makka moda
Podiart
Online Klub
Közösség
Bemer terápia

A szaunázás aranyszabályai

Szauna tanácsok 50 felettieknek

A szauna mindig, de leginkább a kopogós téli hónapokban vonzó helyszíne a kikapcsolódásnak, feltöltődésnek. Azonban nem mindegy, hogyan szaunázunk. Nézzük hát meg a szaunák és szaunázás típusait, s ismerkedjünk meg a szaunázás aranyszabályaival!

A szauna típusai

Finn szauna (fatüzelésű, elektromos vagy füstös szauna)

A szaunázás őshazája Finnország, innen indult el hódító útjára. A finneknél a szaunázás életforma, a szauna életterük része, mely egész életüket végig kíséri. Szaunáznak már a kicsi gyerekek is családjukkal, s idősebb korban sem maradnak távol a hőfürdőtől. A szauna helység belül fenyőfával borított, 2-3 sor padot alakítanak ki benne, melyek nyárfából készülnek s a fűtésről kályha gondoskodik. A hőmérséklet 80-100 °C.  Száraz szaunának is nevezik, hiszen a páratartalom alacsony, 20% alatti.  Ez azonban megváltozik, ha a szaunakályha köveire vizet locsolunk.  A szaunahelység felfűtésének módjában vannak eltérések, ami alapján a következő típusú finn szaunát ismerjük:

Elektromos szauna

Európában a legtöbb finn szaunát elektromos kályha fűti. Természetesen egy szauna üzemeltetésének ez a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb módja.

Fatüzelésű szauna

Ritkábban találkozhatunk ezzel a típussal, pedig a fa illata és a lobogó tűz látványa egészen különlegessé teszi ezt a fajta szauna-élményt. Itt a felfűtési idő azonban sokkal hosszabb, 2,5-3 órát is igénybe vehet, míg az elektromos kályhának erre 1 óra is elegendő.

Füstös szauna

Ez a típus egy ősi szaunatípus, ma már csak nagyon kevés helyen, inkább Finnországban és Észtországban találkozni vele. A füstös szaunát fatüzelésű kályha fűti, a füstöt nem vezetik el. A felfűtés a szaunázás előtt történik, a hőt a kályha felett elhelyezett kövek biztosítják. Szaunázás előtt ugyan kiszellőztetik a szaunahelységet, de füstös jellege megmarad.

Infraszauna

Ma már egyre elterjedtebb, kímélő szaunázási mód, idősebb korosztálynak, szívbetegeknek, a meleget nehezen tolerálóknak illetve otthonra is kifejezetten javasolt változat. A hőt a falba épített fűtőpanelek adják le, mely az infravörös tartományban terjed. A levegőt kevésbé hevíti fel, az infra sugarak bejutnak a bőr alá és egyből a testet melegítik fel, hasonlóan a napsugárzáshoz. A levegő hőmérséklete csupán 35-60 °C. Az alacsonyabb hőmérséklet hosszabb 30-45 perces benntartózkodást is lehetővé tesz.

Geotermikus szauna

Budapesten egy ilyen szauna működik. A fali panelen befolyó 65 °C-os termálvíz melegíti a helységet, melyet a falak mellett elvezetnek. A lehűlt vizet a szaunázás után az épület fűtésére használják. A helység nem faborítású, hanem kő, a páratartalom jóval magasabb, mint a finn szaunában.

Aromaszauna

Az aromaszauna szintén kályhás melegítésű szauna, de a levegő hőmérséklete csupán 50°C körüli, ami kíméletesebb szaunázást tesz lehetővé. Az élményt illóolajok párologtatása és színterápia is fokozza. Az ellazulást és a méregtelenítést az aromaolajak terápiás hatása segíti. Alacsonyabb hőmérséklete miatt szív- keringési rendszer megbetegedéseiben szenvedőknek és idősebbeknek is javasolt.

Bioszauna

Szintén alacsonyabb hőfokon üzemelő szauna. Működése a finn szaunához hasonlatos, a hőmérséklete 60°C körüli. “Bio” elnevezése a felhasznált anyagokra (is) utalhat. Sokszor párosítják aroma-, hang- és fényterápiával is. A benntartózkodás ideje az alacsonyabb hőmérséklet miatt 30-45 perc is lehet.

Sószauna

A sószauna egyesíti a szauna és a sókabin pozitív hatásait. A hőmérséklet 30°C, a só párolgásával és belégzésével fejti ki jótékony hatását. Elsősorban légzőszervi problémával küzdőknek ajánlott, de jól ellensúlyozza a városi levegő káros hatását is.

Török fürdő v. gőzfürdő

A hőfürdők egy másik változata, ahol a hőmérséklet 43-46 °C körüli, a páratartalom viszont akár a 95%-ot is elérheti. A tüdő betegségeire, ízületi problémákra, alvásproblémákra jó hatást gyakorol, emellett szépíti a bőrt.

Miért szaunázunk? – Élettani hatások

 • A rendszeres szaunázás növeli a szervezet ellenálló-képességét. Kevésbé tudnak legyűrni bennünket a fertőző betegségek, vagy ha mégis elkapjuk, hamarabb kimászunk belőle.
 • A szaunában eltöltött idő alatt testünk felmelegszik, itt természetesen leginkább a bőr hőmérsékletének emelkedése figyelhető meg. A “maghőmérséklet” csak minimálisan, kb 0,4 °C-ot emelkedik.
 • Az emelkedés hatására kitágulnak a bőrben futó hajszálerek, így megnövekszik a bőrbe jutó és ott keringő vér mennyisége.
 • Az ezzel párhuzamos perctérfogat-növekedés (perctérfogat: a szíven 1 perc alatt áthaladó vér mennyisége) miatt a vérnyomás szisztolés (első) értéke kissé megemelkedik vagy nem változik, míg a diasztolés (második) érték egy kicsit csökken.
 • Mivel a szív több vért szállít, megnövekszik az oxigén-igény is, felgyorsul az anyagcsere.
 • A szervezet védekezik a túlzott melegedés ellen, ami fokozott izzadással jár. Az izzadás során a bőrön keresztül a lerakódott salakanyagok távoznak szervezetünkből, elősegítve annak hatékonyabb működését, és a bőr megújulását.
 • A hőmérséklet váltakozása (hideg – meleg) szintén jótékony hatást gyakorol az érrendszerre, hiszen az erek a meleg hatására kitágulnak, míg a hideg összehúzódásra készteti őket. Ez segít megőrizni az érfal rugalmasságát.

Kinek vagy mikor nem szabad szaunázni?

A láz, a baktériumok okozta gyulladás, a súlyos asztma vagy szívbetegség, súlyos tüdőelégtelenség, a friss műtét, izom- ízületi és tüdőgyulladás, heveny fertőzés, mind olyan problémák, melyekkel egyáltalán nem szabad szaunázni (A. Katona Ildikó és Tóth Judit: Szauna)

A szaunázás elsősorban egészséges embereknek javasolt. A szauna “veszélyes üzem”. Biztonságunk és testi épségünk megőrzése érdekében szükséges, hogy jól toleráljuk a magas hőmérsékletet. Ha úgy érezzük, járásunk nem stabil, egyensúly-érzékünk nem tökéletes, inkább más módját válasszuk a felfrissülésnek. A szaunában félhomály uralkodik, nézzünk a lábunk el, kapaszkodjunk meg ha magasabb padra szeretnék felülni, vagy onnan lejönni. Az elesés a szokásos sérüléseken túl itt még égési sérüléseket is okozhat. Az előbbiek okán is tilos ittasan szaunázni vagy a szaunázás során alkoholt fogyasztani.

Amennyiben egészséged nem kifogástalan és a leírtak alapján nem egyértelmű, hogy Neked javasolt-e a szauna használata, feltétlen kérdezd meg családorvosod, kezelőorvosod az első szaunázás előtt, aki az egészséged ismeretében pontos választ ad.

Milyen problémák esetén ajánlott?

 • A szaunázás oldja az idegfeszültséget.
 • Elősegíti az izmok ellazulását, izmaink rugalmasságát, ízületeink mozgékonyságát fokozza.
 • A bőrre gyakorolt hatása miatt pikkelysömör, és más, nem fertőző bőrbetegségekre javasolt.
 • A rendszeres szaunázás jó hatással van az erekre, az érfal rugalmasságát fenntartja.
 • Mozgásszervi problémák, ízületi bántalmak esetén is jótékony.

Fontos hangsúlyozni itt is a rendszerességet. Ha  egy wellness-hétvégén szaunázunk, majd utána hetekig, hónapokig ezt nem ismételjük meg, ne várjunk az egyszeri alkalomtól csodákat.

A szaunázás “menetrendje”

A szaunázás előtt érdemes valamilyen kedvünknek megfelelő sporttevékenységet végezni, úszhatunk, esetleg gyalogolhatunk, nordic walkingozhatunk előtte egy órácskát. Fontos azonban, hogy a szauna-látogatás előtt 1 órával már ne együnk. Az étkezés után a szervezet leginkább az emésztésre összpontosít, mely a szaunázással együtt túlzott megterhelést jelent a szervezetnek.

Mielőtt a szaunába lépünk, zuhanyozzunk le, majd törölközzünk meg. A szaunában, ha bírjuk max. 10-15 percig maradjunk, majd jöjjünk ki, hűtsük le magunkat és pihenjünk kb. ugyanannyi időt, amennyit a melegben töltöttünk. Ez idő alatt pótoljuk az elvesztett folyadékot, fogyasszunk ásványvizet. Ezt 2-3x ismételjük, többször ne. A végén szánjunk időt a teljes lehűlésre, pihenésre és ne rohanjunk öltözni. Ez is része a szaunázásnak.

Kötelező a hideg zuhany? Hogyan hűtsük le magunkat?

A lehűlésnek több módja is létezik, ki-ki válasszon vérmérséklete szerint.

Pihenőszobában vagy szabad levegőn

A lehűlés történhet pihenőszobában, szobahőmérsékleten. Ilyenkor természetesen több időt kell szánnunk arra, hogy testünk hőmérséklete visszatérjen az eredeti szintre. Télen, ha tehetjük hűthetjük magunkat szabad levegőn is, ilyenkor a hideg levegő belégzésével hatékonyabb a hűlés.

Zuhany – a hőfoka választható

Hűlhetünk víz segítségével is. Vegyünk egy hűs zuhanyt! Ennek előnye, hogy hőmérsékletét magunk választjuk meg, ízlés szerint. Aki lassabban hűtené a testét, a zuhanyzást kezdje testhőmérsékletűre állított vízzel, s csak lassan hűtse azt egyre hidegebbre. Sok helyen dézsát szerelnek fel a szaunázás utáni hűsöléshez, számítsunk rá, hogy a dézsából hideg víz érkezik a nyakunkra. Használata kellemes, felfrissítő.

Merülés – ne egyből!

Amennyiben merülőmedence áll rendelkezésünkre, fontos szabály hogy először zuhanyozzuk le testünket, ne izzadtan menjünk abba a vízbe, melyben mások is hűtik magukat.

Vérpezsdítő módja a test hűtésének a hóban való fürdőzés, persze erre lehetőségeink korlátozottak.

A hűtés módjának kiválasztásánál is érdemes a fokozatosság elvét betartani. Ha még kezdő szaunázók vagyunk, ne a legerőteljesebb hűtő hatás mellett döntsünk, inkább fokozatosan csökkentsük testünk hőmérsékletét. A merülőmedencébe először csak a lábunkat mártsuk, majd fokozatosan az egész testünkkel merüljünk.

Mit jelent a felöntés?

Felöntésnek nevezik azt, amikor a szauna lávaköveire vizet locsolnak. Ezt sokszor aromaolajakkal vagy más összetevőkkel (pl. sör) is keverik, kihasználva a különböző aromák terápiás hatását is. Szaunaszeánszok alkalmával más segédanyagokat is használnak, de ezt nem a kályhára önti a szaunamester, hanem a testet kenik v. dörzsölik be a résztvevők pl. sóval, mézzel, jéggel.

Felöntéskor a szauna levegőjének páratartalma hirtelen megemelkedik, ha a szauna mester még egy zászlóval vagy törölközővel is megkeveri a szauna forró levegőjét, a hatás fokozódik.

Hány fokon ideális szaunázni?

Ahogy a cikk elején leírtam, a különböző szaunafajták más-más hőmérsékleten üzemelnek. A finn szauna 80-100 °C között használjuk, gyermekeknek vagy idősebbeknek, akik még csak ismerkednek a szaunázással 70 °C javasolt. A hőérzetet azonban jelentősen befolyásolja a szauna levegőjének páratartalma. Ha közösségi szaunában szaunázunk, mindig illendő megkérdezni a szaunázó-társakat felöntések előtt, hogy igénylik-e, vágynak-e a nagyobb páratartalomra, mely természetesen megterhelőbb, mint ugyanaz a hőmérséklet szárazabb levegővel.

A szaunázás nem verseny, célja a jó közérzet, kikapcsolódás és felfrissülés. Ne tegyük ki magunkat túlzott terhelésnek, sem a benntartózkodás időtartamát, se a hőfokát ne tegyük verseny tárgyának. Addig szaunázzunk ameddig jól esik, de a javasolt időtartamot (2-3 x kb. 15 perc) ne lépjük túl még gyakorlott szaunázóként sem!

Próbáljuk ki a különböző szaunatípusokat, és figyeljük szervezetünk reakcióját. Ha olyan wellness-létesítményt látogatunk, ahol több típus is rendelkezésre áll, akkor egy szaunázás alkalmával többféle szaunát is kipróbálhatunk.

Milyen öltözetben szaunázzunk?

Az öltözködési szokások eltérőek lehetnek, de a lényeg megegyezik:

 • Ne viseljünk ékszert, mert felforrósodva megégetheti bőrünket!
 • Szaunázás előtt zuhanyozzunk le!
 • A szaunapadra mindig saját textilre üljünk higiéniai okokból!
 • Viseljünk szaunaruhát! Ez lehet egy egyszerű körénk tekert lepedő vagy hölgyeknél mellvonal fölött, uraknál deréknál  rögzített frottír anyag. A fürdőruha viselését mellőzzük, mert a műszálak magas hőmérsékleten vegyi anyagokat párologtathatnak ki magukból, ami nem biztos hogy ideális a szauna levegőjében. De a fürdőruháknak sem tesz jót ez a magas hőfok, mosógépben sem 100 fokon mossuk…
 • A papucs maradjon kint – szintén az előállítás során használt ragasztó, kémiai anyagok esetleges kipárolása okán.
 • Vannak olyan országok, területek, létesítmények, ahol a meztelen szaunázás terjedt el. A helyi szokásokról mindig időben tájékozódjunk, hogy ne jöjjünk zavarba és másokat se hozzunk kellemetlen helyzetbe.

Mit tegyünk szaunázás után?

Legfontosabb dolgunk a pihenés. Erre mindig szánjunk elég időt. A szervezet regenerációjához időre van szükségünk. A szaunázást követő tisztálkodáskor lehetőség szerint kerüljük az illatosító-, színező-, tartósító-, és egyéb adalékanyagokban gazdag kozmetikumok használatát, mert az a kitágult pórusok révén mélyebbre jutnak ilyenkor bőrünkbe. (Lényeges ez szaunázás előtt is, távolítsuk el a sminket, s ne kenjünk magunkra krémeket!)

Gondoljunk arra is, hogy izzadás során szervezetünkből annak működéséhez elengedhetetlen sók, ásványi anyagok is távoznak. Gondoljunk ezek pótlására.

Pihenjünk – ezt tanácsolom. Azonban vannak olyanok, akiket a szauna kifejezetten felfrissít, energetizál – ez esetben természetesen pörögjünk tovább…

Milyen gyakran szaunázzunk?

A finn szaunázás heti egyszer javasolt, az alacsonyabb hőmérsékleten működő infraszauna ennél gyakrabban is használható. Vegyük figyelembe, hogy a szaunázás számtalan előnye mellett igénybe veszi a szervezetet, így a túlzásba vitt szaunázás akár káros is lehet. Ahogy oly sok mindent, ezt sem érdemes túlzásba vinni. Használjuk módjával, élvezettel, egészséggel!

szauna
szauna

EZ IS ÉRDEKELHET…

Spa élmény tomboló télben

Paskál-fürdő-télen

Rudas fürdő – spa és nordic walking Budapest szívében

Rudas-fürdő

Wellness a Dandár fürdőben

Wellness a termál völgyben

Spa & Walking Day