Spa & Walking – Miért éppen?

Hírlevél feliratkozás

  Miért éppen spa & walking lett a honlapom címe?

  Joggal vetődhet fel a kérdés, honnan az elnevezés? Mielőtt ezt minden egyes honlapra tévedő kérdésként intézné felém, gyorsan megmagyarázom. De először is egy kis angol nyelvlecke, bár nem biztos, hogy szükséges. A spa és walking szavak talán már a magyar nyelvben is  meghonosodtak. Mit is jelent e két szó?

  A spa jelentése fürdő, gyógyfürdő, de ásványvízforrást is jelenthet. A walking magyar megfelelője a gyaloglás.

  Sokféle mozgásforma –  belefér egy kalapba?

  Az elmúlt évek alatt sokféle tevékenységet folytattam, de a gyökere és a célja mindegyiknek azonos. Olyan mozgásformákat gyakorlok és oktatok, melyek lifetime sportok, azaz egész életen át gyakorolható mozgások és a szenior korosztály sajátos igényeinek és képességeinek megfelelőek. Melyek ezek?

  25 éve a medence szélén

  Negyed évszázada tartottam az első úszásórámat egy ikerpárnak, akik azóta minden bizonnyal már a saját gyerekeiket hordják az uszodába. Nem sokkal később már felnőtt tanítványok is jelentkeztek. Ki kellett alakítanom egy olyan oktatási módszert, amivel a felnőttekkel is megszerettethetem az úszást. Eltelt sok év és a mai napig a kedvenc oktatási tevékenységem a felnőttek úszni tanítása.

  Aqua nordic walking – az úttörő

  Ma már az aqua nordic walking órák is a medencébe szólítanak. Ez a fiatal, szinte úttörőnek számító tevékenység is a szívemhez nőtt, rengeteg kreativitás rejlik benne, sokaknak nyújt mozgásos örömöt, olyanoknak is, akik erről már lemondtak.

  Nordic walking – új szerelem

  Mondhatni a negyvenedik születésnapomra kaptam, ajándékba. Egy nagy váltás kellős közepén. Egymásba szerettünk. A botokkal lehet csavarogni. A csavargás pedig számomra maga a szabadság és a boldogság. Túrázni korábban is szerettem, ez a szimpátia a nordic walking botokkal vált szerelemmé. Olyan összhang, harmónia van a mozgásban, amit leginkább a gyorsúszás mozgásához tudok hasonlítani, ahol az előrehaladást nem csak a láb munkájával érjük el, hanem a karok és a felső test aktív részvételével. Csodás. Ráadásul a korábban rendetlenkedő derekam sok éve nyugton van – pont azóta, hogy nordic walkingozok. Ez persze nem véletlen.

  Torna – a szükséges

  Lassan barátkoztunk össze. Testnevelő létemre mindig jobban vonzott a víz és a szabad, mint a terem. Azonban látom, tudom és érzem, mennyi pluszt nyújt, mennyire más. Sok az előnye. Remekül kiegészíti a többi általam is űzött mozgást. Nem létezhetünk nélküle. Számtalan változata létezik, meg kell találni az ízlésünknek, alkatunknak és szükségleteinknek megfelelő formáját – a kínálat szerencsére végtelen. Először a fitball (gimnasztikai labda) lett a barátom. Talán a játékossága ragadott meg, mely azóta is sokszor mosolyt csal az arcunkra. Ma már számtalan egyéb eszközt is bevetünk a cél érdekében: erősítés, nyújtás, egyensúly, robbanékonyság – szenior torna.

  Spa & Walking – érezd jól magad a bőrödben!

  Nekem az élsport helyett a rekreáció, szabadidősport jutott. Nem futok, de gyalogolok. És jól érzem magam a vízben – úszás, aqua nordic, élmény- és gyógyfürdő egyaránt jöhet. No és még a vitorlázásról nem is beszéltem – az is vízi jó, csavargós!

  50 felett fitten

  50 felettiekkel foglalkozom. Ez az életszakasz inkább a prevencióról és egészségmegőrzésről szól, nem a csúcsok döngetéséről.  A gyaloglás egész életünkben gyakorolható mozgásforma, a terhelés képességeink szerint adagolható.

  A vízi mozgásformák mellett a vízi rekreáció is hangsúlyos ebben az életszakaszban és ebben a földrajzi környezetben, szerencsére hazánk a spa-k fürdők nagyhatalma évszázadok óta. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy tisztában vagyunk azzal, micsoda kincs van a kezünkben, s kellő mértékben kiaknázzuk gyógyvizeinkben lévő lehetőségeket egészségünk megőrzése terén.

  Spa & Walking – jóleső módszer egészséged megőrzésére

  A víz, termálvíz és gyógyvíz ma még korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre Magyarországon, Európa legnagyobb termálvíz-készletével rendelkezünk. A gyaloglás  bármikor gyakorolható mozgásforma – persze nordic walking bottal hatásosabb. A magyarázat a címre csupán ennyi. Éljünk a lehetőségeinkkel, hiszen könnyen elérhetőek, s tegyünk általuk egészségünkért, önmagunkért, fordítsuk élvezettel a saját hasznunkra!