Wellness 50 felett – Avagy mit csinálunk, amikor wellnesselünk?

Hírlevél feliratkozás

  A magyar nyelvben a wellness kifejezést egy kicsit másként használjuk, mint azt eredetileg megalkotói értelmezték. A köznyelvben ha ezt a szót halljuk, sokszor csak arra gondolunk, hogy egy szuper szálloda vízi birodalmában pihengetett valaki a hétvégén. Nézzük hát, mit is jelent igazából az, hogy wellness, s hogy élhetünk vele jól 50 felett.

  Wellness – illness

  A wellness mesterséges szó: „Érezd jól magad” – a well being (jól-lét) – és a wholeness, azaz teljesség (mások szerint fitness) szavak összeolvasztásából született A wellness (well=jó, jól) az illness (=betegség) ellentéteként értelmezhető.

  A betegség ellentéte a magyar nyelvben az egészség. „Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, nem pusztán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.” – ezt 1948-ban rögzítették a WHO (Egészségügyi Világszervezet) Alkotmányában, s a mai napig így határozzuk meg hivatalosan az egészség fogalmát.

  Wellness = életforma

  Tehát a wellness maga egyfajta választott út, életforma, életmód program,  melynek célja az egészség elérése, annak megőrzése. A hosszú, egészséges és aktív élet iránti elkötelezettség, egészségtudatos életmód. S mint látjuk a WHO meghatározásából, az egészségnek a fizikai összetevőin túl szellemi és szociális paraméterei is vannak. Amikor wellness életmódról beszélünk, szintén meg kell említenünk olyan tényezőket, melyek túlmutatnak pusztán a testünk épségén és egészségén, de meglétük elősegíti azt. Tehát a wellness feladata az egészségen túl a testi, lelki és szellemi egyensúly megteremtése is.

  Wellness dimenziói

  A wellness különböző területei átfedik és befolyásolják egymást, bőséges lehetőséget nyújtva az életben. A wellness akár egy keret lehetőségeket kínál a személyes igények és szükségletek kiszolglására. A keretet kitölthetjük így is és úgy is. Van mikor egyik összetevőből kerül több bele, van mikor egy másikból, a lényeg hogy a keret megteljék, s az egyensúly meglegyen.

  Mi tehetünk egészségünkért, jól-létünkért? – A wellness területei

  • Érzelmileg jó közérzet (emocionális wellness)
   Érzéseid, érzelmeid befolyásolják látásmódodat. Szemüveg,  melyen keresztül a világot látjuk. Nem mindegy, hogy a lencse rózsaszín vagy szürke. Válassz megfelelőt!
  • Értelmi jólét (intellektuális wellness)
   A kreativ és gondolkodást igénylő aktív tevékenységek segítségével friss és nyitott maradhatsz idős korban is. Vegyél részt idősek iskolájában, vagy tanulj interneten, vezess blogot kedvenc témádról, csatlakozz színtársulathoz, foglalkoztasd az agyad keresztrejtvény fejtés közben vagy kártyaklubban!
  • Fizikai összetevők (fizikai wellness)
   Sokunk célja a fizikailag független önálló életmód fenntartása. Ehhez azonban elengedhetetlen a rendszeres  fizikai aktivitás. Válassz kedvedre való mozgásformát, étkezz egészségesen, aludj eleget és jól. Kerüld a stresszt, a dohányzást, ne fogyassz sok alkoholt. Rendszeresen ellenőriztesd egészséged.
  • Elismertség (professzionális wellness)
   Elismert és megbecsült tagja lenni egy közösségnek? Munka, önkéntes tevékenység, segítség a családban, az unokád mellett, de akár a kedvenc hobbid révén is elérheted.
  • Kapcsolatok (szociális wellness)
   Kapcsolatok, melyek nélkül nem létezhetünk. Valahová tartozás érzése, ahol szükség van rám, a tapasztalataimra. Családi, baráti kapcsolatok, klubba tartozás, kapcsolódás különböző generációkhoz.
  • Lelki sík (spirituális wellness)
   Legyen életednek értelme és célja. Mélyedj el hitedben, meditálj, jógázz vagy végezz taicsí gyakorlatokat, élvezd a természetet. Gazdagodj lelkiekben.  Hiszen életed nem önmagáért való, hanem egy magasabb szintű rendet, célt és értelmet szolgál.
  • Összhang a környezettel (környezeti wellness)
   Élj harmóniában környezeteddel, s hagyj minél kisebb lábnyomot magad után!

  Wellness torta

  A felsorolt 7 tényező mind-mind 1-1 szelete a wellness életmód tortának. A szeletek mérete azonban változó. Van hogy egyik terület hangsúlyosabbá válik, a másik kevésbé dominál életünk egy-egy szakaszában. A szeletek kiegészítik és kisegítik egymást. A lényeg, hogy a torta egész legyen! Ahogy a szeletek egyre kisebbé válnak, úgy haladunk a wellness/egészséges életmód irányából a betegség és a korai halál felé.

  Időről időre felül kell vizsgálnunk életünket: vajon mit teszünk önmagunkért? Foglalkozunk-e lelki egészségünkkel? Megkapjuk-e azt a figyelmet, elismerést amit igénylünk? Fontosnak érezzük-e magunkat? Van-e társaságunk, ahol mindezekről nyíltan beszélhetünk?

  De hol vagyok én?

  Egy testben lakik szüleid gyermeke, gyermeked szülője, szerelmed párja, unokád nagyija, szomszédod gondoskodó szomszédja. Vajon maradt-e még hely Neked is, aki Rád figyel?