Wellness a termál völgyben – testi és lelki felfrissülés

Hírlevél feliratkozás

  Maroknyi kis csapat, 16 hölgy útra kelt,
  hogy kikapcsolódjon a hétköznapok forgatagából,
  s eltöltsön egy hétvégét Eger közelében, az ország egyik legfiatalabb gyógyfürdő helyén.
  A hétvégét pénztárca-barát módon, de színvonalasan terveztük eltölteni.

  Közlekedés Egerszalókra

  Egerszalókra Budapestről tömegközlekedéssel indultunk, s hogy minden lehetőséget kipróbáljunk, a csapat begy részre a lassabb, de közvetlen járatú autóbusszal utazott. A második harmad a gyorsabb buszt választotta, gyöngyösi átszállással. És volt aki a kényelmes új piros vonattal utazott Gödöllőig, ott átszállt az egri járatra, s onnét busszal érkezett meg Szalókra. Nyugdíjasaink 90 ill. 100% kedvezményt élveztek.

  Szállás Egerszalókon

  A Szalóki Vendégházban foglaltunk szállást. Az épület 1 éve készült el, azóta várja a vendégeket jól felszerelt, kényelmes apartmanokkal.

  Nordic walking túrák Egerszalók környékén

  Délelőtt 12 kilométeres túrát tettünk, s láncra fűztük a környék nevezetességeit.
  Az Öreg-hegyen található Betyárbújó eredete máig vitatott. A riolittufába kúpba vájt üregben több ember is kényelmesen elfér. Érdekes látvány a kúp előtt (is) sok helyütt meredező szellőzők, mely a hegybe vájt pincék szellőzését szolgálja.
  A hegyen átkelve a ma már helyi védettséget élvező barlanglakásokat néztük meg, melyek még az 1960-as években is lakhatásul szolgáltak az ott élő szegényeknek. Ma skanzenként üzemel, a kiállítóhely további fejlesztését a település tervezi.

  Ha Egerszalók – akkor sódomb

  Következő állomásunk a falu határában lévő élményfürdő mögött található kicsiny kaptárkő lett volna, de inkább az alatta szépen kialakított termálvizes tavacskákban gyönyörködtünk. Kis trükkel jutottunk át a sódombhoz, mely ma már egyre jobban magán viseli az ember tájformálását. A sódomb egy 1960-as években végzett kőolaj-kutatófúrás eredményeként került a felszínre. A kutat lezártak akkor, hiszen az OKGT-nek érdektelen volt a víz. Az évek teltek, a kút zárása nem volt tökéletes, s a lassan folydogáló 68 fokos víz hűlésével és az oldott ásványa anyag lerakódásával kialakult a sódomb, mely a szálloda felépülése előtt azért más arcát mutatta…

  Nordic walking túra Demjénbe

  Érdekes látvány a mai napig működő kis olajkutak Szalók és Demjén között. Csapadékos időben a terület sártengerré változik, az agyagos föld igencsak ragaszkodott bakancsainkhoz.

  A demjéni Kaptárkövek falába is kaptárfülkéket mélyítettek, használatukról rengeteg a feltételezés. Egyesek szerint bolgár méhészcsaládok alakították ki, mások szerint egy államalapítás idején történt pogánylázadás elesett vezéreinek hamvait helyezték el itt. Megint más vélemények hitvilági eredetről szólnak. Az igazat nem tujuk, de azt igen, hogy az innét nem messze található közel 200 m2-es Kőhodály a juhok téli tartására szolgált. Megnéztük a kőbányát is, majd innét a főút mentén haladó kerékpárúton sétáltunk haza.

  Egerszalók az Egri borvidéken

  Egerszalók a méltán híres egri borvirdék része, így bekukkantottunk egy pincébe is – mely különlegessége meglepett bennünket. A 650 m2-es Helli pince zegzugos járatainak megtekintése érdekes plusz élményt nyújt a kellemes borok kóstolásához.

  Egerszalók – fürdő

  Természetesen az egerszalóki fürdő sem maradhatott ki a programból. Az esti nyugdíjas, 3 órás jegy váltásával nem kellett mélyen a pénztárcánkba nyúlni. Az itt feltörő 68 fokos kálcium-hidrogénkarbonátos, kénes vizet gyógyvízzé minősítették, hatása leginkább a degeneratív és gyulladásos (nem heveny stádiumban) mozgásszervi betegeknek, ortopédiai és gerincműtétek utáni rehabilitációban, nőgyógyászati gyulladásos betegségek valamint pikkeslysömör, ekcéma esetén kedvező. A gyógymedencék vizét naponta cserélik.

  Nordic walking túra az Egerszalóki-víztározónál

  Másnap korai indulással az Egerszalóki -víztározót kerültük meg nordic walking botokkal. A víztározó a környék legnagyobb tava, mely mesterségesen keletkezett, a Laskó-patak felduzzasztásával. 6,5 km-es túrával kerülhető meg.

  Demjén – gyógyfürdő

  Még egyet fürdőztünk hazaindulás előtt. Most a demjéni Termálfürdőre esett a választásunk. Ez is nyugdíjasbarát árait tekintve. Itt a csodás napsütésben kültéren élveztük a víz simogatását. A nátrium-kálcium hidrogénkarbonátos kemény fluoridos kénes gyógyvíz 68 fokosan tör föl 690 méteres mélységből. Csökkenti a reumatikus bántalmakat, csontsérülések, ortopédiai műtétek elő- és utókezelésére ajánlják. Vas- és metakovas tartalma lassítja az öregedést, jó hatással van a bőrre, hajra , körömre. A kén a porcba épülve javít a degeneratív kopásos ízületi állapotokon. Stresszes állapotban a magnézium javítja a stressztűrő képességet, az izmok működését is javítja. A kálcium-tartalma révén gyulladáscsökkentő hatású. Szinte ki sem akartunk jönni a vízből, ám vigyázat, a gyógyvízben 30 percnél hosszabb tartózkodás nem ajánlott!

  Feltöltődve indultunk haza, egy jól sikerült hétvége emlékével, s a reménnyel szívünkben, hogy hamarosan visszatérünk a Demjéni Termál Völgybe.