Bő két hete fogyókúrába kezdtem, illetve rögtön javítom saját magamat: fogyókúra helyett jobban odafigyelek a súlyomra. Az utóbbi hetekben ugyanis a mérleg többet mutat a kívánatosnál. Ezért elhatároztam, hogy 8 hét alatt megpróbálom 4 kilóval mérsékelni a súlyomat és persze utána ezt fenntartani.

Hírlevél feliratkozás

  Fogyókúra vagy életmódváltás?

  Rendszeresen elmondom a hozzám forduló túlsúllyal küzdőknek, hogy nem a fogyókúra az ami célra vezető, hanem az életmódváltás. Olyan változtatásokat kell bevezetnünk a mindennapjainkban, ami hosszú távon fenntartható. A nagyon szigorú szabályok alól ugyanis igen gyorsan ki akarunk majd bújni, s így eredményt nem remélhetünk. Már a pici lépések is hoznak pici eredményeket ami motivációt ad ahhoz hogy a megkezdett változásokat fenntartsuk, s további lépéseket tegyünk egy egészségesebb életvitel felé.

  Én azt hiszem, a saját életemben az életmódváltás apróbb lépéseit már az elmúlt években véghez vittem, most csak arra van szükségem, hogy picit rendezzem a sorokat, jobban odafigyeljek a súlyomat meghatározó tényezőkre, az étkezés – alvás – mozgás – folyadékfogyasztás ritmusára és mennyiségére.

  Eredmények 2 és fél hét után: 1 kg 40 deka mínusz.

  Megtett lépések ennek érdekében:

  Folyadékfogyasztás

  Ne reméljen senki se eredményes fogyókúrát akkor, ha nem iszik eleget. Az anyagcsere ilyenkor ugyanis lelassul. A javasolt nap vízfogyasztás 30 ml/10 kg testsúlyonként. Tehát az én 76 kilómhoz 7,6*30 ml=2,28 l tehát közel 2 és fél liter folyadékot kell fogyasztanom. Igaz ez arra az esetre, ha nem izzadok túl sokat, azaz melegben és izzasztó edzések esetén ezt a mennyiséget tovább kell növelni. Tiszta vízből én nem tudok ennyit meginni, cukrozott üdítőitalokat pedig nem fogyasztok, tehát csalok: gyümölcsökkel ízesítem a vizemet, citrom, lime, grapefruit, gránátalma dobja fel s ad remek ízt a csapvíznek mifelénk. (a grapefruitos vízre a fiam is rászokott, nem győzöm vásárolni a gyümölcsöt)

  Étkezések

  Még inkább kerülöm az üres kalóriát, előre gyártott élelmiszert, adalékanyagokat, növelem a zöldségek fogyasztását és csökkentem a szénhidrát bevitelt. Törekszem rá, hogy gazdagon reggelizzek és igyekszem korábban és kevesebbet vacsorázni. Figyelek arra hogy előre megtervezzem az étkezéseket (ez a legnagyobb művészet egy 12-14 munkaórás napon…) és keresek rá időt is. Hogy még egy korán indulós napon is le tudjak ülni nyugodtan reggelizni. Na itt van fejlődési lehetőség… 🙂

  Mozgás nélkül nincs fogyókúra

  Meg persze egészséges életmód sem. Amit itt tudtam változtatni, a hétvégi plusz gyaloglások. Szerencsére a barátnőim velem tartanak. Ezen kívül minden nap vagy nordic walking vagy súlyzós edzés van az órarendünkben és én mindegyik órán ott vagyok!

  Alvás ritmusa

  Az alvás két fontos étvágyhormon szintjét befolyásolja, a leptin (teltségérzet) és a ghrelin (éhséghormon) szintjét. Ha nem alszunk eleget, az növeli a a ghrelin szintet és csökkenti a leptinét. Persze, hogy nem fordítva… Így aztán kialvatlanul többet nyitogatjuk a hűtő ajtaját  s biztos hogy meghiúsul a fogyókúránk. Fontos persze az elegendő alváson túl az időben megkezdett alvás is, itt az éjszakai baglyok rosszul járnak. Az éjszakai alvást még az éjfél előtti órákban tanácsos megkezdeni.

  Boldogság-érzet – ne az evéstől reméld!

  A minap arról beszélgettünk egy kedves hölggyel, hogy mi az oka étkezéseinknek leginkább? Azért eszünk valójában mert éhesek vagyunk? Szerintünk legtöbb esetben nem. Oka lehet az étkezésnek az időszerűség – ebédidő van, a megszokás – ilyenkor szoktam enni, illetve sok esetben a boldogság, elégedettség érzetének keresése is, a jutalmazás. Valami jót szeretnék érezni. Boldogságot, kielégülést, megelégedettséget. Életünk bizonyos periódusában jobban hiányoljuk ezt az érzést, mert valami éppen nem jó. Elszürkült a kapcsolatunk, stresszes  munkánk, vita van a gyerekünkkel, szüleinkkel, rég nem vettünk részt feltöltő programon, nincs énidőnk a töltődésre, anyagi nehézségek adódtak vagy állandósultak. Keresd meg a boldogtalanságod, elégedetlenséged okát s orvosold azt, vagy ha erre nincs mód, próbálj más boldogság-forráshoz jutni: menj ki a levegőre, élvezd a télvégi kora tavaszt, a napsütést, sétálj, sportolj a levegőn, keresd fel a barátaidat, menj el koncetre vagy nézz meg egy insiráló filmet. Ezek a töltődések mind hozzásegítenek ahhoz hogy elérd súlybeli céljaidat és egyben boldogságodat is.

  EZT IS OLVASD EL

  30 tipp a sikeres életmód-váltáshoz

  fogyás

  Inbody testösszetétel-mérés a fogyás elősegítésére

  inbody-testosszetetel-meres

  SPA&WALKING DAY – az életmódváltás első lépése