nordic walking a Margitszigeten

A SPA & Walking Day életmódváltó program keretén belül is részt vehetsz nordic walking oktatáson – a Margitszigeten

ÚJ! Nordic walking Margitsziget

2022. újdonsága az életmódváltó program, melynek keretében csütörtökönként délelőtt tartunk nordic walking oktatást illetve túrát a Margitszigeten.

Nordic walking Margitsziget – időpont:

2022. szeptember 23. 9-10.30
2022. október 13. csütörtök 14-15.30
2022. október 25. kedd 14-15.30


Helyszín: Margitsziget, találkozunk a Hotel Ensana bejárata és a Nagyrét közötti parkolóban.
Részvételi díj: kezdőknek, oktatási díj 6000.-/fő

Botot nem szükséges magaddal hoznod, azt hozok és adok az oktatás idejére. Kérlek amíg nem beszéljük meg, ne vásárolj nordic walking botot, hiszen még nem tudod, hogy milyen a jó bot és melyik a Te méreted.

Az oktatást bemelegítéssel kezdjük, utána a jelenlévők teljesítményének megfelelő kört teszünk a szigeten. Végül nyújtó gyakorlatokkal zárunk.

Hozd magaddal a párodat, barátnődet, sógornődet, szomszédodat vagy bárkit akit szeretsz és jót akarsz neki, lepd meg egy egészséges programmal, és a részvételi díjból 1000 Ft kedvezményt kaptok, így csak 5000 Ft lesz az oktatás fejenként. Rendelésnél ez esetben a “duo” szót írd be idézőjel nélkül a “KUPON” rubrikába. Ha hárman jönnétek, akkor a “trio” szóval tudjátok a kedvezményt igénybe venni.

BEJELENTKEZÉS

Megközelíthető:

  • 26 autóbusszal a Nyugati Pályaudvartól, “Szállodák” megállóhely

  • 106 autóbusszal, majd gyalog Árpád-híd felől

  • 1 villamossal, majd gyalog Árpád-híd felől

  • autóval, fizetős parkolási lehetőség a helyszínen

nordic walking FITT

6. szabály: mosolyogj!
A többi ötöt együtt megtanuljuk

Hotel Ensana Margitsziget – innen indulunk:

KÉRLEK FIGYELJ A KÖVETKEZŐKRE:

  • Érkezz kb 15-20 perccel korábban!

  • Az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözködj, de ne túl melegen, nehogy  kimelegedj.

  • Csak egy kis hátizsák vagy övtáska legyen nálad. A válltáska akadályozza a kar munkáját. 

  • Főleg melegben nem árt ha van nálad pár korty víz, innivaló.

  • Ne hozz magaddal nordic walking botot, majd mi adunk. Ne is vásárolj botot, félő hogy rosszat veszel. A későbbiekben ebben is segíteni fogunk!

TUDNIVALÓK:

Az oktatás időtartama kb. 90 perc. Van aki leromlott fizikai állapotban érkezik hozzánk és sok neki először a 90 perc. Nem probléma, ez esetben rövidebbre vesszük a távot és az oktatás időtartamát.

Nordic walking oktatás és edzés előtt mindig bemelegítünk. A gyakorlatok célja az ízületek átmozgatása, ízületi nedv termelésének élénkítése az ízület “olajozása”. Feladatunk az izmok bemelegítése “üzemi hőmérsékletre” valamint a keringés fokozása is.

A gyakorlottabbakkal a bot segítségével erősítő feladatokat is végzünk. A csapat megszerette ezeket a néhány perces feladatokat, örömmel csináljuk.

Mivel ezen a szép fás-ligetes helyszínen oda-vissza ugyanazon az útvonalon közlekedünk, a még nem olyan jó állóképességgel rendelkezők is velünk tarthatnak, hiszen ugyanott jövünk vissza, korábban is vissza lehet fordulni. A fejlődés pedig hétről hétre lemérhető abban, hogy mikor meddig jutunk el. 🙂

A nordic walking oktatás-edzés és túra egyaránt nyújtással fejeződik be. Célja, hogy a megdolgoztatott izmokat megnyújtsuk, az ízületek mozgásterjedelmét fenntartsuk vagy fokozzuk. Rendszeres végzésével fittebbnek, mozgékonyabbnak fogod érezni magad.

HASZNOS TUDNIVALÓK A NORDIC WALKINGRÓL

Nordic walking oktatás – vigyek botot?

Amikor még sosem nordikoztunk, először egy oktatásra érdemes beiratkoznunk, ahol a képzett nordic walking tréner el fogja mondani, és meg fogja mutatni, hogyan kell használni a botokat. Ha ügyesen választunk, akkor olyan helyen tanuljuk meg a nordic walking technikát, ahol a tréner megfelelő botokat biztosít a technika elsajátításához. Ha azt kéri, hogy saját bottal érkezzünk, inkább másik oktatót keressünk, mint nordic walking botot.

Alapszabály hogy először technikát tanulunk és csak néhány alkalom elteltével és az oktató segítségével választunk testalkatunknak és mozgásunknak megfelelő speciális nordic walking botot. Természetes, hogy a tanulási periódusban még egészen más stílusban gyaloglunk, lassabban haladunk, mint ahogy fogunk a későbbiekben, egy kiforrt nordic walking technikával. Részletesebben erről ITT olvashatsz.

Milyen terepen érdemes elkezdeni a nordic walking technika tanulását?

A nordic walking oktatásokat általában szolid terepen szervezzük, ahol nem célunk a magasság és a távolság legyőzése, inkább a technikára összpontosítunk ilyenkor. Ahogy a síelők is először szelíd lankákat – “libalegelőt” – választanak a legelső siklások kivitelezéséhez, úgy a nordic walking bottal való ismerkedést is a legbékésebb terepen, vízszintes területen érdemes elkezdeni. Szerencsés esetben a növényzet nem akadályozza a bot haladását, a fű rövid, nyírt, vagy nincs is. Előfordul ugyanis a nyár derekán, hogy a különböző talajtakarók megnőnek és megerősödnek annyira, hogy akadályozzák a bot haladását. A kezdőket könnyen kizökkentheti ez a kényelmetlenség, jó esetben azonban ezzel sem találkozunk első alkalommal.

Nordic walking oktatás – egyedül vagy társakkal?

A nordic walking társas sport, legalábbis élvezetesebb társaságban gyakorolni. Ismerkedésre és jóízű beszélgetésekre ad lehetőséget egy-egy túra.

Érdemes magunkkal vinni barátainkkal vagy életünk párját is, aki a későbbiekben sétapartnerünk lesz. Persze jöhetne ő mellettünk bot nélkül is, azonban a nordic walking bottal haladók járása felgyorsul, sokszor nehezen tartják a lépést a bot nélküliek velünk. Tehát szerencsésebb, ha együtt tanulunk. Akinek nincs nordic walking partnere, az se maradjon otthon! A már aktív nordikosok nagyon nyitottak és barátkozóak, a közénk csöppenő nem marad sokáig “ismeretlen”.

Mennyi idő szükséges a jó nordic walking technika elsajátításához?

Tapasztalataink szerint 3-4 óra elegendő a technika elsajátításához, s jó ha ez nem egy alkalom alatt zajlik le. A nordic walking oktatás folyamán meg-megállunk, meghallgatjuk az oktató magyarázatát a technikáról, s bemutatása után mi is megpróbáljuk annak kivitelezését. Nem baj, ha egyből nem sikerül. Sokan ilyenkor annyira zavarban vannak, szeretnének megfelelni, hogy szinte járni is elfelejtenek. A feszült pillanatok azonban egy jó oktató mellett hamar elmúlnak, a társaság feloldódik.

A nordic walking technikát rendszeresen oktatom a XVII. kerületben, igény esetén más helyszínen is, ehhez keress e-mailen vagy telefonon hogy egyeztessünk.

Elmennék nordic walking túrára. Majd ott megtanulom a technikát, jó?

Nem jó. A túra nem a tanulásról szól. A túrákat általában már nehezebb terepen szervezzük, mint az oktatást, ilyenkor oktatára nincs lehetőség. Lendületesebb tempóban haladunk és sokkal ritkábban állunk meg, mint oktatáson. Ha részt szeretnél venni túránkon, akkor először mindenképpen próbálj meg egy-két oktatásra eljutni. Oktatáson azt is megmutatjuk, hogyha emelkedőn vagy lejtőn haladunk, melyik nordic walking technikát kell alkalmazni.

Hányféle lépést tanulunk a nordic walking oktatáson?

Először csak néhány alaplépést tanulunk, ami a leggyakrabban használatos . Érdeklődő, sportos tanítványoknak akár többet is örömmel megtanítok, azonban ezeket a hétköznapokban kevésbé használjuk, inkább az edzések színesítését szolgálják. A szenior korosztálynak az ugró és futó technikák ismerete nem feltétlen szükségesek, nem sok nyugdíjast láttam még hegyen át – völgyön át botokkal szökdécselni. Atlétika edző tanítványom viszont örömmel vette ezeket az ismereteket is. Neki térdízületi kopása tette szükségessé, hogy a rendszeres futó edzéséről a nordic walkingra váltson. A futó és ugró nordic walking technikákat inkább a fiatalabbak élvezik. A gyerekek pedig kifejezetten ezeket szeretik, hiszen az ő energiájuknak jobban megfelel az indiánszökdelés és egyéb ügyességi nordic walking játékok.

Milyen korosztálynak javasolt a nordic walking?

A nordic walking oktatás kb. 7-8 éves kortól javasolt, felső korhatár nincs. Szépsége, hogy az előbb említett változatos technikákkal sokféle edzettségi szinten lehet élvezettel gyakorolni. Mint sok egyéb mozgásformát, a gyerekek ezt is könnyedén megtanulják, s örömmel gyalogolnak szüleikkel, nagyszüleikkel együtt.

Szükséges-e előképzettség, sportmúlt a nordic walking oktatás előtt?

Nem szükséges. A mozgás a mindenki által jól ismert gyaloglás, járás mozgására épül, melyet a felsőtest munkája egészít ki. Sportolni most kezdő felnőtteknek, akik esetleg sosem sportoltak, ez az ideális kezdő mozgásforma.

BEJELENTKEZÉS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK…

SPA & Walking Day

Életmódváltás 50 felett

Wellness 50 felett