 nap múlva, mikor ismét leülünk számot vetni, legyél nagyon elégedett az akkor elmúló 2020-as évvel.