Fürdő mustra – Erzsébetligeti uszoda

Hírlevél feliratkozás

  Erzsébetligeti uszoda – gyors hétvégi wellness

  Szokott hétvégi programunk, úszni megyünk. Az úszás felfrissít, ellazít, gondolkodásra ad lehetőséget vagy éppen kimossa a fejünkben rekedt gondolatokat. Rekreáció, feltöltődés. Vizi rekreáció, mely magába foglalja a szaunázás élményét, infra szauna, gőz, perzsőfürdő és egyéb spa szolgáltatások használatát is. Ha lehet, új, még általunk nem ismert fürdőt, uszodát keresünk fel. Hétvégi utunk az Erzsébetligeti uszodába vezetett.

  A XVI. kerületi uszoda lakóhelyünktől nincs messze, ennek ellenére itt még nem jártunk. Az uszoda a főváros egyik legújabb uszodája, 2007-ben nyitotta meg kapuit. Uszodai és a nyári időszakban strand szolgáltatásokkal is várja vendégeit. Most azonban téli üzem szerint működött, így az uszodával ismerkedtünk.

  tanmedence, úszómedenceúszás, úszásoktatás tanmedencében

  Nyitás zökkenőkkel…

  Az Erzsébetligeti uszoda vasárnap 8 órakor nyitott, kicsit későn kezdenek Mátyásföldön… A pénztárnál 10-15 percet is eltöltöttünk, nem volt “zökkenőmentes” a nyitás. A belépőjegy ára a környező kerületekben működő uszodai belépőjénél magasabb,  felnőtt uszodai belépő szaunával és pezsgőfürdővel hétvégén 2200.-Ft, hétköznap 3 órás 2000. (Paskál 2 órás jegy hétköznap 1400, szombat 1600, vasárnap 2200.-, a szolgáltatások többszínűek)

  Az öltözőknél külön női és férfi öltöző van, majd közös szekrényblokk következik, innen nyílnak a zuhanyzók, majd érkezünk a medencetérbe. Érdemes fürdőköntöst vinni, vagy nagyméretű törölközővel érkezni. Erre visszafelé lehet szükségünk, praktikus zuhanyzás után a közös szekrénytéren való áthaladáskor. No kivételesen ezen a napon nem hoztam magammal köntöst, s a törölközőm is kicsiny volt, ami kifelé némi fejtörést okozott.

  Erzsébetligeti uszoda – tágas medencetér

  Maga a medencetér és az Erzsébetligeti uszoda egész épülete nagyon szép, a medencetér tágas, kellemes.  25 méteres, 6 sávos úszómedence várja az úszókat, vasárnap reggel 4 pályán tudtak a vendégek úszni, 2 pálya gyerek úszásoktatás céljára volt fenntartva.  A pályámon hárman-négyen úsztunk ebben az időpontban, szerencsére hasonló ritmusban, így nem akadályoztuk egymást. A medencetér végében tanmedencében tanulhatnak úszni a kisebbek. A víz hőfoka és tisztasága az elvárásoknak megfelelő, átlagos volt.

  A tágas medencetér egyik oldalán lelátó helyezkedik el, itt az úszástanfolyamon részt vevő gyerekek szülei követték szemmel az oktatást. Itt lehet felmenni az úszómesteri helységhez valamint a wellness részleghez is. A wellness részleg nem nagy, azonban alkalmas az igények kielégítésére: két különböző hőfokú szauna üzemelt, és egy nagyméretű infraszauna is rendelkezésre állt. Az infraszaunában a kiírásnak megfelelően csak azt a panelt kapcsoltam be, amelyik előtt ültem,

  wellness blokkszauna

  azonban így a hőmérséklet még infraszaunához képest is alacsony maradt, s az elvárt hatását az infraszauna nem érte el. Valószínűleg ha többen ülünk benn és minden panel üzemel, más lett volna a hőérzet és az élettani hatás. Nagy örömömre szolgált azonban, hogy a szauna blokkban merülő medencét is találtam. Viszonylag nagy méretű pezsgőfürdő medence is volt itt, ez volt a legnépszerűbb ott tartózkodásom alatt, a pezsgő medence tele volt, míg a szaunákat éppen akkor senki nem használta.

  Úszás után…

  Összességében jó tapasztalatokat szereztem a fürdő látogatásakor, amit a távozáskor néhány negatív élmény rontott. A víz- és energiatakarékosság jegyében a zuhanyban perlátorokat helyeztek fel, ez az ügyes kis szerkezet csökkenti a kifolyó víz mennyiségét így a felhasználását is, nem kevés költséget megtakarítva ezzel az üzemeltetőnek.

  Azonban ezek a perlátorok olyan “aktívak” voltak, hogy a zuhany csupán finoman permetezte rám a vizet. Gyorsan felmértem, hogy itt hajmosásra nincs lehetőség, szappanozásra is alig. Ezen vízmennyiség nem alkalmas a haj bevizezésére (úszás óta már kicsit megszáradt  fejem) és semmiképpen nem elegendő a hajmosáskor keletkezett hab eltávolítására. Így bekövetkezett az, ami még sosem: úszás után nem mostam hajat. Sajnos, az apró, de zavaró záró akkord miatt engem elvesztett az Erzsébetligeti uszoda, nem leszek törzsvendég az amúgy hozzánk nagyon közel eső és jó szolgáltatásokat kínáló uszodában.

  BEJELENTKEZÉS felnőtt úszásoktatásra

  EZT IS OLVASD EL- BLOG FELNŐTT ÚSZÁSOKTATÁSRÓL

  Hátúszás – Gerincbarát úszás

  hátúszás

  Téged is belöktek gyermekkorodban a vízbe? – Így alakul ki a víziszony

  víziszony

  Mellúszás emelt fejjel – káros az egészségre!
  Hogy miért?

  mellúszás emelt fejjel